Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Egy beszéd visszhangja

A „siketek napja” alkalmából a győri városházán rendezett ünnepségen a megyei közgyűlés elnöke, Szakács Imre mondott köszöntőt. A szerkesztőségünkbe érkezett olvasói levélben leírtak szerint a beszéd sértő volt a siketek számára. Lapunk minden érintett véleményét megkérdezte.
A szerkesztőségünknek levelet író hölgy – egy, a születésénél fogva siket fiatalembernek az édesanyja – érezhetően felháborodottan fogalmazta meg gondolatait Szakács Imre beszédével kapcsolatban: „Inkább volt hasonlatos egy választási kampányrendezvényhez, mint ezeknek a mentálisan és fizikálisan is rettentően kiszolgáltatott embereknek a meghitt ünnepéhez. Az elnök úr a bevezető mondat után bebizonyította: »mily szerencsések a hallássérültek, mert legalább nem kell meghallaniuk Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hazugságait«. Gondosan elemezte ezt, türelmesen, a jelenlévők számára közérthető módon tudatva, hogy ez a fogyatékosság mennyire irigylésre méltó dolog napjainkban.
Nem tudom, érezte-e, hogy ezzel azokat az embereket, akik ott ültek, mélyen megsértette, hisz ritka ünnepi pillanataikat használta fel arra, hogy a regnáló kormányfővel szembeni ellenérzéseinek adjon hangot.”
Természetesen megkerestük a megyei közgyűlés elnökét, reagáljon az olvasói levélre:
– Nem tettem olyan kijelentést, amit a levélíró leírt. Én azt mondtam: „Sosem gondoltam, hogy azt kívánnám magamnak, bár ne hallanék. A múlt vasárnap Gyurcsány Ferenc lelepleződött balatonőszödi beszéde alapján gondoltam erre. Azt is gondoltam, miért én siketüljek meg, inkább Gyurcsány némuljon meg.”
Az elnök hozzátette, hogy ennyi volt az aktuálpolitikai része a beszédének, s utána többen megtapsolták, egyedül egy hölgy, valószínű, a levélíró kiabált közbe.
– Az elmúlt tíz-egynéhány évben is mindig a fogyatékkal élőkkel voltam, átéreztem a helyzetüket, bármilyen téren. Sportminisztériumi államtitkárként is támogattam a fogyatékosok sportját, sosem élcelődtem velük, sosem bántottam meg őket. Most sem. Ám ha valakit mégis akaratom ellenére megsértettem, attól bocsánatot kérek – mondta Szakács Imre.
Az ügy kapcsán Jagodics Rezsőné, a Sinosz (Győr-Moson-Sopron Megyei Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) elnöke állásfoglalást juttatott el hozzánk. Ebben kifejti: „Dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke nem a siketeken és nagyothallókon viccelődött, hanem a Gyurcsány-beszéd erkölcsi tartalma miatt érzett keserűség mondatta vele ezt a megjegyzést. A Sinosz-tagok nem érezték ezt személyükre nézve bántónak, hiszen az ünnepség után a hosszas vendéglátás és egymás közti beszélgetések során erre senki nem tért ki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akarásból jelest érdemel az MTE

Tovább olvasom