Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

EBESZ: többet kell tenni a romák fenntartható lakhatásáért

Jelentősebb erőfeszítésekre van szükség a magyarországi roma közösségek fenntartható és nem diszkriminatív lakhatásának előmozdítására - mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) igazgatója szerdán Budapesten.
Michael George Link kétnapos magyarországi látogatása végén tartott sajtótájékoztatóján kiemelte a helyi hatóságok felelősségét és szerepét a nem diszkriminatív lakhatási politika kialakításában és végrehajtásában.

"A hatóságoknak be kell tartaniuk az EBESZ-nek a diszkriminációt tiltó rendelkezéseit, valamint a megfelelő lakhatásra vonatkozó nemzetközi emberi jogi normákat" - jelentette ki.

Michael George Link azt mondta, hogy Magyarország egyes részein aggodalmat keltő intézkedéseket vezettek be. Be kell fejezni a romák kilakoltatására vonatkozó rendeletek kiadását, és a roma közösség képviselőivel szorosan együttműködve kell megtalálni a megfelelő, fenntartható és diszkriminációmentes megoldásokat - hangsúlyozta.

Az ODIHR igazgatója üdvözölte a miskolci romák lakhatásával kapcsolatos bírósági döntést, valamint az alapvető jogok biztosának ezzel kapcsolatos jelentését, amely egyebek mellett azt rögzítette, hogy alapjogi szempontból aggályos olyan közösségi együttélési szabályok alkotása, amelyek beavatkoznak a kiszolgáltatott emberek magánszférájába.

Michael George Link ugyanakkor megjegyezte, ha nem oldják meg a kérdést azonnal, az ország egyes részein a helyi hatóságok által bevezetett diszkriminatív intézkedések veszélyes precedenst teremthetnek, negatív példát adhatnak másoknak.

Kijelentette: felhívják "a magyar hatóságokat, különösen a helyi szintű vezetést, hogy hajtsák végre a romák társadalmi beilleszkedését célzó és az egyenlő jogokat biztosító politikát".

Michael George Link elmondta, magyarországi látogatása során megbeszélést folytatott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterrel, Miskolcon pedig találkozott a roma kisebbségi önkormányzat és a roma polgárjogi mozgalom képviselőivel, valamint tárgyalt a polgármesteri hivatal illetékeseivel és a rendőrkapitánnyal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: lakott területen ne legyen menekülttábor

A debreceni táborban történt hétfői események kapcsán követelik, hogy "a 150-200 bűnözőt, akik itt randalíroztak, azonnali hatállyal utasítsák ki Magyarországról". Tovább olvasom