Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Eddig nem történt komoly gabonatűz

Befejezéshez közeledik az aratás, és eddig – a nagy szárazság ellenére – megyénkben igazán jelentős gabonatűz még nem volt. Úgy tűnik, mindenhol komolyan veszik a tűzvédelmi előírásokat, saját érdekükben.
Tűzvédelmi ellenőrzés.
Bőny felé vesszük az irányt Ábrahám Csaba tűzoltó őrmesterrel, a győri tűzoltóság kiemelt megelőzési főelőadójával, azt ellenőrizendő, vajon az aratáskor tűzvédelmi szempontból rendjén mennek-e a dolgok.

Közben beszélgetünk erről-arról, szóba kerül, hogy bár lassan véget ér az aratás, igazán komoly gabonatűz a megye egész területén se volt.


Öreg gép, nem rossz gép


A bőnyi termelőszövetkezetben Vörös György műszaki vezető valóságos szélvihar közepette kalauzol bennünket ahhoz a búzatáblához, ahol éppen dolgoznak a kombájnok. Három gép arat, a negyedik javításon... Legalább húszéves gépek ezek már, mondja a műszaki vezető. Gondolkodtak is rajta, vajon nem kellene-e egy újat venni s ezeket kiszuperálni. Csak hát egy új kombájn úgy 30 millió forintba kerül, s mi van, ha éppen a munka dandárjakor szorul javításra?

Akkor nemhogy a szövetkezet nem tud bérmunkát vállalni, hanem még neki kell segítséget kérni. Igaz, a mostani kombájnok alkatrészeire évente rá kell költeni vagy két és fél millió forintot, de jól működhetnek. Tűzvédelmi szempontból is, teszi hozzá Ábrahám Csaba, aki valóban „tüzetesen" ellenőriz mindent. S míg a kombájnok alól, fölül, mellől néha visszaint, az ekesorral felszerelt traktor mellől konstatáljuk, hogy minden rendben. Ez utóbbi egyébként azért áll a gabonatábla szélén, hogy szükség esetén körbeszántsa a tűzzel veszélyeztetett területet. A traktorfülke különben iroda is: itt írják fel, mennyi búzát ürítettek a kombájnok...

A bőnyi tapasztalatot akár általánosíthatjuk is. A búza máshol se sokkal jobb minőségű (bizony aszott szemek jönnek ki a kalászokból), de legalább a vörös kakas nem tizedelte az amúgy is megfogyatkozott termést.

Csak háromszor a gabonatáblán

Megyénkben idén idáig mindössze három gabonatáblában keletkezett tűz, a legnagyobb 500 négyzetméteren pusztított. Illetve volt még egy, ennek a duplája területen, amit egy gabonatáblában felgyújtott autó okozott. (Gyaníthatóan bűncselekményről van szó, az esetet még vizsgálják.) Úgy tűnik, nőtt a gazdálkodók felelősségtudata, s nem szeretnék érezni a kínnal megtermelt termés, az „égő élet hevét".

Kapcsolódó cikkek >>

Gőzerővel tart az aratás (2002-07-14) >>
Idén gyenge a búza (2002-07-10) >>
Készülnek az aratásra (2002-06-03) >>
Végéhez közelít az aratás (2002-07-22) >>
Vízben dolgoznak a kombájnok (2002-12-27) >>hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

32. A SAPARD kettős célja

Tovább olvasom