Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egy év alatt 35 százalékkal nőtt a bedőlésgyanús lakossági hitelállomány

Miközben a háztartások hitelállománya egy év alatt 5,5 százalékkal csökkent, addig a 90 napon túl nem teljesítő, azaz bedőlésgyanús hitelek állománya 35 százalékkal nőtt.
Miközben a háztartások hitelállománya egy év alatt 5,5 százalékkal csökkent, addig a 90 napon túl nem teljesítő, azaz bedőlésgyanús hitelek állománya 35 százalékkal nőtt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első negyedévet összesítő statisztikájából.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy a bankoknál a 90 napon túl nem teljesítő lakossági hitelek aránya az egy évvel korábbi 10,5 százalékról 15 százalékra emelkedett, azaz minden hetedik hitel már ebbe a kategóriába esik.

Az MNB adatai szerint a háztartási hitelállományból tavaly március végén 2.021 milliárd forintot tett ki az összes késedelmes hitel, ebből 798 milliárd forint (40 százalék) volt a 90 napon túl nem teljesítő, azaz gyakorlatilag bedőlt hitelek állománya. Idén március végén 2.532 milliárdra hízott a késedelmes hitelállomány (a növekmény 25 százalék), a 90 napon túl nem teljesítő hitelek összege 1.080 milliárdra, 43 százalékra emelkedett.

A képet árnyalja a kedvezményes végtörlesztés. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) adatai szerint a február elejéig teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1.074 milliárd forint volt, az ügyfeleknek azonban ebből a fix árfolyamon csak 776 milliárd forintot kellett kifizetniük január végéig.

A fedezetüket igazoló további ügyfelek piaci árfolyamon még további 145 milliárd forintnyi deviza alapú hitelt kívántak végtörleszteni. Így a végtörlesztés 1.074 milliárd forinttal csökkentette a pénzintézetek hitelállományát (a mindenkori aktuális árfolyamon számolva), ami összesen megközelítőleg 336 milliárd forint bruttó veszteséget okozott, de ennek mintegy 30 százalékát a hitelintézetek a 2011. évi bankadóból leírhatják, valós nettó veszteségük valamivel 210 milliárd forint felett alakult.


Olvasóink írták

 • 13. Bali01 2012. június 08. 06:18
  „Talán végre egypáran eljutnak addig,hogy nem kéne mindent hitelre venni,mert felesleges évekre eladósítani magát és a szeretteit.
  Inkább költse megélhetésre,nyaralja el vagy jó esetben tegye félre.
  Felesleges 3X vagy akár 6X kifizetni valaminek az árát,amire amúgy sincs szüksége.Lakást meg lehet bérelni,főleg most,hogy eladni lehetetlen,csak meg kéne szabadulni a "saját lakás egyenlő a létbiztonsággal´ beidegződéstől.
  Rövid az élet,élvezni kell,nem beledögleni mások eltartásába.
  A bankok meg férgek,de megtehetik.Itt.”
 • 12. gjozsi88 2012. június 07. 18:40
  „bojtár
  8!
  Szokás szerint összetéveszted az euro válságát az európai unióval, mint gazdasági közösséggel!
  Egyébbként a mi forintunk az euro gyengülésére elszáll!
  Ha kilépünk az unióból, elveszted a mostani gazdaságod kb 80%-t és a forintoddal kitapétázhatod a szobát, mert sehol nem fogadják el, mert a mögötte álló gazdasági fedezet elszállt a piac vesztéssel!”
 • 11. iparos 2012. június 07. 14:03
  „Orbán elhibázott gazdaságpolitikája ide juttatta az országot. Tönkre verte a bankokat,/ külön adó, egy összegü deviza törlesztés,árfolyamgát bevezetése/ igy nem képesek, vagy nem akarnak hitelezni. Aki pedig igazán rá lett volna szorulva a segítségre, / az egyszerü ember/ azt elfelejtették.
  Már párszor leírtam: hamár egyszer veszteséges 500 milliárdal az egy kulcsos ado, akkor miért nem adtak a minimál bérből élőknek 30-40 ezer Ft-ot. Evvel megoldották volna a nem fizetni tudó deviza hiteles problémáját is. Mert a kisember nem tud fizetni.

  Ha most fel akarsz venni a banktol 300 ezer Ft-ot, nem kapsz ha 1 hiteled már van! Magyarul, csak az kap hitelt, akinek pénze van!”
 • 10. bojtár 2012. június 07. 12:28
  „http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6_jcI3lu-HQ#!”
 • 9. Pano 2012. június 07. 12:23
  „7. cseppek: Csak azt tudom erre tanácsolni, hogy olyan banknál nyiss bankszámlát és oda utaltasd a pénzed ahol nincs hiteled, vagy kevés. Mindenképp menj át! Idegen bank azt nem inkasszózhatja. Közjegyző által csak a bér 50%-át lehet maximum levonni, a bank meg másnál vezetett számlához nem nyúlhat hozzá a jóváhagyásod nélkül, nem is fognak.
  Amúgy ezt csinálták meg édesapámmal is, az OTP. Ráment a bankszámlájára a havi keresete és abban a pillanatban le is vonták az egészet. Két hónapig nem jutott hozzá a fizetéséhez, akkor indultunk el a lejtőn és kezdtek el bedőlni a többi hitelek (amúgy tudtuk volna fizetni őket, csak mivel az OTP úgy döntött az egészet leszedi nem ment).
  Ő is fogta magát és nyitott máshol egy másik számlát és oda kezdte el utaltatni a bérét, ott senki nem piszkálja.”
 • 8. bojtár 2012. június 07. 12:20
  „bedől itt nemsokára minden:
  A spanyol jajkiáltás

  2012, június 6 - 16:36
  Publicisztika Friss hírek Világunk ma

  Minden bizonnyal a francia balliberális Libération mai szójátékos címe adta vissza a legjobban azt a döbbenetet és ijedelmet, amit Madrid váltott ki tegnapi SOS-kiáltásával megmentése érdekében: ,,Banques: l´Espagne s´affale, l´Europe s´affole", vagyis Bankok: Spanyolország összeomlik, Európa megbolondul.

  Eddig ilyen egyértelműen a spanyol kormány nem adta Európa és a világ értelmére, hogy valóban a szakadék legszélén áll, ugrásra készen a mélybe. Brüsszelben, a nyugati fővárosokban az idegek megfeszültek. A G7 országok azonnal távkonferenciát tartottak arról, hogy miként lehetne kioltani a legújabb tüzet, amelyhez képest a görög tragédia valóban babazsúr.

  Rajoy miniszterelnök kormánya azért esedezik, hogy Frankfurt töltse fel a spanyolországi bankok kofferjét, amely üres. Cristóbal Montoro, a költségvetésért felelős miniszter tegnap azt is bevallotta, hogy az ország hatalmas államadóssága miatti félelem Madrid számára gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy a piacon próbálja értékesítenie állampapírjait és ezért uniós segítségre van szüksége. Amit - írja a német Handelsblatt - nem értenek az elemzők, hiszen Spanyolország éppen holnap akar 2 milliárd euró értékű kincstári jegyet eladni.

  Egyre inkább úgy tűnik tehát, az Európai Unió előtt két lehetőség van már csak. Vagy egy valódi szupranacionalista unióban egyesíti bankjait és a tagországok kockázatait eurókötvények kiadásával, vagy mindennek vége.

  Az EU nyilván az első utat választja - és mint kiderült - választotta titokban a tagországok vezetőinek május 23-án tartott csúcstalálkozóján.

  Jövőnk egy nemzetek fölötti birodalomban, amelyet Barrosók, Van Rompuyök és a hozzájuk hasonló, senki által meg nem választott, mindenre képes gazemberek irányítanak?

  Akinek ez vonzó, szavazzon további uniós tagságunkra.”
 • 7. cseppek 2012. június 07. 12:08
  „Pano
  Na én is valahogy így vagyok vele. Már én is azért nem megyek el dolgozni (pedig egy évnyi keresés után végre lenne hova), mert a teljes fizetésemet vinné a bank vagy 8 hónapig. Nem, nem csak a 30%-át vagy 50%-át, hanem simán inkasszózták a számlám és minden ami rá érkezik vonják (gyerektartás, családi pótlék minden megy nekik függetlenül attól, hogy ezt törvényileg tiltott). Hogy merik ezt megtenni?
  Ahhoz, hogy a tehént fejni lehessen azért élni kellene hagyni. De itt megdögleszteni akarják csak a szegény-embert.

  Te is menj külföldre én is kijárok. Egyébként már éhenhaltunk volna ebben az országban.”
 • 6. bojtár 2012. június 07. 11:01
  „de nem nekik:
  Tovább hízik Simicska cége - itt vannak a friss számok
  A Közgép Zrt. 2010-hez hasonlóan tavaly is kiugró mértékben tudta növelni árbevételét, a részvényesei csaknem hárommilliárd forint osztalékkal gazdagodhattak. Az építőipari társaság sorra nyeri a több milliárdos állami és önkormányzati közbeszerzéseket. A cégcsoport eredményét az energetikai cégei is húzzák.

  Eredményesen zárta a 2011-es üzleti évet a nagy volumenű állami és önkormányzati közbeszerzéseket elnyerő Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., a nettó árbevétele az előző évhez képest mintegy 12 milliárd forinttal nőtt, meghaladta az 56,6 milliárd forintot - derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium e-beszámoló portálján május 29-én közzétett beszámolóból. (A Közgép árbevétele 2010-ben a konszolidált beszámolóba bevont hét cégével együtt nettó 49,9 milliárd forint volt.) Az adózott eredménye tavaly több mint egymilliárddal jobb lett a 2010-esnél, 2,98 milliárd forintra bővült, amit teljes egészében kifizettek osztalékként a tulajdonosoknak. Tavalyelőtt kétmilliárdos osztalékot fizettek, 2009-ben pedig egymilliárdot. A társaság követeléseinek állománya tavaly év végén meghaladta a 19,6 milliárd forintot, míg a kötelezettségei (tartozása) a 27,9 milliárdot.
  Hízik a cégcsoport
  A Közgép 2011 végén tíz társaságban rendelkezett részesedéssel - ezek a Budai Malomipari Kft., a Transdanuvius 2000 Távközlési és Közlekedésautomatikai Építő Kft., az Overdose Vagyonkezelő Kft., az E-OS Energiakereskedő Zrt., a Közgép Ingatlanfejlesztő Kft., a Közgép Energia Kft., a Logal-Grad Építőipari Kft., a 2005 óta felszámolás alatt lévő MÁV MTM Zrt., a C.S.K.K. 2009. Kft. (a Colas, a Strabag, a Kelet-Út és a Közgép közös vállalkozása) és a Zsolnay Porcelánmanufaktúrába beszállt Manufaktúra-Befektető Kft. -, a befektetések értéke közel 1,3 milliárd forint - derül ki az éves beszámolóhoz benyújtott kiegészítő mellékletből.
  Az Opten cégtárának adatai szerint a Közgép kisebbségi tulajdonosként szerepel a 2004 óta felszámolás alatt lévő Millenáris Produkció Kulturális és Szolgáltató Rt.-ben is. Ez a cég nyerte el az első Orbán-kormány idején, 2001. áprilisában a Millennáris Kht. Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című, 2 milliárd forint költségvetésű kiállításának rendezési feladatait, 15 százalékos vállalkozói díjért, majd 2001 decemberében a kiállítás további öt hónapos működtetését és a kapcsolódó rendezvények szervezését egymilliárd forintért.)”
 • 5. elemér 2012. június 07. 09:42
  „Ezt tette Orbán politikájával. Úgy néz ki hogy most lazit, mert továb nem folytathatja. Megy a külföldi töke ki az országbol és az IM-el se lessz tárgyalás. Elösször az unios követelményeket elkell fogadni és változtanki kell az alkotmányt.”
 • 4. bojtár 2012. június 07. 08:09
  „nem értem miért nem lehet havi 45 ezerből 70ezer forintos csekket feladni és mellette megélni”
 • 3. titokgyula 2012. június 07. 07:08
  „Végtörleszteni csak az tudott, aki amúgy is tudta fizetni. Semmi értelme nem volt azok számára aki naponta nem eszik, hogy fizetni tudja a bankot. A bank leírhatja a veszteséget, a vállalkozásokat meg hagyják tönkremenni.”
 • 2. Jandex 2012. június 07. 05:41
  „Pedig előtte sem volt kevés, most meg plusz 35% ?! Hiába jól keresnek a zemberek ilyen "hozzáértő" kitűnő kormánynak köszönhetően!
  "Miközben a háztartások hitelállománya egy év alatt 5,5 százalékkal csökkent" Vajon kik lehetnek ők, csak nem a parlamentben üldögélők és famíliájuk?!”
 • 1. Pano 2012. június 07. 02:45
  „A bankoknak soha nem lesz érdeke az, hogy te letörleszd az adósságod. Miért? Mert megszabadulsz tőlük és nem leszel fejős tehén, de ha jól megemelik a tartozásod, akkor életed végéig nekik fogod havonta tejelni a nettó fizetésed 50%-át! S még a nyugdíjad is (már ha lesz). Ha meg már meghaltál, folytatják a gyerekeiddel, családoddal (testvérek, szülők) ugyanis áthárítható, törvényi asszisztálás mellett. Generációk lettek tönkre vágva legalább 100 évre, csak megsúgom!
  Nekem egy 120.000 Ft-os forint hitelem dőlt be másfél évi munkanélküliség miatt, úgy, hogy fizetem már és 370.000 Ft-ra duzzadt! Tehát, több mint háromszorosát követelik vissza! Van ismerősöm, akinek négy, de olyan is akinek hatszoros a visszafizetési kötelezettsége az árfolyamkockázatokon felül.
  Esélyük sincs rá, hogy valaha is vissza tudják fizetni.
  Nem lesz se házad, se életed, se tulajdonod, elveszik. S lehetetlenné teszik, hogy valaha is talpra álljál. Ugyanis a fennmaradó részt ugyanúgy visszaveszik tőled és gondoskodtak arról, hogy legyen bőven fennmaradó tartozás (lásd többszörös végösszeg visszakövetelések)
  Ehhez képest az uzsora jó pénzügyi befektetés. Ott tartunk lassan, hogy a kigyúrt terepjárós uzsorás pisztollyal a kezében emberségesebb lesz.

  Ebből csak úgy tudsz kikeveredni, ha kimész valahova a büdös fenébe külföldre, nevet változtatsz és letelepszel. Ott MÉG nem tudnak veled mit csinálni, az ottani fizetésedből nem tilthatnak. A legbiztosabb, ha EU-n kívülre mész úgy TALÁN nem adják meg nekik a megfelelő jogi hátteret később.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy siklóernyős Pilisborosjenőnél

A súlyosan megsérült 67 éves férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba. Tovább olvasom