Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Egészségügyi dolgozók tüntettek Nyíregyházán

Elmaradt kereset-kiegészítésükért, valamint az egészségügy szektorsemleges finanszírozásáért demonstrált a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Nonprofit Zrt. mintegy kétszáz dolgozója pénteken Nyíregyházán.

A megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmény dolgozói azt sérelmezik, hogy nem kapták meg a kétszer 49 ezer forintos juttatást, mivel - a kormány döntése értelmében - ez csak a közfinanszírozott feladatokat ellátó, költségvetési szerveknél dolgozó munkavállalókat illeti meg.

Kántor Katalin, a tüntetést szervező Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) helyi csúcstitkára az MTI-nek elmondta, hogy a holdinggá történő átszervezés miatt a dolgozók ugyan kikerültek a közintézményi finanszírozás alól, ettől függetlenül azonban ugyanazt a munkát végzik el, amit a közalkalmazottak.

Igazságtalannak tartjuk, hogy éppen a nem közalkalmazott egészségügyi dolgozók azok, akik nem kapják meg ezt a kereset-kiegészítést - tette hozzá.

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke az MTI-nek azt mondta: a kormány tudatosan - jogszabály segítségével - hátrányosan különbözteti meg a pénzkivonások miatt amúgy is drasztikusan átalakulni kényszerült egészségügyi intézményeket. Közlése szerint elfogadhatatlan az is, hogy az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság a kormánnyal folytatott tárgyalásokon nem küzdött az önhibájukon kívül kiszervezett munkavállalókért, ráadásul kihagyták őket a tárgyalásokból.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke a demonstráción elmondta, hogy a térségi helyhatóság az Alkotmánybírósághoz fordult a kereset-kiegészítésüket elvesztő kórházi dolgozók érdekében, akiknek kiesett juttatását a holding összességében 200 millió forintos összeggel próbálja kompenzálni. Az eseményen részt vett Kiss Zoltán, a megyei egészségügyi holding vezérigazgatója és Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is. Az érdekvédő beszédében hangsúlyozta, hogy a demonstrálók számíthatnak a Liga-dolgozók szolidaritására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV-ügy: Sorozatos letartóztatások

A BKV-ügyben az ügyészség kezdeményezte Mesterházy, Zelenák és Regőczi letartóztatását. Ennek oka,… Tovább olvasom