Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

Egészség és emberlépték

Nem hangoztatni kell folyton, hogy az emberek kocsi helyett járjanak kerékpárral vagy gyalog, ha kedves az életük, azaz ha tenni akarnak egészségükért, hanem megteremteni annak lehetőségét, hogy csúcstechnológia nélkül, pusztán izomerő segítségével eljuthassanak egyik pontból a másikba, saját lábukon.
Erre pedig mind kisebb a lehetőség. Mint egy orvoslás témájú internetes portálon olvasható: az utóbbi évtizedekben „egészségtelen világot" építünk, mely világ egyenesen kényszeríti arra az embereket, hogy autóval tegyék meg a távolságot az otthon és a munkahely között. Rengetegen nap mint nap csak néhány lépést tesznek meg önerőből, s nem azért, mintha átütően lusták lennének, hanem mert a közlekedés egyetlen módja a gépkocsi, illetve a közjármű. A mai világ motorizált közlekedőkre van szabva, a lehető legtermészetesebb, hogy ingázik az egyén – ha szegény, azért, ha gazdag, akkor meg azért, csak épp máshonnan közelíti meg munkahelyét.

De ha közel lakik, akkor sem fér bele az idejébe, hogy gyalog menjen be a céghez. Ha biciklivel valahogy még beleférne, akkor hétköznapi életveszély szlalomozni a gépkocsik közt, reggel a reggeli csúcsforgalomban, délután a délutániban. Amerikában megfigyelték: egy új lakótelep – ahol az üzletek, a különböző cégek irodái nem egy-egy mamutépületen belül foglalnak helyet, hanem külön-külön, szétszórva, ugyanakkor tele van kerékpárutakkal, járdákkal, és sok a park is – frissen odaköltözött lakói nagyon rövid idő alatt leszoktak arról, hogy egy métert se tegyenek meg kocsi nélkül, ami pedig általánosan elterjedt dolog arrafelé, még sokkal inkább az, mint nálunk. Helyette mindenhová gyalog vagy két keréken mennek – legalábbis a lakóparkon belül. Ha emberléptékű környezetben élnénk, mire az ember elérne a munkahelyére, eleget is tehetne az aznapra szükséges kilométerigényének.

És emellett persze ott várakozna a garázsban a kocsi, ha nyaralni akarnánk menni, vagy – ősz lévén – a nyaralásból visszajönni. S még visszajönni is szívesebben jönnénk vissza egy emberléptékű környezetbe, mint egy ilyenbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 éves a Borsodi Műhely

Kevés családi vállalkozás dicsekedhet olyan sikerekkel, mint a Borsodi Műhely Kft. A korábban Presztízs-díjjal is kitüntetett cég megünnepelte alapításának 25. évfordulóját. A köszöntők sorában először Balogh József kapott szót. Győr polgármestere elmondta, a Borsodi Műhely Kft. immár Győr történelmének része, miként Szombathelyének és Kisújszállásénak is. Tovább olvasom