Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

Egész napos iskola a közoktatási koncepcióban

Bevezetik az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton, mérsékelt pedagógus-óraszámemelést hajthatnak végre az iskolákban, és a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekhez kötik az általános iskolai felső tagozatok működtetését - egyebek között ezeket tartalmazza a készülő nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója, amely a Magyar Nemzet birtokába került.
A napilap szerdai számában megjelent cikk szerint a koncepció kedden átment a közigazgatási államtitkári egyeztetésen és szerdai ülésén tárgyal róla a kormány.

Az egész napos iskola bevezetését alsó tagozaton már régóta szorgalmazza a Fidesz, amely elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásában-nevelésében jelentene áttörést. A felső tagozatra való kiterjesztés azonban merőben új elem. A koncepció szerint alsó tagozaton a nevelés-oktatás egész napos keretben folyik, és összevont osztályokban is történhet. A felső tagozat feladata a nevelés, a kompetenciák fejlesztése és a mindennapos testmozgás mellett ugyanakkor már a szaktárgyi tanulmányokba való fokozatos bevezetés, valamint felkészítés a középfokú tanulmányokra. A tervezet ezért a felső tagozatos oktatást is egész napos keretben képzeli el, ugyanakkor leszögezi, hogy a délutáni foglalkoztatásokról a tanuló szülői kérésre, igazgatói engedéllyel távol maradhat - ismerteti a Magyar Nemzet.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. lr 2011. szeptember 01. 09:44
  „Idióták
  Szerencsére ezt már megússzuk. de a fidesz többi baromságát sajnos nem.”
 • 24. Csetneky 2011. augusztus 31. 16:58
  „A felsőben ez marhaság, alsóban pedig már sok helyen bevált iskolaotthonos oktatás néven. Bár én olvastam olyat is, hogyha a szülőnek nem tetszik, kiveheti a gyereket. Akkor mi a baj?”
 • 23. kleopatra 2011. augusztus 31. 15:08
  „A Parlamentben kitalálták ezt a nagy okosok. Magukkal kellene kezdeni és az egész hetet reggeltől-estig az ülésteremben tölteni, nem csak lézengő pár politikust látni, akik ráadásul alszanak, ujságot olvasnak stb. Aparlamenti közvetitések mindent megmondanak, szánalmas!”
 • 22. stop 2011. augusztus 31. 14:08
  „Egyszer már a szülőket és a gyerekeket is megkérdezhetnék, hogy milyen iskolát szeretnének. Amúgy a "szakma" jól el van magával.”
 • 21. peti999 2011. augusztus 31. 13:22
  „Vicc ez az ország...”
 • 20. öröksoproni 2011. augusztus 31. 11:30
  „Arról nem is beszélve, hogy az én iskolás korú gyermekem edzésre jár heti két koraestén, zenét tanul heti 2x45 percet koradélután, így most van ideje tanulni és játszani is. Ezt például hogyan oldanám meg?”
 • 19. öröksoproni 2011. augusztus 31. 11:27
  „Vapera,
  lehet, hogy ez most így van. De nekünk, mint szülőknek jogunk van a gyermekeink szellemi, lelki és testi fejlődése szempontjából a neki legmegfelelőbb inztézményt vagy oktatási rendszert választani. Már most is túlterheltek a tanárok, a gyerekeket otthon már nem arra tanítják, hogy a tanáraiknak úgy fogadjanak szót, mint nekik, mert a gyereknek jogai vannak! Nehogy már valaki rá merjen szólni! A sok unatkozó gyerek meg majd délután egymást veri agyon az iskolában.”
 • 18. zsukov 2011. augusztus 31. 11:24
  „Hát ezt má ne !!!!!!”
 • 17. csalán 2011. augusztus 31. 11:14
  „A következő lépés az lesz, hogy elveszik a gyereket a szülőktől. Ami sok, az sok! Semmi közük hozzá, hogy mit csinál a gyerekem délután, amíg meg tudom oldani a felügyeletét és a nevelését!!!”
 • 16. Vapera 2011. augusztus 31. 11:04
  „Magántanuló csak az lehet, aki súlyos beteg vagy esetleg élsportoló, megasztár, stb. Egyszerű gyermek nem lehet.”
 • 15. öröksoproni 2011. augusztus 31. 10:50
  „Egy gyermeknek 10 éves koráig a családban kell a legtöbb időt eltöltenie. Így kap elegendő szeretetet, így tud beépülni a család által megélt jó értékrend, (szándékosan nem írok a deviánsokról), hogy amikor majd elérkezik a kamaszkor, amikor a társak hatása erősebbé válik, észrevegye a jó és rossz közti különbséget. De a tendencia az, hogy a gyereket minél hamarabb kiszakítják a családból, ahelyett, hogy a távmunkát és a részmunkaidős foglalkoztatást preferálnák, inkább szenvedjen a gyerek a bölcsödében 2 éves korától, és majd "mi", okos oktatáspolitikusok neveljük, okítjuk a saját szánk íze szerint, nem kell a hülye család!
  A napközisek nagy része pedig a napközi után este otthon tanul, mert a napköziben csak a mennyiséget ellenőrzik, de a minőséget nem. Az én gyerekeim magántanulók lesznek, ha ezt bevezetik.”
 • 14. calico 2011. augusztus 31. 10:41
  „Zseniális ötlet, bár kissé átgondolatlannak hat. Ha jól átgondolták volna, és készült volna hatástanulmány is, kapásból a bentlakásos állami gondozást vetették volna fel. Tudjátok, mint Észak Koreában.”
 • 13. Prédikátor 2011. augusztus 31. 10:12
  „<offtopic>”
 • 12. artemisz 2011. augusztus 31. 10:11
  „Szerintem sem lehet ezt a kérdést egységesíteni. Nyíltan vállalni kellene, hogy bizonyos réteg gyerekei otthon csak rosszat , devianciát tanulnak, s lehetőség szerint ki kell őket venni a" családi" keretek közül. De amíg iskolák "falaznak" a deviáns családoknak, igazolják a lógásokat stb. nem lesz változás.Egyszerűbb a tisztes családok gyerekeit közéjük rakni, mint kiemelni a renitenst, nehogy rosszul érezze magát. Ki kéne már mondani nyíltan, hogy ezek a gyerekek züllesztik azt iskolarendszert. Nem szaktanárok kellenek ide, hanem nevelők.Szigetben is örjöngés ,zajongás minden nap, garázdaság , rongálás, piszok, szemét, ahol a szociálisok megjelennek reggeltől estig dáridó!
  Mikor lesz ennek vége? Ezektől mikor vonnak már el valamit? Kocsmára még mindig van elég pénz! Itt kéne kezdeni...”
 • 11. dorombolok 2011. augusztus 31. 10:01
  „<offtopic>”
 • 10. bojtár 2011. augusztus 31. 09:22
  „orsós viktor a fidesz bandájának ismét egy remek alkotása:
  Túlad a MÁV-on Orbán?
  2011.08.31. 08:00
  Lesznek olyan területek, ahonnan teljesen kivonulhat az állam a jövőben - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfői beszédében. A kormányfő részletekről nem beszélt.
  Privatizálhatják a veszteséges állami cégeket. Ez lehet az üzenete Orbán Viktor mondatának: ,,Az új költségvetés megtervezésekor az a kérdés, hogy milyen feladatokból szálljon ki teljesen az állam". De vajon mely területeken szűnhet meg az állami szerepvállalás? Orbán részleteket nem közölt.
  Orbán szerint az a kérdés, hogy milyen feladatokból szálljon ki teljesen az állam. Indul a vonat?
  - MÁV, BKV, Malév - sorolta lapunknak a lehetséges cégeket Róna Péter, az Oxford Egyetem professzora. - Ez drágább jegyeket, megszűnő kedvezményeket és kevesebb járatot jelent, de óriási leépítéseket is hoz, vagyis feszültségeket szül. Viszont lehet, hogy értelmesebb menetrendek alakulnának ki. Ha a három cégből kivonulna az állam, az idén ez körülbelül kétszázmilliárdos kiadásmegtakarítást jelentene. Török Zoltán elemző szerint ezen kívül még az egészségügy, a felsőoktatás és az energetika területéről tud részben kiszállni az állam.

  Szintén lehetséges valamilyen kivonulás a felesleges állami intézményekből, hivatalokból, bár ez inkább átszervezés, ami már el is kezdődött a kormányablakokkal. (A tervek szerint 2013 nyarára jön létre az egyablakos ügyintézés.) A fő kérdés az, hogy mi változott a kormány szemléletében, hiszen eddig inkább bevonultak néhány területre, mintsem feladták volna azokat - mondta Török.
  Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár tegnap bejelentette: a kormány bürokráciacsökkentő intézkedéssorozatot indít, amely csökkenti az adminisztratív terheket, és többmilliárdos megtakarítást hoz. A jövőben például egyszerűsödik a nyelvvizsga-bizonyítványok kiállítása, a külföldi képesítést bizonyító iratok honosítása, a nagycsaládos gázárkedvezmények igénylése, a személyi jövedelemadózás, az óvodai ellátás, illetve a közlekedési és ingatlanokkal kapcsolatos ügyek intézése is. A terv ma kerül a kormány elé.”
 • 9. westi 2011. augusztus 31. 09:14
  „Maximálisan egyet értek! Amit a 10-12 éves "gyerekek" művelnek Győrben a Földes Gábor utcában csoportosan az már az egész utca lakóit megdöbbentik! Ezeknek éjjel-nappali iskola kéne nem egész napos.Tudom ez sújtja a rendes gyerekeket is,de bizonyára lehet valami megoldást találni.Mert az utca lakóinak panaszára még senki nem talált megoldást.Pedig a zsaruk is tudnak róla.Sőt a "szülők" is.Tombolnak,rongálnak,fenyegetőznek! Hangosan ordibálják,hogy mennek gázt szívni,és mi magunkba drukkolunk,hogy sikerüljön is nekik.”
 • 8. bojtár 2011. augusztus 31. 09:13
  „Persze fiatal korban kell elkezdeni egy gyermek átnevelését ,hogy a társadalom tagjaként már akép gondolkozzanak ahogy a kormány szeretné.Hát ezt nálam felejtsék el sajnos tömik egyre több hazugsággal már most a gyermekeink fejét próbáljon meg valaki kényszeríteni engem,hogy a gyermekem ne a családjával töltse a délutánt mert akkor <moderálva> utoljára.Röviden meg ez a kormány beteg ,de már ez az ország is.”
 • 7. Vapera 2011. augusztus 31. 09:12
  „A cél: narancsszínű és gondolkodású nemzedék felnevelése! Minél kevesebbet van otthon, annál kevésbé befolyásolható más irányba! Hamarosan megvalósul a spártai nevelés, az iskoláskortól a szavazókor eléréséig a megfelelően felkészített pedagógusok végzik majd az ideológiai agymosást. Ébresztő!”
 • 6. Madarász 2011. augusztus 31. 09:08
  „2. Azt a magyargyát nekijje!

  Amúgy ez az egész napos iskola egy hülyeség! Amelyik szülő délután meg tudja oldani otthon a gyerek nevelését, az had oldja meg maga.
  Ráadásul gyerek és gyerek között is óriási különbség van, mert egyik hangosan szeret tanulni, a másik csendben, az egyik minden lecke között fut egy kört, a másik gyorsan megcsinálja, hogy legyen ideje játszani. Ne felejtsük el, hogy ezek gyerekek, akik még játszanának, ráadásul a testvérek majd csak este látják egymást, szépen elhidegülnek egymástól a családtagok.

  Ahogy a Fidesz a gazdaság politikában, az oktatásban is bizonyította alkalmatlanságát és hozzá nem értését. Nem beszélve arról, hogy mit csinál a rendszer azokkal a gyerekekkel, akiknek pl. speciális diétára van szüksége, mert nem egy és nem két olyan gyerek van ebben az országban, aki cukorbeteg, lisztérzékeny, tejérzékeny stb.
  De miért fizesse ki a szülő a nem éppen minőségi közétkeztetést, ha maga sokkal olcsóbban és jobbat tud adni a gyermekének?”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokat javult a helyzet a tankönyvszállításban

Sokat javult a helyzet a tankönyvszállítást illetően az elmúlt napokhoz képest - összegzett Hoffmann Rózsa. Tovább olvasom