Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Eddig több mint 1300-an szavaznának nemzetiségi listára

1327-en szavaznának nemzetiségi listára az április 6-ai országgyűlési képviselő-választáson, közülük a legtöbben németnek vallották magukat.
A tájékoztatás szerint összesen 2853 választót vettek nemzetiségi névjegyzékbe, közülük 1327-en kérték külön azt, hogy már a parlamenti szavazáson nemzetiségiként szavazhassanak.

Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki nemzetiségi választóként akar részt venni az országgyűlési választáson, akkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhat.

A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben.

Az április 6-ai választásra is névjegyzékbe vett nemzetiségi választók között a legtöbben németek, összesen 922-en. Horvátok 95-en, szerbek és szlovákok 60-60-an, romák 54-en, románok 29-en, görögök 25-en, lengyelek 23-an, ruszinok 18-an, szlovénok 14-en, örmények 11-en, ukránok 9-en, bolgárok 7-en jelezték, hogy nemzetiségiként szavaznának.

Az NVI január első napjaiban több mint 4 millió háztartásba juttatta el regisztrációs nyomtatványait, melyeken egyebek mellett a nemzetiségi névjegyzékbe vételt lehet kezdeményezni. A kitöltött nyilatkozatokat a helyi választási irodához (a helyi önkormányzat jegyzőjéhez) kell eljuttatni.

A regisztrációs kérelem a nemzetiségi névjegyzékbe vételről szól, a nyomtatványon csak egy külön választható lehetőség (egy jelölőnégyzet beikszelésével), ha az érintettek közül valaki az országgyűlési választáson nemzetiségiként (azaz pártlista helyett nemzetiségi listára) akar szavazni a kedvezményes nemzetiségi mandátum megszerzése érdekében.

A nemzetiséghez tartozásról szóló nyilatkozat bármikor visszavonható, és a kérelmet később is bármikor be lehet nyújtani. Aki azonban egy adott választáson élni akar nemzetiségi választójogával, legkésőbb az adott választás előtt 16 nappal, az április 5-i országgyűlési választás esetében március 21-ig nyújthatja be kérelmét.

A választópolgárok a nyomtatványon arról nyilatkozhatnak, melyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. A jogszabályban elismert 13 nemzetiség a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.
A nyilatkozat fénymásolható is, és a www.valasztas.hu vagy a www.magyarorszag.hu oldalakon online is kitölthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még idén visszaállítaná a 18 éves korig tartó tankötelezettséget a baloldal

A baloldali ellenzék szakpolitikusai csütörtökön beszéltek annak az intézkedéscsomagnak a… Tovább olvasom