Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Éden a szomszédunkban

A paradicsom közel van hozzánk: könnyen varázsolhatunk magunk köré édenkertet akár egy kisszobától a nagyobb kertes házig. A szomszédos ország kertbarátai nemrég bemutatták: kevés pénzből, egy kis ötlettel és ráfordítással magunk is kialakíthatunk kellemes, zöldellő környezetet otthonunkban.
A „Természet a kertben" nevet viselő uniós projekt keretében, a Nyugat-dunántúli Biokultúra Egyesület meghívására meglátogathattuk a százöt alsó-ausztriai bemutatókert néhányát.

A Schwechat melletti Rannersdorfban a Pozzobon család vendégszeretetét élvezhettük. A kertbarát família azonban minden érdeklődőt szívesen lát otthonában. Péntek délutántól vasárnapig bárki betekinthet a területen kialakított édenkertbe.

Egy igazi csodakert

Helyszín egy rannersdorfi szűk kis utca, a Frauenbachgasse 1A. Egy óriási szürke építmény árnyékában azonban igazi csodával találkozik a látogató: hatalmas oleánderek ontják virágaikat, pompás formájú virágtölcsérek csábítják a fotográfusokat. A cserepek árnyékában ízléses kerti manók „nyugszanak", a kerti tó mellett agyagból formált halak, békák hűsölnek.

A ház asszonya, Pozzobonné fogad és kalauzol körbe a miniatűr édenkertben:

– Hozományként örököltem ezt a házat a nagyszüleimtől. 1990-ben költöztünk ide, akkoriban még fogalmunk sem volt, mit jelent a kertészkedés, hogy kell a kertet kezelni, művelni – magyarázza érdeklődésünkre. A paradicsom az évek során bontakozott ki: eleinte egy-két-három növénnyel, mára igazi növénygazdagság fogadja a látogatót. Nem csak az ismerőst, az ismeretlent is, hiszen a ház asszonya az előre bejelentkező vendégeket szívesen látja – és látja el tanácsokkal.

A hosszan elnyúló terület bal oldalát egy régi téglafal szegélyezi. Amint házigazdánk meséli, nagy fejtörést okozott számukra, hogy ezt hogyan varázsolhatnák szebbé: így jött az ötlet, hogy vadszőlővel, borostyánnal és bodzabokrokkal futtassák be. A kertet természetes határolók segítségével különböző részekre osztották – mintha szobák lennének. A terasztól az út bokrokon és virágokon keresztül számtalan trópusi növényen át a cserje- és árnyékkertbe vezet.

Úszni a kerti tóban

A saját készítésű rácson keresztül juthatunk a kerti ház teraszára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a kerti tóra. A kerti tavat öt éve alakíttatta ki a család: tisztítására semmilyen vegyi anyagot nem használnak, ennek ellenére tökéletes, csillogó vizű. Nem is gondolnánk, hogy két méter mély, így nyáron úszásra is tökéletes. A hidegebb teleken befagy: ilyenkor korcsolyázhatnak, jéghokizhatnak rajta.

Biozöldségek a konyhakertben

A biológiai konyhakertben számos zöldségfajtát találhatunk meg, amelyeket a család a konyhában dolgoz fel. A néhány négyzetméteres területen gazdag terméssel büszkélkedik a paradicsom, egy felfüggesztett agyagcserépben még pirosló eprek himbálóznak, a kis körtefa is bőséges gyümölcstermést hozott.

Érdemes ellátogatni szomszédainkhoz, ahol láthatjuk: mérgek, vegyszerek nélkül is lehet pompás, sőt, egészséges környezetet kialakítani.

Szívesen látnak mindenkit

Péntek délutántól vasárnapig bárki betekinthet a területen kialakított édenkertbe.
Pozzobon család
Frauenbachgasse 1A
2324 Schwechat-Rannersdorf
Tel.: 0043664/3820815 vagy 0043664/9389118
E-mail: pozis-garten@tele2.at
Honlap: www.pozis-garten.tk

Mészely Réka
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két napos elzárás a fenekét mutogató belga turistának

Két nap elzárást kapott az a 21 éves belga fiatal, aki a budapesti Hősök terén egy katonai… Tovább olvasom