Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Eddig mintegy tízezren voltak a központi ünnepségsorozaton

Eddig több százezren tekintették meg a város 9 pontján felállított huszárszobrokat és mintegy tízezren vettek részt a "Március 15. - Közös tavaszunk" elnevezésű központi ünnepségsorozat múzeumkerti programjain - közölte a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) vasárnap.


A MeH közleménye szerint közel tízezren fordultak meg március 9-e és 14-e között az 1848-as forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvénysorozat ünnepnapot megelőző programjain a fővárosban.

Több százezer gyerek és felnőtt ismerkedett meg a huszár hagyományokkal a Budapest forgalmas csomópontjain felállított, az 1848-49-ben a szabadságért harcoló huszárezredek díszes egyenruháját bemutató szobrokkal - áll a dokumentumban.

A Nemzeti Múzeum kertjében működő interaktív történelmi játszóházra illetve huszár kiállításra a zord időjárás ellenére is közel tízezer vidéki és budapesti látogató volt kíváncsi: a mintegy 5000 nézelődő mellett közel 100 gyerekcsoport és 3000 családosan érkező gyerek és szülő vett részt az interaktív programokban.

A nyitott filmstúdióban 60 történelmi kisfilm készült korhű jelmezekbe öltözött statiszták és óvodai, iskolai csoportok részvételével, 1848. március 15-ét felelevenítő díszletek között a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Március 13-án öltözött először háromdimenziós hatású térvetítési technológia alkalmazásával ünnepi díszbe a Nemzeti Múzeum.

Az épületre vetített, mozgóképekből és animációkból álló 15 perces, az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc jelképeit megjelenítő animált zenei montázs 18 és 24 óra között több száz érdeklődő néző ünnepi hangulatához járult hozzá.

A díszkivilágítás március 14-én tekinthető meg utoljára - olvasható a közleményben. A MeH tájékoztatása szerint a Múzeumkert megrendezendő ünnepi díszelőadás vasárnapi egész napos főpróbáján több száz néző kísérte figyelemmel, hogyan készül a műsorra Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Pálmai Anna, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Stubnya Béla mellett több száz táncos, énekes, hagyományőrző és gyerekszínész.

Március 15-én a Lánchíd pesti hídfőjénél a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 50 lovasa részvételével í48-as huszár- és honvédtábor várja a látogatókat.

A Lánchíd március 15-én a 150 éve elhunyt - Széchenyi István előtt tisztelegve korzóvá alakul. Ezen a napon nem csak gyalogosan, de akár lovas hintón is átkelhetnek az interaktív, történelmi hagyományainkat felelevenítő programokra kilátogató családok - tartalmazza a közlemény.

Olvasóink írták

  • 1. zserbó 2010. március 14. 19:53
    „És hol van Sólyom László?
    Szégyen, hogy egy hazai ünnepen nem tud itthon maradni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelenti a BKV volt vezérigazgatóját Bruck Gábor

Jogi lépést tesz rágalmazásért Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója ellen Bruck Gábor, a… Tovább olvasom