Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Eddig huszonöt jelölt van

A megyében eddig öt polgármester- és húsz képviselőjelölt adta le ajánlószelvényeit a helyi választási irodáknál.

KLIKK: A Kisalföld Online-on bárki élhet szavazati jogával és leadhatja voksát a neki legszimpatikusabb győri polgármesterjelöltre. A kopogtatócédulák leadási
határidejéig mindenki szerepel a listán, aki bejelentette indulását. Az esetleges kiesőket, visszalépőket megfelelő időben „levesszük". Célunk részben egyfajta közvéleménykutatás,
másrészt azonban egy komoly, de érdekes játék is, hiszen összehasonlítható lesz az internetes végeredmény a hivatalos eredménnyel. Aki tehát klikkelni szeretne, látogasson el a index.php?id=319 címre. Hamarosan Sopron és
Mosonmagyaróvár polgármesterjelöltjeire is szavazhatnak olvasóink.

A megyében eddig öt polgármester- és húsz képviselőjelölt adta le ajánlószelvényeit a helyi választási irodáknál az október 1-jei önkormányzati választásra. Az indulni szándékozóknak három hetük maradt.

Győr-Moson-Sopron megye 182 települése közül az Országos Választási Iroda tegnap déli adatai szerint mindössze nyolc olyan település található, ahol már  hivatalosan nyilvántartásba vettek     polgármester- vagy önkormányzati képviselőjelöltet. A hiányzók listáján nemcsak községek, hanem városok is szerepelnek, például Sopron, Mosonmagyaróvár, Fertőd és Pannonhalma. A megyeszékhelyen biztosan eddig csak két független induló, Kovacsics Imre és Schmidt Péter próbálja megszerezni Balogh József polgármester székét. Schmidt Péter képviselőnek is jelöltette magát (Szigetben– Pinnyéden).

A megyeszékhelyen Schmidt Péteren kívül két szabad demokrata képviselőjelölt indulása biztos, Mohos Péteré a belvárosi 2. és Komáromi Szilviáé az adyvárosi 6. körzetben.

Kapuvár Csorna előtt

Ennél bővebb a választék egyelőre Kapuváron. A posztját függetlenként megtartani kívánó Biró Péter és a Kapuvárért Egyesület színeiben induló Mészárosné Pölöskei Rita már leadta ajánlószelvényeit. A képviselőjelöltek közül ugyanígy tett a 2. körzetben Csóka Imre, az 5.-ben Bajácz Jenőné, a 9.-ben Szilvágyi László, a 10.-ben Ballagi Farkas, Kiss Gyula és Kiss György.

A szomszédvárban, Csornán eddig csupán Rácz Zoltán jelöltette magát az 1-es körzetben. Jánossomorján és Téten ellenben több képviselőjelölt is van: Bella Zsolt, Berkiné Fördős Rita, Drobnitsch Tamás és Négyökrü Lászlóné, illetve Kereszt Kálmán és Zsolnai Ferenc.

A falvakban sem tolonganak

A községek közül Felpéc az egyetlen, ahol van polgármesterjelölt, Régi Csaba függetlenként méreti meg magát. A sokorói településen rajta kívül Ferenczy Zoltán képviselőként indul. Két további faluban két, illetve egy jelölt akad: Nyúlon Kovács József és Lengyel István, Vitnyéden Tóth István.
A megyei önkormányzati választásra még egyetlen szervezet sem állított listát.

Még három hét van hátra

A polgármester- és  képviselőjelölteknek, valamint a jelölő szervezeteknek szeptember 8-án délután négy óráig van idejük arra, hogy elegendő számú ajánlást gyűjtsenek össze.
A két megyei jogú városban, Győrben és Sopronban a polgármesteri és a helyi önkormányzati képviselői mandátumra pályázókra tehetnek javaslatot a polgárok, a többi településen polgármestert, helyi képviselőt, valamint megyei közgyűlési helyekért induló szervezetet ajánlhatnak. Emiatt több – különböző színű – ajánlószelvényt kézbesítenek.

Ki lehet jelölt?

A jelölteknek eltérő számú szelvényt kell összegyűjteniük. Polgármesterjelölt az lehet, akit százezer lakosúnál nagyobb városban a választójoggal rendelkezők egy százaléka, de minimum kétezer ember, tíz- és százezer közötti lélekszámú városban két százaléka, de legalább háromszáz ember, míg ennél kisebb településen három százaléka ajánlott. Helyi képviselőjelöltként az indulhat, akit tízezer lakosúnál nagyobb városban a választókerület, annál kisebb helységben a település választóinak egy százaléka támogat. A megyei közgyűlési mandátumokért azok a szervezetek versenghetnek, amelyeket a választópolgárok legalább 0,3 százaléka ajánlott – a „limitet" a tízezernél kisebb és az annál nagyobb településeken külön-külön is teljesíteni kell. (A megyei jogú városok választói a megyei közgyűlés tagjaira nem szavazhatnak, ezért ajánlást sem tehetnek.) Az ajánlószelvény akkor érvényes, ha szerepel rajta az ajánló neve, címe, személyi száma és saját kezű aláírása, a jelölt neve, a jelölő szervezet elnevezése vagy a független jelölés ténye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazzon Ön is Győr polgármesterére!

Ön kit választana meg Győr polgármesteri székébe? Nézze meg a jelölteket és Tovább olvasom