Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Egy emberarcú zsarnok

Maász Dávid hobbiból, a semmiből hozta létre immár tízéves informatikai cégét, a Differentet.

A sikert – különösen, ha egy üzletemberről van szó – hajlamosak vagyunk éves árbevételben, ismertségben, gazdasági befolyásban, hatalomban mérni. Mindeközben pedig valahol elvész az ember, aki személyiségével az egész teljesítmény mögött áll. Maász Dávidot, a 10 éves születésnapját ünneplő győri Different Group Kft. ügyvezetőjét és tulajdonosát cége eredményei mellett az teszi figyelemre méltóvá, hogy a hazai és nemzetközi sikerek ellenére is meg tudott maradni „emberarcú", a környezetére nyitott és fogékony üzletembernek.

– A cégről  meglepően kevesen tudják, hogy az elmúlt 10 évben a hazai és nemzetközi üzleti életben milyen megbízatásokat nyert el, és teljesített sikerrel, hogy otthonában iskolázta le az amerikai szoftverfejlesztőket, hogy évek óta szinte valamennyi kontinensre szállítja programjait, és hogy 13 munkatársával tavaly közel egymillió eurós árbevételt produkált.

– Úgy érzem, ahol igazán fontos, ott éppen eleget tudnak rólunk. Ezt jelzi az is, hogy ma már nem kell keresnünk a munkát, a megbízatások találnak meg bennünket – mondta el Maász Dávid, a Different Group 29 éves vezetője. – Pedig kezdetben nem is üzleti vállalkozásnak indultunk! 1994-ben, amikor Magyarországon talán tucatnyi ember tudta, hogy mi fán terem az internet, én a bécsi közgazdaság-tudományi egyetemen tanultam, és világmegváltó ifjonti hévvel nagy fantáziát láttam a világhálóban. Nem tudtam, inkább csak éreztem, hogy ez lesz a világ „bulija"! Néhány lelkes társammal életre hívtuk a Different Alapítványt, egy kedves osztrák tanárom és mentorom pedig felajánlotta megtakarított pénzét és támogatását, hogy közös céget csináljunk. Így indult el az üzleti életben az alapítvány mellett a Different Group elődje, a Datalink Kft., én pedig egyetemi hallgatóként minden követ megmozgattam, hogy Magyarországon „internetet csinálhassunk".

– Úttörő feladatot vállaltak magukra. Emlékszem, az első internettel kapcsolatos próbapert is a Different kezdeményezte az országban…

– Valóban – emlékezik vissza mosolyogva –, de azért nem csak ebben jártunk élen. Az elsők között rendelkeztünk az országban közvetlen internet-hozzáféréssel, 1995-ben az akkori Széchenyi-főiskolán felállítottuk az első webszerverünket (előbb, mint a Matáv a sajátját!), ’96-ban létrehoztuk Győrben az Internetkávézót, és még abban az évben részt vettünk az első internetes pavilon megszervezésében az IFABO-kiállításon. Nagyon sok tárgyi és emberi segítséget kaptunk abban az időben, és igyekeztünk mi is adni, ahol csak lehetett.

– És az üzlet?

– Ez ekkoriban nem üzletet jelentett a számomra. A bécsi egyetem informatikai központjában dolgoztam tanulmányaim mellett, ahol többet kerestem, mint amennyit el tudtam költeni. A saját cégembe is csak öt évvel később lettem bejelentve, sokáig a saját autómat használtam az alapítványi ügyek intézéséhez, de még a benzinszámlát se számoltam el. Nem volt rajtam gazdasági nyomás, nem kellett mindenáron üzletet csinálnom, hogy meg tudjak élni! Ma már tudom, hogy ez kivételezett állapot volt: a pénzügyi biztonság nagy szabadságot adott, szabadon szárnyalhattam…
Az alapítvány és a cégem is nagyon sokat adott a környezetének, egyszerűen azért, mert megtehettük, hogy adunk. Ma is nagyon fontosnak tartom a társadalmi szerepvállalást, valamint azt, hogy a sikerek idején se felejtsük el, hogy honnan jöttünk.

– Fontosnak tartja a sikert és a pénzt?

– A pénz szükséges és fontos ahhoz, hogy meg tudjam adni a családomnak mindazt, amire szüksége van. De csak eszköz, és soha nem lehet cél! Nem fogom elveszíteni az arcom azért, hogy egymillióval többet keressek. A siker? Régebben nagyon fontos volt számomra, hogy szeressenek és elfogadjanak. Ma tudom, hol tartok, mit értem el. Akik számomra fontosak, azoknak nem kell már bizonyítanom…

– A legtöbb munkatársával a kezdetek óta együtt dolgozik. Milyen vezető ön?

– Ha finoman fogalmazok, akkor azt mondom: nagyon határozott vagyok. Ha keményebben, akkor azt: zsarnok vagyok. Néha magam is elcsodálkozom, miért tartanak ki mellettem az emberek. Nyitott vagyok, meghallgatom a véleményeket, de az enyém az utolsó szó. Akik velem dolgoznak, elfogadnak ilyennek – soha nem kellett még hangoztatnom, hogy én vagyok a főnök.

– Mire a legbüszkébb?

– A gyerekeimre! És csak utána a cégemre…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznál is több luxusház Győrben

Becslések szerint száznál is több luxusház, azaz több mint nyolcvanmillió forint értékű ingatlan van a megyeszékhelyen. Kívülről általában nem látszik a fényűzés, de van olyan villa, ahol csak a konyha berendezése több mint tízmillió forintot ér. A medence, jacuzzi, télikert, s persze a legmodernebb technika "alapfelszereltség" a nemes egyszerűséggel csak luxusházként emlegetett ingatlanokban. Tovább olvasom