Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Egy a jog, de sokféle az ítélet ?

„ Nem tudom, mi kellene ahhoz, hogy az emberek végre elhiggyék, Magyarországon a bíróságok teljesen függetlenek, s gyanúsítgatások ellenére a politika semmiféle befolyást nem gyakorol rájuk ” – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában dr. Havasiné dr. Orbán Mária.
A megyei bíróság elnöke egy nappal a sok vitát kiváltott Tocsik-per után nyilatkozott lapunknak, s ebben egyebek mellett elmondta: részleteiben nem ismeri annyira az ügyet, hogy szakmailag megalapozott véleményt mondhasson. Azt azonban kizárta, hogy a politika bármilyen befolyást tudna gyakorolni az ítélkezési gyakorlatra. „ Ha kiderülne, hogy van korrupt bíró, először én omlanék össze ” – fogalmazott lapunknak.
– Három éve egy bíróság felmentette a csornai származású Tocsik Mártát a sikerdíj miatt emelt vád alól, hétfőn egy másik bíróság elítélte első fokon. A laikus polgár csak kapkodja a fejét. Ön is ?
– Miért kapkodnám ? Annyi ismerettel nem rendelkezem a Tocsik-ügyben, hogy szakmailag megalapozott véleményt mondhassak. Olyan ez, mintha egy győri orvost arra kérnének, mondja már meg, a debreceni kórházban egy betegnek miért fáj a gyomra ? De hogy a kérdésére is válaszoljak. Szó nincs itt szakmailag homlokegyenest ellenkező ítéletről. Már csak azért sem, mert a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a döntést, a szakma számára tehát ez az ügy nem létezett. Az egész eljárást meg kellett ismételni, s egy új bíróság hozott új ítéletet. Nem arról van tehát szó, hogy a másodfokú bíróság homlokegyenest megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését.
– A közvélemény mégis úgy érzi, két bíró, két eltérő döntés.
– Én nem tudok a közvélemény fejével gondolkodni, csak szakmailag tudom nézni a kérdést. Ha a Legfelsőbb Bíróság valamit hatályon kívül helyez és új eljárást rendel el, az szakmailag azt jelenti, hogy nincs ítélet.
– Kicsit másképpen fogalmazok: ha öt bíró döntene egy ügyben, mind az öt másképpen ítélne ? Ennyire rugalmas lenne a jogállam ?

Ugyanazt a tényállást

megyénként másképp értelmezhetik


– Képtelen vagyok értelmezni a kérdését. Egy ügyet öt bíróra vagy bíróságra nem lehet bízni, csak egyre, aminek a döntése ellen lehet fellebbezni. Az persze előfordul, hogy ugyanazt a tényállást az egyes megyékben másképpen értelmezik. Ilyenkor a Legfelsőbb Bíróság úgynevezett jogegységi eljárással segíti az egységes ítélkezést.
– Még inkább másképpen fogalmazva: a politika bele tud nyúlni az ítélkezésbe ?
– Olyan függetlenek vagyunk a végrehajtói hatalomtól, hogy ennél függetlenebbek már nem is lehetünk. 1997 óta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács végzi a bíróságok külső igazgatását. A tizenöt tagú testületből kilenc bíró, s a mindenkori igazságügyi miniszternek egy tizenötödnyi szavazati joga van, hasonlóan, mint a két parlamenti bizottsági tagnak, a legfőbb ügyésznek és az országos ügyvédi kamara elnökének.
– Ön is elismerte, hogy a sanda gyanú még mindig ott lebeg az igazságszolgáltatás fölött. Mi táplálja ?
– Nem tudom, ezen már én is sokat gondolkodtam. Nyilván az, hogy a politikát nem lehet kiiktatni az életünkből. De tegyük fel, hogy első fokon megvesznek egy bírót, ami képtelenség. Utána a fórum- rendszerből adódóan fellebbezni lehet. Meg kellene venni a másodfokot is, meg a Legfelsőbb Bíróságot is. Ez teljességgel kizárt.

„ Korrupt bíróról még nem hallottam ”

– Megvehető egy-egy bíró ?
– Nem értem a gondolkodását. Miért nem hiszi el, hogy hivatást gyakorlunk ?
– Rendőrt is lehet venni, meg politikust is...
– Attól, hogy szegény az eklézsia, a pap rosszabbul, vagy kevesebbet prédikál ? Aligha hiszem.
– Pap is tévedt már rossz útra. Éppen önök ítélték el.
– Ez igaz, de korrupt bíróról még nem hallott. Ha tud ilyenről és vannak bizonyítékai, tárja elő. Először én fogok összeomlani, utána pedig a magyar igazságszolgáltatás.

Olvasóink írták

 • 5. Tabornok 2008. július 17. 21:37
  „"De tegyük fel, hogy első fokon megvesznek egy bírót, ami képtelenség. Utána a fórum- rendszerből adódóan fellebbezni lehet. Meg kellene venni a másodfokot is, meg a Legfelsőbb Bíróságot is. Ez teljességgel kizárt."
  Nem kell itt megvenni mindenkit, elég egyet.
  Tetszik tudni? Illetékes "elvtárs" a megfelelő szintről felhív valakit és máris mimden megy, mint a karikacsapás! Egy azért nem mindegy, hogy az ostor melyik végén vagyunk!
  Amikor az ilyen bírói ítéletek megszűnnek, akkor az ilyen egyszerű embereknek, mint én is vagyok, elhisszük, hogy a bíróságok, függetlenek!”
 • 4. Tabornok 2008. július 17. 21:29
  „Egyik falu "bikája" 2 év után szabadult, mert beismert több nemi erőszakot. "Példás" ítélet!
  Szabadulása utáni héten, félholtra vert egy 14 éves lányt és beledobta egy pöcegödörbe, amibe szerencsétlen belefulladt. Természetesen a bíróság ítélete korrekt volt! Lehet, hogy mégsem???
  Nem tartanám szerencsésnek a halálbüntetés visszaállítását, mert akkor már nem csak a Kajzer, de mások is ki lettek volna végezve a bíróságok "példás" ítélkezési gyakorlata miatt!”
 • 3. Tabornok 2008. július 17. 21:21
  „Elítéltek egy rendőrt, mert agyonszurkálta a feleségét.
  2 év után szabadult és egy héten belül megkéselte a barátnőjét is. Nem támad fel Önökben ilyenkor a kétség, hogy ennyit ér egy nő élete? Lehet ez az ítélet jogszerű, akkor változtassanak a törvényeken, mert úgy gondolom, hogy ez azért igazán nem reális ítélet!”
 • 2. Tabornok 2008. július 17. 21:17
  „Foj. köv. Véleményem.
  A Kulcsárt lebuktató nyomozót csinálták ki először. A Kulcsár, azóta is szabadon jár, kel.
  A móri mészárlás esetén, mindenki tudta, hogy a Kajzer ott sem volt, mégis elítélték. Nem akarom mentegetni az elítéltet, mert állítólag van mit a rovására írni, egyéb bűncselekményei kapcsán, de a jogásztársadalom lejáratása volt, ahogy ezt az ügyet a jogászok kezelték.
  Az ehhez hasonló esetek miatt gondoljuk, mi civilek azt, hogy a bíróságok nem függetlenek!
  Amíg a jogásztársadalom asszisztál a hatalmon lévők ilyen, olyan játékaihoz, addig ez a szemlélet, vakószínű nem változik!”
 • 1. Tabornok 2008. július 17. 21:08
  „",, Nem tudom, mi kellene ahhoz, hogy az emberek végre elhiggyék, Magyarországon a bíróságok teljesen függetlenek, s gyanúsítgatások ellenére a politika semmiféle befolyást nem gyakorol rájuk " - jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában dr. Havasiné dr. Orbán Mária. "
  Úgy vélem, én tudom, hogy mi kell hozzá. Olajügyek titkosságának feloldása, a Kulcsár ügy korrekt tárgyalása, a Tocsik ügy politikai behatások nélküli lefojtatása, a móri mészárlás korrekt tárgyalása, stb..
  Az olajügyekben, több rendőrt, aki nem volt korrumpálható, kicsináltak.
  A Tocsik ügyben a két párpénztárnok akarta pártja részére megszerezni a sikerdijat. Lehet, hogy erről a Tocsikot késve tájékoztatták és ellenállt. Ezért lett belőle, bírósági ügy, gondolom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvannak a nyertesek!

Lezárult a Kisalföld Online és a Győri Rendezvény- és Fesztiválszervező Iroda közös játéka. A 2-2… Tovább olvasom