Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Egészségügy: béremelés helyett bércsökkenés

Az egészségügyben dolgozók közül sokan a napokban szembesülnek majd azzal, hogy csökkent a nettó jövedelmük.
Az egészségügyben dolgozók közül sokan a napokban szembesülnek majd azzal, hogy csökkent a nettó jövedelmük, éppen akkor, amikor az egészségügyért felelős államtitkár a béremelés lehetőségéről tárgyal a szakmai szervezetekkel - olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában.

Bércsökkenést most is az átlag alatt keresők szenvednek el. A Liga Szakszervezetek számításai szerint béremelés híján a bruttó 216.805 forint alatt keresők nettó jövedelme csökken. Ha nincs gyermek a családban, akkor a csökkenés meghaladhatja a tíz százalékot. Bekövetkezett az, amit előre jeleztünk - mondta a lapnak Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke. Álláspontja szerint a közszféra számos területén késik a kompenzáció, a munkavállalók így több ezer, esetenként több tízezer forinttal is kevesebbet kapnak, mint amire számítottak. "Elfogadhatatlan számunkra, hogy az amúgy is alacsony keresetű, több éve bérbefagyasztással sújtott közszolgálati munkavállalók tömegei szenvedjenek súlyos hátrányt" - mondta.

Az egészségügyben a helyzetet az is súlyosbítja a cikk szerint, hogy az ágazatban nem csak közalkalmazottak dolgoznak. Az állam nekik és a versenyszférának további pályázható támogatást is nyújtana a nettó bérek szinten tartásához, ám a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a bérkompenzációval közel sem tud majd minden munkáltató élni, az állami támogatásnak ugyanis feltételei vannak, a pénzhez ráadásul leghamarabb áprilisban juthatnak hozzá, ha egyáltalán elnyerik a támogatást.

Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke a lapnak elmondta, hogy az általa vezetett, nonprofit gazdasági társaságként működő szakrendelő munkavállalóinak nagy része - a szakdolgozóknak például csaknem száz százaléka - körülbelül nettó 8 ezer forinttal kap ebben a hónapban kevesebbet. Ha a tulajdonos önkormányzat is rábólint, akkor a következő hónapban ennek körülbelül a felét visszamenőleg is kompenzálják majd, részben saját forrásból, részben pedig az elnyerhető "adókedvezményből".

A szintén gazdasági társaságként működő Veszprém Megyei Kórházban is körülbelül 10 százalékkal kap kevesebb pénzt a dolgozók egy része az adóváltozások miatt, rettentő nehéz helyzetbe kerülnek az érintett alacsony jövedelmű dolgozók a pénzkiesés miatt - mondta Rácz Jenő, a kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: bíznak abban, hogy később valóban lesz lehetőség ezt pályázati forrásból kompenzálni.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke úgy fogalmazott: bármilyen jövedelemcsökkenést eredményező adóváltozás gyorsítja az elvándorlást.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium későbbre ígért a lapnak tájékoztatást.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. bojtár 2012. február 04. 09:24
  „minden a legnagyobb rendben”
 • 27. ISU 2012. február 03. 20:14
  „21. borsmenta
  "Van ilyen, mint írtam. De a többség nem ilyen lesz, mint ahogy a cikkben szerepel."

  A gyógyellátásban dolgozók műszak pótlék számítása miatt a műszakosok (többséget érinti) borítékában mindenképpen kevesebb lesz.”
 • 26. load 2012. február 03. 19:38
  „20. borsmenta
  Azért 200.000 ezres bruttó bérre számoltam az egészségügyi járulékot, mert ennyi (211 ezer) a bruttó átlagbér.
  Én sem azt mondtam, hogy a vizitdíj bevezetése lenne az eü reform, főleg nem azt, hogy az lenne az egészségügyi rendszer megváltója.
  Csak azért hoztam szóba, mert megdöbbentő volt tudomásul venni, hogy a több mint 4 millió szavazóból 3 millió 386 ezer ember gondolta úgy, hogy az egészségügy fenntartásához még ilyen jelképes összeggel sem hajlandó hozzájárulni, ugyanakkor évi 70-90 milliárd hálapénzt dugnak az orvosi köpenyek zsebébe.
  Az elméleted, hogy amire jut a TB-ből pénz, az legyen ingyenes, amire nem az legyen fizetős, maga a horror.
  Valószínű nagyon sok ember - aki még megmenthető lenne - halna meg ellátatlanságban a viszonylagos szegénysége okán.
  Az, hogy ezt kiegészítő biztosításból fizetik, vagy hálapénzből, nagyon nem mindegy.
  A hálapénz elkerüli az egészségügyi ellátórendszert, nem lesz belőle gyógyszer, korszerű műszer, tiszta WC, ápolónői bér, csak az orvosok magánvagyonát szaporítja.”
 • 25. gjozsi88 2012. február 03. 19:00
  „24!
  De bizony....a munkatörvénykönyve változtatott a pótlékok rendszerén.....!

  "MInden egészségügyben dolgozónak kötelezően változik a bruttója."

  Hol vannak a mellérendelt költségvetési források?????”
 • 24. borsmenta 2012. február 03. 18:50
  „23. gjozsi88

  Nem változott az, hogy kinek mennyi pótlék jár.
  MInden egészségügyben dolgozónak kötelezően változik a bruttója.”
 • 23. gjozsi88 2012. február 03. 18:39
  „21-re!

  Mindenkinek kevesebb lesz, akinek nem változott a bruttója 216 000 ft alatt......ráadásul a 6-18 óráig dolgozó egészségügyesnek már nem jár az eddigi 14-18 óra közti délutáni pótlék, ami csökkenti a bruttót is!!!!!”
 • 22. gjozsi88 2012. február 03. 18:34
  „borsmenta!
  20
  Olvasni pontosan és szépen....!
  A 6000 ft vizitdij éves max összköltség.....ahogy a 24 000 ft is éves dij!!!!!

  "Szerintem nem a vizitdíj lenne az egészségügy megváltója, hanem az, ha végre meg lenne határozva, hogy mi jár a járulékfizetésért, mi jár állampolgári jogon, miért kell külön fizetni."

  Hogy szeretnéd ezt összehasonlitani, mikor a bérek járulékmértéke általában infláció arányosan változik........miközben az orvostudomány hihetetlen fejlődése miatt a modernebb ellátás drágább is!!!!
  Azaz nem egyformán változik a bevétel és kiadási oldal!!!!
  A vizitdij csak egy lett volna......a másik a világon mindenütt működő magántőke bevonás is a működésbe!

  Ehelyett a 6000 ft max IGÉNYBEVEVŐ helyett kaptunk MINDEN MUNKAVÁLLALÓRA éves min 24000 ft járulék emelést!
  Ráadásul az eddigi forrásokba betolták a nyugdíj rendszerből kivett rokkant ellátottakat!
  Azaz jelentősen csökkent az egészségügyre fordítható forrás!!!!!”
 • 21. borsmenta 2012. február 03. 17:49
  „19. ISU

  Duma.

  Kéretik elővenni a két kormányrendeletet (299. és 371.), a kinevezést vagy munkaszerződést, ezek alapján kiszámolni a tavalyi és az idei bruttó bért. Aztán beütni pl. a nettober.hu oldalra, és megnézni az eredményt.

  Hőbörögni az jöjjön, akinek tényleg kevesebb lesz a bére ezrekkel.
  Van ilyen, mint írtam. De a többség nem ilyen lesz, mint ahogy a cikkben szerepel.”
 • 20. borsmenta 2012. február 03. 17:44
  „10. load

  Ha már tényeket, akkor pontosan: nem egészségügyi hozzájárulás a neve, hanem egészségügyi járulék.

  A 24 ezer forint havi 200 ezres bérnél igaz. Pont ott, ahol a jelenlegi változások hatása már kevésbé érezhető, mint az alacsonyabb jövedelműeknél.

  A vizítdíjról: aki évente egyszer sem fordul meg az orvosnál, az általában sokkal jobban keres, mint az, aki havonta többszor is megy. Aki sokszor megy, az nyugdíjas (minél kisebb a nyugdíja, annál többször), a kisgyereket nevelő, kiskeresetű, tartósan beteg és a többi, alacsony jövedelmű réteg.

  Szerintem nem a vizitdíj lenne az egészségügy megváltója, hanem az, ha végre meg lenne határozva, hogy mi jár a járulékfizetésért, mi jár állampolgári jogon, miért kell külön fizetni. Amire van pénz, az járjon mindenkinek, amire jut a befizetett járulékokból, az járjon a járulékfizetőknek, amire meg nincs pénz, azért kelljen fizetni. Mindenkinek egyformán. (Most is ez van igazából, csak úgy csinálunk, mintha nem így lenne.) Hogy ezt zsebből teszi valaki, vagy kiegészítő biztosítást fizet, az mindegy.
  Ez a rendszer sajnos azért nem vezethető be egy lépcsőben (és ezért is nem volt hozzá bátorsága az elmúlt húsz évben egy kormánynak sem), mert nem tud mit kezdeni az átmeneti időben a nem aktívakkal (gyerekekkel, nyugdíjasokkal, önhibájukon kívül munkaképtelenekkel).
  A mostani rendszer, hogy akinek van pénzre rá, az közvetlenül az orvos zsebébe dugja a(z adómentes) pénzt, és ezért cserébe a közösből finanszírozottból jut többletellátáshoz, az vérlázító.”
 • 19. ISU 2012. február 03. 17:43
  „17. borsmenta

  Nem tudom milyen számoló géppel számolt, lehet, hogy a MAtolcsi adta kölcson, mert fura az eredmény ?”
 • 18. gjozsi88 2012. február 03. 17:33
  „blaze!

  "Jaja, a vizitdíj mentette volna meg az egészségügyet, meg az országot is... bla,bla"

  A vizitdij egyetlen éve volt, mikor 27 milliárdos pozitivummal zárt az egészségkassza!
  Ezt a maradványt osztotta el 2010 decemberben a kórházak közt Orbán!!!!”
 • 17. borsmenta 2012. február 03. 17:27
  „A Liga Szakszervetek üljenek le, és nézzék meg a törvényeket, meg az alkalmazottak bérét.
  Aztán dumáljanak összevissza.

  Ma, miután egész nap kompenzációt számoltam (mindkét kormányrendelet alapján), kimondhatom: a fent leírtak többsége süket duma.

  Akik valóban veszítenek a közszférában (371-es kormányrendelet alá tartozók), azok a másodállásban dolgozók, illetve azok a gyerekesek, akik eddig adójáváírást vettek igénybe, a gyerekkedvezményt meg a házastársuk kérte és kéri - ez felháborító, de messze nem érinti az alkalmazottak akkora hányadát, mint a cikkben szerepel. A többieknek a nettó bére általában egy-két száz forintot emelkedik, az alkalmazottak egy elenyésző hányadánál pár forintot csökken. (A ma számoltaknál a maximum 16 forint volt.)

  A közszférán kívül dolgozók, ha a munkáltató végrehajtja a 299-es kormányrendeletet, akkor nem veszítenek, itt még a fent említett két csoport sem, mert nem kell figyelembe venni, ha valaki másodállásos, illetve a gyerekek után járól kedvezményt sem.

  Az újságíró is jobban tenné, ha téjákozódna, mielőtt kritika nélkül leírja, amit hall, a ki tudja milyen érdekeltségű szakszervezetektől. A tényeken alapuló tájékoztatás lenne a cél, nem?”
 • 16. kalle11 2012. február 03. 17:16
  „A 90-es évek végén hazánkban jártak a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői. Tárgyaltak a kormánnyal, üdvözölték az oktatás- és egészségügyi politikát, de felhívták a figyelmet arra, hogy további ágyleépítésekre van szükség. Így kell egy nemzetet tönkretenni.”
 • 15. blaze 2012. február 03. 15:08
  „14. load 2012.02.03. 13:48
  Számokat írhatsz, azzal nem váltod meg a világot! Számokban jó Matolcsy, jó volt Draskovics, meg az összes többi pancser is! Aztán meg lehet nézni mit csináltak! Olyanok ezek mintaz alkimisták anno. Mindig kitalálnak valami tutit, de valahogy az eredmény állandóan egy nagy kalap szar!”
 • 14. load 2012. február 03. 13:48
  „12. blaze
  Én eddig tényeket, számokat írtam.
  Te meg olyan kijelentéseket tulajdonítasz nekem, amit nem mondtam (az egészségügy helyzete nem függ össze az ország helyzetével).
  Azt meg, hogy mivel lehet megetetni engem, és téged, azt a 10 hozzászólásomban elég világosan kifejtettem.”
 • 13. blaze 2012. február 03. 13:38
  „11. mir 2012.02.03. 13:19
  Dehogynem , minden héten csinálnak pár őrültséget!”
 • 12. blaze 2012. február 03. 13:32
  „10. load 2012.02.03. 12:25
  Jaja, a vizitdíj mentette volna meg az egészségügyet, meg az országot is... bla,bla
  Ha szerinted az egészségügy helyzete nem függ össze az ország helyzetével, akkor kár is minden neked mondott szóért! Az a baj titeket mindig meg lehet etetni, csak szépen kell mondani és elhiszitek!”
 • 11. mir 2012. február 03. 13:19
  „blaze

  Már 2 éve lassan, hogy nem csinálnak semmit.”
 • 10. load 2012. február 03. 12:25
  „7. blaze
  Szokj le a nagy szavakról (egy országot süllyesztenek ....a pokol fenekére!), mert nem fognak komolyan venni!
  Itt igenis az egészségügy helyzetéről van szó.
  Az egészségügyi bérekről, amihez szorosan kapcsolódik az egészségügy finanszírozásának kérdése.
  Erre lett volna egy lehetséges megoldás a több biztosítós modell, amit az "egészség nem üzlet" demagóg jelszavával felhergelt nép elutasított.
  Úgy mondták ki rá, hogy rossz, hogy ki sem lett próbálva.
  Elutasították a vizitdíjat, amiből egy évben maximum 20-at kellett volna kifizetni, ha a beteg annyit jár orvoshoz.
  Ez 6.000 forint lett volna egy évben.
  Most, hogy 1%-al megnőtt a bruttó bérre vetített egészségügyi hozzájárulás, ez egy évre 24.200 forint.
  A vizitdíj négyszerese!
  A balga nép gondolkodás nélkül fizeti.
  Pedig néha azért el kellene gondolkodni egy kicsit!”
 • 9. Loich 2012. február 03. 12:15
  „Annak idején megcsinálták a vizitdíj rendszert. Megszüntették mire a birka magyar megszokta. Nem lett volna rossz dolog az, ha kicsit csiszoltak volna rajta. Az segített az eü intézményeken valamennyit.
  De ez, hogy a kisemberek zsebeiből súlyos ezreket szednek ki, ez szándékos és tudatos, közvetett emberölés.
  Persze most lehet a rossz időben a jajj de szociálisak vagyunk műsort előadni, és teát osztani...”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Február 24-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe

Még három hétig, február 24-ig gondolkodhatnak a diákok, hogy melyik felsőoktatási intézménybe adják… Tovább olvasom