Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Egy év felfüggesztett fogház a magyar víruskészítőnek

A 2003 májusában megjelent "Maya Gold" vírus íróját egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a veszprémi bíróság.
A bíróság 2004. június 29-én hozott ítéletében a fiatalkorú vádlottat bűnösnek találta számítógépes rendszer működésének jogosulatlan akadályozásának vétségében és iparjogvédelmi jog megsértése vétségében. A bíróság a vádlottat egy év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte, az ítélet végrehajtását azonban két év próbaidőre felfüggesztette.
A Maya Gold vírus "A" variánsa 2003 májusában jelent meg, erotikus képek ígéretével vette rá a felhasználókat, hogy a csatolmányokat megnyissák. A szöveg szerint az állomány egy képernyővédő lett volna és arra biztatta a felhasználókat, hogy az állományt mentsék lemezre, majd utána futtassák. Az "A" variánst további négy követte két hónapon belül, a vírusokat ugyanaz a személy írta. A vádlott mindegyik variáns elkészítését beismerte.
Az Index -- a Népszabadságra hivatkozva -- azt az információt tette közzé, hogy a vírus szerzője, K. László egy ajkai szakközépiskola harmadikos tanulója volt. A vádlott elmondása szerint négy tárgyból megbukott és a vírus írásával saját magának akart bizonyítani. A hatóságoknak nem volt nehéz dolguk a programozó felderítésében, ugyanis a kártevőt saját e-mail címéről kezdte terjeszteni, és a vírusban néhány betű híján benne maradt a neve és irányítószáma is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virágok meghálálják a gondoskodást

Mostanra a kert – hála a sok csapadéknak – már többnyire virágpompában úszik: zöld a fű,… Tovább olvasom