Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Éger: „Törvénytelenségek reform címén”

A társadalombiztosítási rendszer tervezett átalakítása és a várólisták ellen emelte fel szavát Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a tegnap Győrben tartott sajtótájékoztatón. Törvénytelenségek soráról beszélt, amelyet – mint mondta – a kormány és a szakminiszter egészségügyi reformként ad el.
A szakmai kamarákat megkerülve bocsát az egészségügyi miniszter és a kormány törvénycsomagokat a parlament elé, s míg a vizitdíjjal vagy a patikaliberalizá-

cióval leköti az emberek figyelmét, olyan döntéseket készít elő, amely a magyar egészségügyet bizonyosan csődbe viszi – jelentette be tegnap dr. Éger István, a MOK elnöke Győrben. Ez utóbbinál a több-biztosításos rendszerre gondolt, amely Európában nem létezik, illetve ahol korábban bevezették – például Szlovákiában –, ott megbukott. Az elnök hozzátette: a szolidáris elvű társadalombiztosításnak van jelenleg létjogosultsága Magyarországon, az üzleti alapú, több-biztosításúnak nem. A Kisalföld felvetésére, miszerint ezt egy olyan kórházban (a Petz Aladár Megyei Oktató kórházban) mondja, amely épp arra készül, hogy maszek biztosító(k) bevonásával VIP-kórtermeket hozzon létre; azt válaszolta, nem ezzel van a baj. „Elfogadható, ha valaki pluszbiztosítást köt pluszszolgáltatásért, de csak akkor, ha egy meglévő, egységes biztosítási rendszer is létezik mellette. A több-biztosítós rendszer nem erről szól.”
A kamarai elnök a várólistákról is beszélt, amelyek szerinte az átláthatóságot nem szolgálják, ellenben a korrupció melegágyát képezhetik. Kérdésünkre, hogyan szeretnék elfogadtatni a társadalommal is, hogy a várólistáknak nincs értelmük, még ha betegként azt is látják, hiába mennek megadott időpontra vizsgálatra, ha az orvos maszek betegei miatt nem kerülnek sorra, Éger István azt válaszolta: „A kamara azért harcol, hogy tisztességes körülményeket teremtsen az orvosoknak és a betegeknek. Az orvos is ember, ha téved, akkor felelősségre lehet vonni, egy ilyen eset etikailag is megítélendő.”
Végül szintén újságírói kérdésre válaszolva a kamarai elnök kifogásolta azt a kormányzati döntést, hogy a 6,5 milliárd forintos pályázati pénzre akkor kell pályázni, amikor még a kórházakat fenntartó önkormányzatok fel sem álltak rendesen, a bizottságok például még csak most alakulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kényelmes cipők diadala

A lábbelik piacán egyre nagyobb teret hódítanak azok a cipők, amelyekben járni is lehet, méghozzá… Tovább olvasom