Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Egészségügyi hét lépés

Az egészségügyi reform első szakaszának hét lépése között szerepel a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése, ezeket január 1-jétől kell fizetniük a betegeknek; mintegy négymillió ember részben vagy teljesen mentesül a fizetési kötelezettség alól – erősítette meg az intézkedéseket a szakminiszter a hétvégén.
„ A kormány döntése szerint a vizitdíj és a kórházi ápolási napidíj a költségekhez képest jelentéktelen összeg, 300 forint orvos-beteg találkozónként a járóbeteg-ellátásban és 300 forint naponta a kórházi ellátásban. De igen széles lesz azoknak a köre, akiknek ezt a díjat nem, vagy csak részben kell fizetni” – mondta el Molnár Lajos. A részletekről szólva a miniszter elmondta: ha beutaló nélkül megy a beteg az orvoshoz, akkor a 300 forint dupláját fizeti, 600 forintot. Ha sürgősségi ellátást vesz igénybe valaki, pedig betegsége azt nem indokolja, a térítési díj 1000 forint. Hangsúlyozta, a kormány meghatározta az egy évben elkérhető díjak felső határát: ez a háziorvosoknál és szakrendelőkben évi 6 ezer forint, aki a háziorvost, szakrendelőt és kórházi ellátást is kénytelen igénybe venni, annál évi 15 ezer forint. A vizitdíjról az orvosoknak számlát kell adniuk – tette hozzá.
A vizitdíjból és a kórházi napidíjakból befolyó összeg a kormány tervei szerint teljes egészében az egészségügyi intézményeknél marad – mondta a tárcavezető.
Nem lesz sem recept-, sem dobozdíj – hangsúlyozta Molnár Lajos. Elmondta: ősszel elkészül a gyógyszer-gazdaságossági törvény, amely szabályozza majd a szigorúbb gyógyszerfelírási szabályokat, és nyilvánossá teszi a gyógyszer-ártámogatás és a támogatásba való befogadás rendszerét. Közölte: az eddigi százszázalékos támogatású gyógyszerekért 300 forintot kell fizetni, szintén a következő év elejétől; a köz-

gyógyellátottak azonban térítésmentesen kapják gyógyszereiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó percben hibáztak Csornán

Tovább olvasom