Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Eddig 10 ezren igényelték vissza a regadót

Március 20-ig mintegy 10 ezer regadó-visszaigénylési kérelem érkezett be a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságára (VPOP). Bizonylatok hiánya miatt nem kaphatja majd vissza pénzét a regisztrációs adót visszaigénylők egy része.
Egyáltalán nem jellemző, hogy olyan gépjárművek után próbálkozzanak a regadó-visszaigényléssel az autótulajdonosok, amelyeket nem a törvényben meghatározott - az uniós csatlakozás és 2005 vége közötti - időszakban helyeztek forgalomba.

A beérkezett 9300 kérelemből mintegy háromezer esetben született nem jogerős, visszautalásról szóló határozat. A kérelmek közül 47-et határozattal utasítottak el, 16-ot végzés szüntetett meg és ötszáz esetben az ügyfelet hiánypótlásra szólítottuk fel - mondta a Sipos Jenő ezredes, a VPOP szóvivője.

Becslések szerint 8-10 milliárd forintot fognak visszaigényelni azok az ügyfelek, akiknek 2004. május elseje és 2005. december 31-e között használt személygépkocsi, illetve 2005-ben használt motorkerékpár forgalomba helyezése miatt keletkezett adókötelezettségük - feltéve, hogy a megfizetett összeget a gépjármű esetleges értékesítése során nem - vagy csak részben - hárították tovább.

Jogosult az adó visszatérítésére az is, aki kereskedőtől vagy belföldi tulajdonostól vásárolt már forgalomba helyezett járművet, amelynek ára a regadót is magában foglalta. Ebben az esetben az igénylés feltétele, hogy az illető rendelkezzen a kereskedőtől kapott olyan számlával vagy egyéb bizonylattal, amely tételesen tartalmazza az áthárított adó összegét.

A visszatérítés összege igénylőnként átlagosan 110-140 ezer forint lesz, a pontos szám attól függ, hogy a külföldről behozott gépjármű hány hónapos volt, amikor a regisztrációs adó megállapítására irányuló eljárást megindították. A visszatérítendő összegre a befizetés óta eltelt időre a mindenkori jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot is kifizetik. A kérelem elbírálására 90 napja van a vámhatóságnak, de a határidő indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom