Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Egy A4-es lapra tettek a pannonhalmiak

Pannonhalma új polgármesteréről tudni kell, hogy Horváth Ede „birodalmában” tanulta a rendet, első kérdése például az volt a hivatalban, hogy „ezek a zászlók mikor voltak utoljára kimosva?” .

A testület Bagó Ferenc polgármesterrel együtt letette az esküt, az alpolgármester Horváth Ferenc lett, aki korábban polgármester is volt.
Bagó Ferenc programja elsősorban küllemben tért el a másik négy polgármesterjelöltétől: egy egyszerű A4-es lapot adott ki már májusban. Tartalmát nézve a fő különbség, hogy majdnem első helyen említi a szorosabb kapcsolattartást a főapátsággal, valamint az, hogy átvilágítaná az önkormányzat elmúlt négy évének költségvetését. Az utóbbival természetesen nem aratott osztatlan sikert a testületben, mivel többen a bizalmatlanság jeleként értelmezték, ami – programpontról lévén szó – érthető is.
– Semmi bizalmatlanság nincs bennem. Mindössze arról van szó, hogy a polgármesternek ez ugyanúgy kötelessége, mint a benzinkutasnak a műszakváltáskor – mondja Bagó Ferenc.
Pannonhalmával kapcsolatban sokszor vetődik fel, hogy nem járna-e jobban, ha ismét Győrszentmártonnak hívnák. Jelenleg sajnos inkább az árnyékában él a világörökség részének, mintsem a fényében fürdene. Bagó Ferenc szerint a turisztikai fejlesztést mielőbb el kell kezdeni, hozzátesszük: ezzel és a belváros felújításával kapcsolatban már az előző ciklusban is készültek tervek (Megvalósulhatnak a pannonhalmi álmok, Kisalföld, 2006. február 9.). A polgármester úgy látja: a tervek jók, de keresni kell a közös pályázati lehetőségeket a bencésekkel. Ki kell kérni bevált tanácsaikat, egyáltalán: fel kellene végre sétálni a hivatalból a hegyre.
A tervezett turistaút okán ki is kötöttünk annál a pontnál, amit minden jelölt az elsők közé vett. Ezek az utak. Hiányzó járdák, kátyúk mindenütt, de a legrosszabb állapotban a Váralja út van. Ez az a szakasz, ahonnan ma elvileg fel lehet sétálni az apátsághoz, de nem ajánljuk, főleg nem esőben. Kikötöttünk egy másik pontnál is: a turisztikai lehetőségek kihasználatlanságát jellemzi, hogy mindössze tíz vendéglátóegység van a városban. A foglalkoztatottságot tehát növelni kell, ezt is zászlajukra tűzték a jelöltek. Érzékeltetésképpen álljon itt néhány számadat. A 3650 pannonhalmi lakóból körülbelül 2000 az aktív munkaerő. A tavaly márciusban készült kimutatás szerint a kereskedelemben 22 vállalkozó, 8 alkalmazott, a vendéglátásban 10 vállalkozó, 3 alkalmazott, az iparban 38 vállalkozó és 19 alkalmazott, a mezőgazdaságban 4 vállalkozó és 6 alkalmazott dolgozik. Bagó Ferenc bízik abban, hogy az egyik volt jelölt, Vörös End re kapcsolata révén idetelepülő két ipari vállalat rövidesen javít a helyzeten.
– Cégek sora szűnt meg Pannonhalmán a rendszerváltás óta, méltatlanul kevés helyben a munkalehetőség. Dolgozni fogok azon, hogy ez megváltozzon, mert egy polgármester egyben menedzser, piackutató és kereskedő is – véli az új vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri álom, győri valóság

A Kisalföld október 11-i száma közölt interjút Révi Zsolt főépítésszel „Győri… Tovább olvasom