Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Egy éve hangzott el Gyucsány őszödi beszéde

Napra pontosan egy éve, 2006. május 26-án volt az a szocialista frakcióülés Balatonőszödön, ahol Gyurcsány Ferenc elmondta sokat emlegetett beszédét. Többször elhangzott már, hogy nem a nyilvánosságnak szánta, párttársait szerette volna felrázni, és keményen figyelmeztetni arra, hogy ami addig ment, nem mehet úgy tovább. A mai napig nem tisztázott: hogyan került ki a beszéd professzionális hangfelvétele Őszödről.
A választások utáni első nagy szocialista frakcióülésen Gyurcsány Ferenc megpróbálta felrázni az MSZP-t. A győzelmet még ünneplő párttagokat ugyanis vélhetően fel kellett készíteni arra, ami később következett. A reformpolitika miatt egyértelműen bekövetkező népszerűségvesztésre, és arra a társadalmi ellenállásra, amelyet az élet számos területén élvezett előjogok felszámolása okoz.

Azt már az Orbán kormány óta számtalanszor hallhatta az ország, hogy a nagy átalakításokat a kormányciklusok elején kell elkezdeni, főleg, ha a kormányerők a következő voksolásokig szeretnének esélyt teremteni az újraválasztásra.

Gyurcsány Ferenc nem sokkal az őszödi beszéd után még nem csak azt cáfolta, hogy radikális hangnemben beszélt az előző kormányok tehetetlenségéről, de a megszorítások kiszivárogatott hírét is.

Néhány héttel később, június elején viszont jöttek a megszorítások, és a „nem kell félni, nem fog fájni" mondat, amelyet egészen szeptemberig támadott az ellenzék. A szeptember 17-i vasárnap viszont mindent megváltoztatott. A motoros futárokkal minden fontos sajtóorgánumhoz szervezetten eljuttatott beszéd teljes szövege olyan vihart váltott ki, amelytől szinte mindenki kormánybukást várt. Az MTV-ostrom másnapján teljes össztűz zúdult Gyurcsány Ferencre.


A bírálatok ellenére is a helyén maradt a kormány

Sólyom László köztársasági elnök arról beszélt, hogy a hír morális válságot okozott Magyarországon, a miniszterelnök reakciói pedig fokozták ezt a válságot, mert személyes felelősségét összemosta az utóbbi 16 év politikájának értékelésével.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke kijelenttette, hogy nem irányíthatja tovább az országot egy olyan ember, aki a nyilvánosság előtt vállalja, hogy lekurvázza a saját hazáját, és a nyilvánosság előtt elismeri, hogy a hatalom megtartása érdekében a hazugságtól sem riadt vissza.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig felszólította az MSZP-t, hogy menessze a miniszterelnököt. Az ellenzéki politikus kijelentette azt is, hogy a történtek után semmi esély sincs arra, hogy ez a kormány ezt a megszorító csomagot elfogadtassa.

A kormány azonban a helyén maradt, sőt a kormánypártok minden addiginál erősebb egységet mutattak. Nem változtatott ezen a másfél hónapos Kossuth téri kormányváltó kemping, vagy forradalom - ki hogyan minősítette -, és az sem, hogy volt olyan kormánytag - Petrétei József igazságügy miniszter - , aki vállalta volna a felelősséget, ha nem is Őszödért, de a rendőrök szakszerűtlenségéért, ahogy a hatóság munkáját a később elkészült jelentés minősítette.

Kitartott a miniszterelnök mellett, az akkor már SZDSZ-elnöki karrierjének végét váró Kuncze Gábor is, aki akkor azt mondta, hogy az országban nincs válság, az elégedetlenség pedig érthető, hiszen az emberektől pénzt vesznek el, mint ahogy szerinte az is természetes, hogy ez a kormány népszerűségvesztéséhez vezet.

Gyurcsány Ferenc az október 6-i bizalmi szavazás előtt bocsánatot kért az erős szóhasználatért, ám arra próbálta használni őszödi beszédet, hogy mozgósítson a reformok beindítására: „Az utolsó másfél évben nekem is van felelősségem. Én sem tudtam kitörni ebből a csapdából. Tudtam, hogy ki kell törni, de nem tudtam. És nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt most megteszi."

***

Elemzők szerint a miniszterelnök a tavalyi választási sikerrel olyan erős pozíciót szerzett az MSZP-n belül, hogy azt nem lehet úgy megingatni, mint Medgyessy Péterét 2004. nyarán, noha a párt népszerűsége hasonló vagy mélyebb szinten van, mint akkor.

A törésvonalak egészen idén tavaszig nem jelentek meg a koalícióban. A szocialisták állítólag január óta kormányátalakítást vártak Gyurcsánytól, ám ő ezt folyamatosan hárította. Az más kérdés, hogy az élet, az SZDSZ belharcai, na meg a sokáig védett rendőrség önmagát lejárató morális válsága kikényszerítette, hogy mára a kormánytagok harmada lecserélődött. A miniszterelnök tervei többé-kevésbé teljesültek, igaz a politikai szakértők szerint még mindig nem tudta visszaszerezni a kommunikációs kezdeményezőképességet.

Az Élet és Irodalom minap megjelent írása szerint az őszödi beszéd kiszivárogtatásában részt vehetett több vezető szocialista politikus, ám az elmúlt egy év történései alapján az MSZP vezetői kitartanak az azóta pártelnökké is vált Gyurcsány mellett. És ugyan a miniszterelnök varázstalanodott az őszödi beszéddel - hogy egy politológusi véleményt idézzünk - nem ismert olyan kihívó a párton belül, aki valós alternatívát jelentene. Az viszont sokak szerint egyértelműnek tűnik, hogy az elmúlt egy év kitartását most a reformok lassításával fizettetik meg a miniszterelnök támogatói.

***

A kormányfő szerint az egy évvel ezelőtti balatonőszödi beszéd a legszenvedélyesebb igazságbeszéd volt a rendszerváltás óta.

Gyurcsány Ferenc a Népszabadságnak adott interjúban ugyanakkor hozzátette: beszédét nyilvánosan és egynémely jelző elhagyásával, kevesebb indulattal kellett volna elmondania.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e Őszöd után hitelesnek látszani, azt hangsúlyozta, hogy a tettek és eredményük hitelesítenek, az, hogy helyreáll-e a közbizalom, jobb lesz-e az egészségügy minősége, fenntarthatósága, egyenlőbb lesz-e a hozzáférés. Mint mondta, nehéz politika, amit csinálnak, mégsem látni reform elleni tüntetéseket, állampolgári engedetlenségi mozgalmat, jóllehet ennek lehetőségét egy évvel ezelőtt Balatonőszödön még nem zárta ki.

A kormányfő úgy látja, hogy komoly bizonytalanság nélkül van túl hazánk az átalakítás első fázisán. Nem kevés nehézséggel, de jó irányba fordult az ország - mondta a kormányfőé.

A miniszterelnök nem tartja ijesztőnek, hogy az MSZP népszerűségének mélypontján van. Választás ugyanis csak 2010-ben lesz, hiába álmodnak mások mást - mondta a kormányfő a napilapnak adott interjúban.

***

A Fidesz szóvivője sajtótájékoztatón értékelte az őszödi beszéd óta eltelt esztendő eseményeit. Gyurcsány Ferenc kínosan elhúzódó agóniájának lehettünk tanúi a balatonőszödi beszéd óta eltelt egy esztendőben - mondta a Fidesz szóvivője. Szijjártó Péter úgy látja: egyre többen ismerik föl, hogy az ország akaratával szemben nem lehet kormányozni.

- Egy éve már, hogy egy szűk kör megtudhatta, hogy Gyurcsány Ferenc nyílt és szervezett politikai hazugsággal tartotta magánál a hatalmat. S ma már úgy tűnik, hogy egyre többen vannak, akik belátják, hogy az emberek akaratával teljesen szembemenve kormányozni nem lehet – fogalmazott Szijjártó.

Újságírói kérdésre reagálva, miszerint a Népszabadságnak adott interjújában Gyurcsány Ferenc a legszenvedélyesebb igazságbeszédnek nevezte a nyilvánosságra került balatonőszödi beszédet, Szijjártó Péter úgy reagált: a miniszterelnök valójában nem akarta elmondani az embereknek az igazságot, de véletlenül lebukott.

A Fidesz szóvivője szerint egyébként ha túllépünk a morális kérdéseken, a legnagyobb probléma, hogy az emberek rosszabbul élnek, és hogy az ország sereghajtó a régióban a gazdasági teljesítményt illetően.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nicsak, ki beszél – itt és ott?!

Gyerekszájnak mondja a felnőtt, mikor számára meghökkentő módon fogalmazza meg a kis emberpalánta a… Tovább olvasom