Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Egészségügy: letétben a felmondólevelek, Orbán akciótervre adott utasítást

Az akciótervnek azt kell szolgálnia, hogy Magyarországon ne alakuljon ki olyan helyzet, mint a közelmúltban Szlovákiában az orvosok tömeges felmondása miatt.

Akcióterv kidolgozására utasította Orbán Viktor kormányfő Navracsics Tibor közigazgatási és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert azzal összefüggésben, hogy a Magyar Rezidens Szövetség által meghirdetett akció során letétbe helyezett felmondólevelek hamarosan "aktiválódnak" - közölte a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter szerdán újságírók előtt kifejtette: az akciótervnek azt kell szolgálnia, hogy Magyarországon ne alakuljon ki olyan helyzet, mint a közelmúltban Szlovákiában az orvosok tömeges felmondása miatt, valamint azt, hogy beteg ne maradjon ellátatlanul.

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy a kormányhivatal-vezetők irányításával megyei egészségügyi védelmi bizottságok jönnek létre. A testületeknek tagjai lesznek az adott megyében működő kórházak vezetői, az egészségügyi államigazgatási szervek megyei vezetői, valamint a megyei tiszti főorvos.

A terv rögzíti majd a szükséges átcsoportosításokat is arra az esetre, ha valahol orvoshiány lépne fel.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy mivel az Egészségbiztosítási Alap egyenlege kedvezőbben alakul az előzetesen kalkuláltnál, az egészségügyi államtitkárság felgyorsítja a konzultációit az egészségügyi szférával, és a jövő héten újabb egyeztetéseket tartanak. "Fel lehet gyorsítani az egészségügy megújításáról szóló megbeszéléséket, így azokon is minden bizonnyal előrelépés várható majd ebben az ügyben" - fogalmazott.

Kérdésre közölte: az egészségügyi államtitkárságtól azt a tájékoztatást kapták, hogy számos kormányzati intézkedés történt a rezidensek helyzetének javítása érdekében. Példaként említette a rezidenstámogatási programot, az ösztöndíjakat, az úgynevezett röghöz kötés megszüntetésének az ügyét és a szakorvosképzés rendszerének egyszerűsítését.

Arra, hogy a miniszterelnök tárgyal-e a rezidensekkel, úgy reagált: van egy világos kormányzati munkamegosztás, és a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság ezt a munkát el is végzi.

Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke december közepén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a felmondólevelek száma december elején a 2.500-at is meghaladta. Kiemelte, már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvosellátottságát.

A Magyar Rezidens Szövetség kedden az MTI-hez is eljuttatta Orbán Viktornak címzett levelét, amelyben a kormányfő személyes beavatkozását kérték az ágazatban kialakult szakemberkrízis megoldása érdekében.

A rezidensek szerint elérkezett a "sorsdöntő pillanat", amikor ki fog derülni, hogy fontosak-e a kormányzat számára. Most Orbán Viktortól azt várják: "mutasson jövőképet az ágazatban dolgozók számára, biztosítsa a megélhetésünkhöz szükséges feltételeket".

Olvasóink írták

 • 4. machers 2011. december 29. 19:40
  „3. rommel 2011.12.29. 19:32
  a 300 forintos vizitdíj idejében volt plusszos az eg. kassza. Ezt sikeresen megtorpedóztátok! Dilettáns kormányod ennél lényegesen nagyobb megszorításokat vezetett be. Még mindig működnek a komcsi reflexeitek! A tied is! Bár nektek ez most jó. Az elmúlt másfél évben visszavittétek az országot az ötvenes évekbe.”
 • 3. rommel 2011. december 29. 19:32
  „A BALOS HŐBÖRGŐK FIGYELMÉBE AJÁNLOM :
  AZ MSZP 8 ÉVES ÁMOKFUTÁSÁNAK EREDMÉNYEIT KRITIZÁLJÁTOK !!!
  MERT TI MIT IS TETTETEK AZ EGÉZSÉGÜGYÉRT ???
  8 ÉV ALATT SEMMIT , A FIDESZ EZT A GONDOT IS TŐLETEK VETTE ÁT MINT A TÖBBIT !!!”
 • 2. dorombolok 2011. december 29. 12:13
  „Aki bajban van , és akinek nincs pénze az egészségügyre és az egészségügyesekre:
  - Ne vásároljon Molt 500 milliárdért.
  - Ne mondjon le 500 milliárd Ft.-ról a tehetősebbek jövedelem adójából.
  -Ne adjon a Fradinak sok milliárdot csak azért , mert ott a pártigazgatójuk az elnök.
  - Ne hozzon létre saját testőrségeként több 10 milliárdért, terrorelhárító központot.
  - Ne adjon a miniszteri és kormánymegbízottak feneke alá luxusautót , sofőrrel privát használatra is.
  - Ne írjon miden héten levelet milliós és százezres példányban különböző társadalmi csoportoknak , kunzultáció címén , hanem spóroljon még a postaköltséggel is.
  - tovább is van mondjam még?
  - NE MONDJA HÁROMNEGYED ÉVVEL EZELŐTT, HOGY DÜBÖRÖG AZ ORSZÁG , ÉS AZ EGÉSZ KORMÁNYZÁS EGY SIKERTÖRTÉNET!!”
 • 1. Dwatson 2011. december 28. 22:23
  „Ha hivatali autókra van,akkor az egészségügyre lenni kell.Ha Vajna is szolgálati autót kapott...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félholtra verte a másfél éves kisfiút: a fogdában lett öngyilkos

A törökszentmiklósi fogdában próbálta meg felakasztani magát az a 15 éves fiú, akit életveszélyt… Tovább olvasom