Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Egészségügy: Az OEP „egy része” Állami Egészségbiztosítóként mqködne Kompromisszumos elképzelés

BUDAPEST MTI Az országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) „egy része” Állami Egészségbiztosítóként mqködne a jövőben az elképzelések szerint, és a kötelező biztosítások terén megnyitnák a piacot a magánbiztosítók előtt – vázolta fel Horváth Ágnes egészségügyiminiszter-jelölt a tárca elképzelését csütörtökön Budapesten.
Az eddigi javaslatokhoz képest ez egy kompromisszumos elképzelés – tette hozzá. Mint mondta: az Állami Egészségbiztosító garantálja majd, hogy minden állampolgárnak lesz kötelező ellátása, ami a rendszert biztonságossá teszi. Az állami szervezet mellé a piacot megnyitnák a magánbiztosítók előtt a kötelező biztosítások területén, megteremve ezzel a versenyhelyzetet – fejtette ki, hozzátéve: a jobb ellátás érdekében a biztosítók a legjobb ellátást nyújtó intézményekkel szerződnek, ez vezet az ellátások színvonalának, illetve gazdaságosságának fejlesztéséhez.
A jelenlegi egészségpénztár „másik részéből” egy állami alapkezelő szervezetet hoznak létre, amely intézmény a forrás kezelése felett diszponálna – mondta el az államtitkár. A forrásokat úgynevezett fejkvóta alapján osztanák fel a biztosítottak száma és demográfiai mutatók alapján, tehát nem a biztosítottak járulékát, hanem az utánuk elszámolható fejkvótát kapják meg a biztosítók, amivel kizárható, hogy egyes biztosítókhoz csak a gazdag, másokhoz pedig a szegény betegek kerüljenek. Törvény kötelezné a biztosítókat, hogy mindenkivel (aki hozzájuk jelentkezik) kötelesek szerződni. Az ellátó intézményeket a fenntartók mellett a biztosítók közvetlenül finanszíroznák. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szász Lula sikerekről és küzdelmekről

Amilyen tehetséges festő és grafikus volt Szász Endre, olyan kiváló marketingszakember és menedzser… Tovább olvasom