Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Égi kacsák és csodák

Győr-Moson-Sopron - Két Hold? Közelről fénylő Mars? Az e-mailen terjedő hamis csillagászati hírek helyett a tényleg ragyogó látnivalók, a csillagászat évének megyei programjai közt válogassunk.

˝Bárhol vagy 2009. augusztus 27-én, éjfél után pillants az égre: két Holdat láthatsz. A Mars olyan lesz, mint a telehold. Add tovább az infót, mert ma élő ember ilyet nem láthat még egyszer˝ – így szól az e-mailen terjedő üzenet, ami most már négy éve nyaranta munkát ad a megyénkbeli amatőr csillagászoknak. Rengeteg érdeklődőnek kell megcáfolniuk az égi kacsát, a félrevezetést.

Csak annyi köze van a valósághoz, hogy több éve tényleg Föld-közelben volt a Mars, távcsőben látszott akkorának, mint a Hold szabad szemmel – magyarázta lapunknak Pete Gábor, a Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló és a Magyar Csillagászati Egyesület győri csoportjának vezetője. Tanácsa szerint mielőtt hasonló jóindulatú, hivatalosnak tűnő csillagászati hírnek felülnénk – mielőtt naivan ráharapnánk és terjesztenénk barátainknak világszerte –, nézzünk utána. Például a www.mcse.hu honlapon. Az idei a csillagászat éve, számos kiállítás, előadás is felhívja a figyelmet az andalgáshoz illő látnivalókra, a programokról pedig a gyor.mcse.hu oldalon tájékozódhatunk.

Mit érdemes nézni? Derült ég esetén napnyugta után a várostól távolabb érdemes felfelé tekinteni, mert a látnivalókat elhomályosítja az emberi fényszennyezés. Viszont ragyogó a telehold vagy észak-északkelet felé nézve a Kassziopea W alakja. Arrafelé van a Tejút is, észak-északnyugat felé pedig a Göncölszekér. Könnyű felismerni a nagy nyári egyenlő oldalú háromszöget, amit a Hattyú, a Sas és a Lant csillagkép legfényesebb csillagai alkotnak, kelet felé estefelé szabad szemmel is látni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetkeztek a kórházak

Magyarország - Megalakult a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége. Tovább olvasom