Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Egészséges termesztés a kiskertekben

A kiskerttulajdonosok már javában kertészkednek, ami egyszerre segíti elő a testi és lelki felüdülést.
A kertészkedőt büszkeséggel tölti el, amikor a birtokon szép virágok pompáznak, érnek a friss zöldségek és mosolygós gyümölcsök. Nem utolsó szempont, hogy ezek a termények biztonságosan fogyaszthatók, hiszen termelőjük tudja, hogy nem tartalmaz egészségre káros anyagot.
A kert szinte mindennap ad elfoglaltságot a gazdának. A munkálatok az esetek többségében valamilyen növényi betegséggel vagy kártevőkkel kapcsolatosak.

Természetes növényvédelem

Nagyapáink még a vegyes kertet szerették, ahol a zöldségfélék mellé vetették a virágmagokat és a fűszernövényeket. Tudták generációról generációra szálló tapasztalat alapján, hogy sok növény segíti egymás fejlődését és tudták, hogy mit kell egymás mellé ültetni ahhoz, hogy bizonyos kártevőket távol tartsanak.

A gyökerek által kiválasztott anyagok és a levelek illatanyagai határozzák meg a jó vagy rossz szomszédságot.Jól érzik magukat egymás társaságában, pl. a sárgarépa és a hagyma, a bokorbab és a cékla, a zeller és a póréhagyma, az uborka és a kapor, a saláta és a hónapos retek, a paradicsom és a zeller.

Zöldségek és virágok

Nemcsak a zöldségfélék szeretnek egymás szomszédságában, hanem a zöldségek és virágok is. Ha a paradicsom mellé büdöskét ültetnek, a fonalféreg nem fertőzi meg. A petúnia nemcsak színes színfolt a karalábé mellett, de segíti fejlődését és csökkenti a levéltetű-fertőzést is.
A rossz szomszédságot kerüljék, soha ne ültessenek egymás mellé pl. bokorbabot és hagymát, paradicsomot és borsót, káposztát és hagymát, burgonyát és paradicsomot. Ha ezek a növények egymás mellé kerülnek, igazán bő termésre nem lehet számítani.

Ha egy kis odafigyeléssel ültetnek, akkor a természet adta lehetőséget kihasználva elérhető, hogy bizonyos kártevők ne támadják meg a haszonnövényeiket.

Horváth Andrásné közegészségügyi-járványügyi felügyelő
kémiai biztonsági felügyelő ÁNTSZ megyei intézete
A hagyma és a paradicsom csak a konyhában és az üzletek polcain fér meg egymás mellett, a kiskertekben nem tanácsos azokat egymás mellé ültetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán tárgyalna az uránról

Teherán „elfogadható tárgyalási alapnak” ítélte vasárnap az

európai… Tovább olvasom