Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Egészségügyi államtitkárság: a kórházak nem kaptak alkalmatlan adatlapokat

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint a fekvőbeteg-ellátó intézmények az adósságfelmérésre vonatkozóan alkalmatlan adatlapot kaptak volna.

Az MTI kérdésére szerda délután a tárca közleményében kifejtette: az államtitkárság csak azokat a kórházakat kereste meg újra, amelyek hiányosan töltötték ki az adatlapot, az adatok kiértékelése pedig folyamatban van. Az adósságállomány felmérését szolgáló adatlapok összeállításában és a felmérés értékelési szempontjainak meghatározásában pedig kikérték az öt érintett szakmai szervezet álláspontját is - tették hozzá.

Emlékeztettek továbbá: a tárgyalások a jövő héten folytatódnak, az egészségügyért felelős államtitkárság egyezteti a szervezetekkel az adatlapokból nyert végösszeget. Az egyeztetés után pedig nyilvánosságra hozzák a kórházak pontos adósságállományát.

A Népszabadság szerdai számában közölte, hogy információik szerint a kórházak első körben olyan kérdőívet kaptak az adósságállomány felmérésére, amely alkalmatlan volt az eltérő gazdálkodási renddel működő intézményektől érkező adatok összevetésére, egységesítésére, ezért múlt pénteken újabb pótkérdőívet juttatott el a tárca az intézményeknek.

A napilap szerdai száma meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: emiatt nem valósulhatott meg Szócska Miklós államtitkár azon terve, miszerint egy új, hiteles adatgyűjtésen nyugvó kórházi adósságfelmérés adataival meggyőző érveket visz az Orbán Viktorral lezajlott hétfői találkozójára.

A tárca kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézmények mindegyike kitöltötte és visszaküldte a pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának.

Hozzátették: az esetleges hiányok pótlása jelenleg zajlik, de az adatok kiértékelése már folyamatban van.

Szócska Miklós, a minisztérium egészségügyért felelős államtitkára július 26-án levélben fordult a fekvőbeteg-ellátó szolgáltatók vezetőihez és fenntartóihoz az intézmények adósságállományának felmérése érdekében. Arra kérte az intézmények vezetőit, hogy augusztus 3-ig töltsék ki és küldjék vissza a pénzügyi helyzet felmérését célzó adatlapot, amelyet az érintett szakmai szervezetekkel együttműködésben aktualizáltak.

Szócska Miklós ezt megelőzően az MTI-nek elmondta: a kórházaktól és a szakmai szervezetektől első körben begyűjtik azokat az információkat, amelyek alapján felépíthető egy egységes jelentési rendszer, jelenleg ugyanis nem lehet tudni, pontosan mekkora összeggel tartoznak az egészségügyi intézmények a beszállítóknak.

Augusztus 4-én az államtitkárság azt közölte: a megadott határidőig a 173 fekvőbeteg-ellátó intézményből 171 töltötte ki és küldte vissza a pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot. Akkori közleményükben úgy fogalmaztak: a beérkezett adatlapok magas száma azt jelzi, hogy a szakma a bizalom jegyében kész a közös munkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az APEH közzétette a szeptemberben elszámolható üzemanyagárakat

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti… Tovább olvasom