Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Egy évre enyhítették Hunvald György börtönbüntetését

Az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben harmadfokon enyhítették a büntetést.
Hűtlen kezelés miatt új eljárás lesz a volt polgármester ellen

A Kúria elkülönítette Gál György és társai büntetőperétől - az abban másodrendű vádlottként elítélt - Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester ellen hűtlen kezelés ügyében felhozott vádakat, és új eljárást rendelt el.

Az elkülönítésről hozott keddi döntés után a Kúria ítéletet hirdetett az alapügyben, majd rövid szünet után tárgyalást tartott, és hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla ítéletét, valamint új eljárásra utasította a táblabíróságot, egyúttal bővítette a hivatali visszaéléssel kapcsolatos tételek számát.

A Kúria azokat az ügyészség által hűtlen kezelésnek minősített - többek között Czibula Csabával, a Vállalkozók Pártja akkori elnökével a VII. kerületi önkormányzat által kötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos - vádakat különítette el. Ezeket együtt kell elbírálni Hunvald György és Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester ügyével, amely első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) folyt. A hűtlen kezelés vádját megalapozó tanácsadói szerződések hasonló elvek alapján működtek, mint a lakáskiutalások rendszere. Alapvetően belső politikai megállapodás született arról, hogy kiket, milyen módon jutalmaznak olyan szerződésekkel, amelyek mögött nincs érdemi teljesítés – mondta az MTI-nek Bajkai István, a VII. kerületi önkormányzat jogi képviselője.

A PKKB első fokon mindkét vádlottat felmentette bűncselekmény hiányában, de az ügyészség fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódott volna, de a Kúria keddi döntése alapján a Szegedi Ítélőtáblán lesz a másodfokú eljárás folytatólagosan elkövetett egyrendbeli hűtlen kezelés vádjával.

A Kúria indoklása szerint azért van szükség új eljárásra, mert a Szegedi Ítélőtábla előtt már folyt az alapügy másodfokú tárgyalása, amikor a PKKB-n megtörtént a vádemelés ugyanolyan cselekmény miatt, és ugyanezen okból a Kúriának sem volt módja egy eljárásban elbírálni ezeket az ügyeket.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, a büntetőkollégium szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Kúria Hunvald büntetését a hűtlen kezelés ügyében felhozott vádak elkülönítése után mérsékelte egy évre, azzal a kitétellel, hogy a Szegedi Ítélőtábla köteles ezt követően határozni és büntetést kiszabni a még jogerősen el nem bírált vádpontokban.

Korábban írtuk:

Egy évre változtatta a Kúria harmadfokon Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, egykori VII. kerületi polgármester börtönbüntetését az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben kedden.

A volt polgármestert bűnösnek mondta ki a Kúria - a Szegedi Ítélőtábla másodfokú ítéletéhez képest - további egyrendbeli hivatali visszaélés bűntettében a Gál György és társai, köztük Hunvald György ellen indult perben.

Fidesz: Hunvald bűnös és visszaélt hatalmával

A Fidesz szerint bebizonyosodott, hogy Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester bűnös, visszaélt hivatalával és meglopta a kerületet - közölte a nagyobbik kormánypárt erzsébetvárosi választókerületi elnöke kedden.

Rónaszékiné Keresztes Monika közleményében felháborítónak nevezte még annak gondolatát is, hogy a baloldalon ilyen súlyos bűncselekmények után felmerülhetett újra Hunvald György neve lehetséges polgármesterjelöltnek.

Hozzátette: ez is mutatja, hogy a baloldalon valójában semmi sem változik, sem a szereplők, sem a hatalmi, sem a korrupciós érdekek.

A kormánypárti politikus közölte, a volt szocialista polgármester visszaélt a hatalmával és az emberek bizalmával, hogy saját zsebét és párttársaiét tömje. A kerület nem kér többet minden idők legkorruptabb korszakából és bűnözőiből - hangoztatta.

A Kúria hatásköre az első- és a másodfokon hozott eltérő döntések felülvizsgálatára terjedt ki. Gál György volt szabad demokrata önkormányzati politikus és Hunvald György esetében a kiszabott szabadságvesztésben nem volt eltérés, előbbit nyolc és fél évre, utóbbit másfél évre ítélték korábban mindkét bíróságon. A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket.

Belegi József kúriai tanácselnök az ítélet indokolásában elmondta, hogy Hunvald György esetében a büntetést enyhítő rendelkezés egyrészt azon alapul, hogy a terhére rótt bűncselekmények egy része tekintetében a büntetőeljárást elkülönítették. Tehát ezekért a jogerős elbírálás alá nem eső cselekményért nem szabható ki ebben az eljárásban büntetés. Másrészt - folytatta - az elkülönítésből származó enyhítés mértékének meghatározásánál a Kúria tekintettel volt arra, hogy a bűnösségét egy további bűncselekményben, hivatali visszaélésben meg kellett állapítani.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Gál Györgyöt négyrendbeli hivatalos visszaélésben is bűnösnek mondta ki a harmadfokú bíróság. Az ítélet szerint Gál György korábban kiszabott szabadságvesztését börtönben kell végrehajtani, és leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra.

Az ítélet indokolásában elhangzott, hogy Gál György esetében további súlyosító körülmény a kenőpénzek kimagasló összege.

A Kúria nem értett viszont egyet a legfőbb ügyész álláspontjával, hogy Gál György, Hunvald György és egy másik vádlott esetében a bűncselekmény korrupciós jellege további súlyosító körülmény lenne.

A tanácselnök elmondta, valamennyi vádlott esetében nyomatékos enyhítő körülmény az, hogy hosszú időn keresztül álltak a büntetőeljárás hatálya alatt. Gál György és Hunvald György esetében pedig ennek a nyomatékát számottevően növeli, hogy az eljárás nagy részében személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés vonatkozott rájuk, ezen belül hosszú időn át előzetes letartóztatásban voltak - mondta.

Hunvald György mintegy két és fél évet töltött előzetesben, többet, mint amilyen hosszú szabadságvesztésre ítélték.

A Kúria a Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselőre hivatali visszaélés miatt kiszabott fél év, két évre felfüggesztett szabadságvesztést négy hónap, egy évre felfüggesztettre csökkentette. Emellett 250 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte, a bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés vádja alól azonban felmentette.

A Kúria több vádlott esetében további hivatali visszaélést is megállapított.

Az ítélethirdetés előtt a Kúria végzést hozott arról, hogy azokat a vádpontokat, amelyekben Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselőt, egykori erzsébetvárosi polgármestert hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség, elkülöníti.

Hunvald György: végtelenül örülök, hogy lezárult egy nehéz időszak

Hunvald György "végtelenül örül", hogy lezárult egy ötéves nehéz időszak, a volt szocialista országgyűlési képviselő, egykori VII. kerületi polgármester ezt újságíróknak mondta, miután a Kúria kedden ítéletet hozott az ő és társai ügyében.

Hunvald György újságíróknak azt mondta, lakáskiutalásokkal kapcsolatban mondta ki a Kúria jogerősen, hogy "az nem volt illendő". "Végtelenül örülök, hogy öt év után lezárult ez a nehéz időszak" - fogalmazott a volt polgármester, aki szerint érdemes végiggondolni azt, hogy 32 hónapot ült börtönben, és most azért ítélték el, mert "egy szobával nagyobb lakást kapott valaki" a lakáskérelmére.

Hunvald György nem válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek a jövőbeni politikai tevékenységére vonatkoztak. A másodfokú bíróság egyébként két évre eltiltotta őt a közügyektől, és az ítélet ezen részét nem érintette a kúriai döntés.

Ügyvédje, Sebes Péter közölte: Hunvald György kétrendbeli hivatali visszaélés miatt kapott jogerősen egy év szabadságvesztést.

Szabó Zoltán, volt szocialista országgyűlési képviselő - jelenleg a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi elnökségi tagja - arról beszélt az MTI-nek, hogy szerinte az eljárás "politikai per volt az első perctől az utolsóig". Azoknak a cselekményeknek egy részét, amelyekben a bíróság bűnösséget mondott ki, a vádlottak nem követték el, senki nem követte el - mondta, hozzátéve: a cselekmények másik része pedig "olyan bűncselekmény, amiből az ország 3200 polgármestere közül ezret le lehetne ültetni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz métert zuhant egy férfi Pákozdon

A férfi kirándulás közben zuhant le egy szikláról. Súlyos sérüléseket szenvedett. Tovább olvasom