Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Egy csipetnyi Brüsszel

Nem – mondtam magamban, mielőtt elindultam volna –, nem fogok sört és csokit hozni Brüsszelből, ilyet csak a felületes turisták vásárolnak, akárcsak nálunk paprikát vagy szalámit. Nem, én másképp fogom csinálni – mondtam, és legvégül nem is hoztam mást Európa fővárosából, csak belga sört és belga csokit.
Lebontásra ítélt, lakatlan házsor az európai negyedben. Fotó: Fekete Klára
Így jár ugyanis az ember, ha megkóstolja mindkettőt és utána úgy van vele, az én családomnak meg a barátaimnak is meg kell kóstolniuk ugyanezeket a finomságokat. A belga sörről azt olvastam még itthon, hogy több mint négyszázfélét árulnak belőle, de azért azt nem gondoltam volna, hogy köztük meggy-, vagy barackízű is található. Nem gondoltam egészen az első ott töltött óráig, amikor is a megérkezés örömére illett valami áldomást inni. És ekkor aztán kiderült, milyen is a meggyízű sör, amit Krieknek neveznek.

Kriek, a meggyízű sör

Mit mondjak? Finom, legalábbis nőies ízléssel az. Olyannyira érdekes az ízvilága, hogy itthoni fogyasztásra rendesen feltankoltam belőle, de hiába, mert a család egyes férfitagjai még csak meg se kóstolták. A sör ellen elkövetett merényletről papoltak valamit, mindegy, annál több maradt nekünk, lányoknak. Ezeket a mennyei nedűket az üzletekben olcsón vesztegetik, kis, negyedliteres üvegekben másfél euróért négyet is adnak. Egy sör a vendéglőkben 3-4 euróba kerül, de inkább 4-be, és ebben az a jó, hogy Brüsszel híres főterén, a Grand Place-on, valamint a turistalátványosságnak számító, szűk ízek utcájában – ahol egyik vendéglő, sőt egyik asztal a másikat éri – is ugyanennyi.
Brüsszel amúgy nem tartozik a drága városok közé, áraival messze versenyképesebb Londonnál, Párizsnál és Rómánál, talán a berlini mércével lehetne mérni ezt a sokszínű, multikulturális, bevándorlóktól, főleg araboktól tarkított metropoliszt.

Versenyképes árak

A metrón másfél euróért utazhatunk, de ha tíz utazásra szóló kártyát veszünk, akkor egy út csak 1 euróba kerül. Ha egy órán belül kétszer is érvényesítjük ugyanazt a jegyet az automatánál, a második kör már ingyen van. Délben bárhol bekaphatunk egy fél bagettből készült szendvicset két euró körüli áron, és azt tetethetünk bele, ami szemnek és szájnak ingere, majd ihatunk hozzá egy kávét egy vagy két euróért.
A kötelező látnivalókról én most nem írnék – jelzem, Manneken Pis ruháiból éppen ezekben a napokban nyílik kiállítás a főtéren. A műemlékek körbejárása után az ínyencek még jócskán csemegézhetnek a látnivalókból: múzeumok, kiállítások tömkelege csábítja az érdeklődőket. A híres Atomium még zárva, majd februárban nyit és ígér olyan programot és látványosságokat az egyik „atomtól" a másikig vezető mozgólépcsőkkel, gyorsliftekkel egyetemben, hogy a brüsszeli, átlagosan két napra tervezett városlátogatások a jövőben bizonyára meghosszabbodnak. A belépő árát már most közli az Atomium honlapja, felnőtteknek 7 euróba kerül majd, gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a látogatás.

A nemzetek otthona

Budapest visszaköszön kissé kutyapiszokban, utcai szemétben, így legalább otthon érezzük magunkat. Mint ahogy otthon érzi magát Európa összes nemzete, amelyek képviseltetik magukat, leginkább az uniós intézményeket magában foglaló negyedben, amely estére kiürül és utcái konganak az ürességtől. Az uniós intézmények környékén komplett utcákat, házsorokat bontanak el, amerre a szem ellát, toronydaruk állnak és építik az üvegpalotákat. Ezek aztán déltájban ontják magukból az öltönyös, kiskosztümös alkalmazottakat, akik még a Leopold park zöld gyepét is ellepik, ha csak egy kis időre is kisüt a nap.

Belgiumban különben 9 előtt nem kezdenek dolgozni az emberek, délben dukál a másfél órás ebédszünet, emiatt viszont csak este 6 után indulnak haza. Aki bérelt lakásban lakik, az másfél szobáért 500-800 eurót fizet, sok múlik persze azon, mennyire van közel az otthon a belvároshoz és az európai negyedhez. Ha valaki csak egy szobát vesz ki, akkor 250 euróból is kijöhet. Mivel Brüsszel egyes negyedeiben már csak bevándorlók laknak, az itthoniaknak nem árt alaposan tájékozódni, ha interneten keresgélnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíj Tétre

Több mint hatvanan indultak a közelmúltban Zalaegerszegen rendezett trombitaversenyen, egy… Tovább olvasom