Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Egész napos állásinterjú

Amit a köznyelv leginkább egész napos interjúnak hív, azt a szakemberek Assessment Centernek (értékelő központnak), röviden AC-nek nevezik.

Már többször pályáztam különböző állásokra, de ilyen visszajelzést még sohasem kaptam. Behívnak állásinterjúra, de előre közölték: készüljek úgy, hogy ez egész napos elfoglaltságot jelent. Mi vár rám? - kérdezi levelében Balogh Lajos.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Amit a köznyelv leginkább egész napos interjúnak hív, azt a szakemberek Assessment Centernek (értékelő központnak), röviden AC-nek nevezik. A kifejezés valóban több órás megmérettetést takar, de nem kell tartani ettől. Tulajdonképpen felkészülni sem igen lehet, mivel az AC lényege, hogy az állásra pályázó jelöltek szituációs feladatokat oldanak meg. A vállalatok - Magyarországon főleg a multik - által szervezett értékelő központ fő célja, hogy megfigyeljék: miként oldanak meg a pályázók olyan helyzeteket, amelyek a megpályázott pozíció feladatkörében adódhatnak. Főként vezetői álláspályázatoknál van ennek a modellezésnek értelme.

Az értékelő központnak a betöltendő munkakör legfontosabb feladataiban kell a jelölteket próbára tennie, miközben szakemberek figyelik a résztvevők képességeit. Általában hat-nyolc órát szánnak erre a "vizsgáztatók", de vannak vállalatok, ahol többnapos, bentlakásos kurzust szentelnek a legjobb pályázó kiválasztására. Természetesen egy-egy alkalomra több, négy-tíz, jelöltet is behívnak, akik egyszerre oldják meg szituációs feladataikat a "zsűri", vagyis az értékelő bizottság előtt. A bizottság tagjai lehetnek az állást meghirdető cég vezetői, a humánerőforrás-menedzser, külső szaktanácsadók, de bevonhatják a leendő közvetlen munkatársat is.

A legtöbbször előforduló gyakorlatokból kitűnik, nem kell tartani ettől a megmérettetéstől. Az első gyakorlat általában a bemutatkozás, aztán lehet konfliktus-megoldás, beszámoló készítés, és persze tartogatnak meglepetés-feladatot is, általában egy váratlan döntéshelyzetben kell a jó megoldásra rátalálni.

A jelöltek persze igyekeznek majd a lehető legjobb oldalukat mutatni az esemény alatt, de az állja legtovább a sarat, aki önmagát tudja adni a kiélezett versenyben is.

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékbilincs most már az egész városban lesz

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom