Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

EB: Magyarország figyeljen a növekedésre is!

Az Európai Bizottság január 16. és 28. között Magyarországon járt küldöttsége azt javasolja, hogy Magyarország folytassa a pénzügyi konszolidációt, de fordítson nagyobb figyelmet a növekedési potenciál erősítésére - tudatta a brüsszeli testület hétfői közleményében.

A küldöttség üdvözölte a fiskális kiigazításban eddig elért eredményeket és a kormány elkötelezettségét az erőfeszítések folytatására annak érdekében, hogy az államháztartási hiányt jóval a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt tartsa. Ezzel együtt a delegáció azt is szorgalmazta, hogy a kormány a költségvetési intézkedések minőségére is fordítson figyelmet, hogy biztosítható legyen a túlzott hiány korrekciójának fenntarthatósága - fogalmaz közleményében az Európai Bizottság. A testület rámutat, hogy idén és jövőre "a számottevő külső finanszírozási igény miatt" mind a strukturális reformok határozott folytatása, mind a gazdaságpolitika intézményrendszerének stabilitása és hitelessége fontos szerepet játszik majd.

A küldöttség megállapította, hogy Magyarország 2012 első felében recesszióba került, ennek mértékét pedig 1,5 százalékra becsüli. A delegáció úgy véli, hogy a növekedés várhatóan csak lassan tér vissza 2013-tól kezdve, "a gazdasági kilátások ugyanis gyengék". A brüsszeli testület küldöttsége arra is kitér, hogy a beruházások szintje történelmi mélypontra süllyedt, a hitelezés pedig tovább lassult. A bizottság arra számít, hogy a folyó fizetési mérleg továbbra is többletet fog mutatni, ami részben a belföldi kereslet csökkenéséből fakad.

"Üdvözlendő, hogy a magyar kormány a túlzottdeficit-eljárás lezárása és az államadósság csökkentése érdekében elkötelezett a fiskális kiigazítás folytatása mellett. Az erőfeszítések első eredményei a 2012-es költségvetési adatokban már látszanak" - állapította meg a küldöttség, amely nem mulasztja el azt sem leszögezni, hogy további lépésekre van szükség ahhoz, hogy az államháztartási hiány tartósan és kiegyensúlyozottan a háromszázalékos határ alatt maradjon.

"Az intézkedéseknek lehetőség szerint a kiadási oldalra kellene koncentrálniuk" - fogalmazza meg javaslatát a kormány számára az Európai Bizottság.

A közlemény azt is tudatja, hogy a küldöttség aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Magyarország növekedési potenciálja elmarad a térség országai mögött. A delegáció éppen ezért arra ösztönözte a kormányt, hogy gondolja újra a bevételek növelését célzó közelmúltbeli intézkedéseit, a többi között az ágazati különadókat is, amelyek "valószínűleg ártanak az üzleti bizalomnak, a növekedésnek és a foglalkozatásnak, nemcsak rövid távon, hanem még inkább közép- és hosszú távon is". A közlemény szerint a küldöttség azt is fontosnak tartaná, hogy javuljanak a bankok működési feltételei, és ezáltal élénküljön a hitelezés, illetve erősödjön a "nagyon hiányzó" beruházási dinamizmus.

A bizottság delegációja magyarországi tartózkodása idején mindemellett a strukturális reformok alakulásáról is tárgyalt, ahogyan annak lehetőségéről is, hogy hogyan lehetne ösztönözni a további növekedésbarát változásokat, különösen a pénzügyi szabályozás, az adópolitika, a tömegközlekedés, illetve a munkaerő- és termékpiacok területén.

A kommüniké ismerteti, hogy a bizottság tisztviselői, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőivel és az Európai Központi Bank (EKB) megfigyelőivel kiegészülve, azért jártak Magyarországon, hogy a 2008 és 2010 között Magyarországnak nyújtott támogatás szokásos felügyeleti eljárása keretében áttekintsék a legfrissebb fejleményeket. A küldöttség emellett információkat, adatokat gyűjtött a bizottság úgynevezett téli előrejelzéséhez, amelyet február 22-én ismertet majd a brüsszeli testület, továbbá ahhoz a tanulmányhoz, amelyet az úgynevezett makrogazdasági egyensúlyhiány-eljárás keretében tavasszal tesz majd közzé a bizottság.

További vetületek

A Valutaalap az idén stagnáló gazdasági teljesítményre számít, mivel az exportorientált feldolgozóipari szektor kivételével a gazdaság fennmaradó része visszaesik, a magánszektorban alig létező a munkahelyteremtés, a munkanélküliségi ráta pedig a kormányzati programok ellenére lényegében változatlan - írja a Budacash.hu.
 
Az IMF-jelentés szerint a potenciális gazdasági növekedés jelenleg 0% közeli lehet és középtávon is csak 1-1,5% várható. Az anyag elismeri a fiskális konszolidáció irányába tett erőfeszítéseket, azonban ezeket strukturálisan rossznak, ill. eredményeit nem fenntarthatónak tartja; számos javaslatot is megfogalmaz, amelyek azonban erőteljesen eltérnek a kormányzat jelenlegi eszköztárától.

A további kamatvágásokkal kapcsolatosan nagyon óvatos hozzáállást javasol az IMF, mivel az inflációs várakozások nem megfelelően horgonyzottak; továbbá a kamatvágások várhatóan nem is érik el gazdaságélénkítő céljukat.

A jelentés - kissé elébe is menve a következő MNB-vezetéstől várt unortodox lépéseknek - hangsúlyozza a megfelelően magas jegybanki tartalékszint megtartásának szükségességét, a külső sokkok elleni védekezés céljából.

Érdemi árfolyamhatást a jelentés nem indokol, hiszen az új IMF-megállapodás már amúgy is régen kiárazódott a hazai eszközökből - áll a Budacash.hu elemzésében.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a Raiffeisen Bank elemzői csapata szerint az idén még folytatódik a gazdasági recesszió Magyarországon, várhatóan 0,5 százalékos lesz a visszaesés, ez összhangban áll az IMF és az EU szakértőinek véleményével, akik szerint kérdéses, mikor lesz Magyarországon növekedés, beindul-e idén a gazdaság bővülése.

Az IMF által kiadott közlemény szerint új gazdaságpolitikai irányra van szükség Magyarországon a fenntartható költségvetési konszolidációhoz, a növekedés és a bizalom elősegítéséhez, a pénzügyi szektor rendbetételéhez és a strukturális reformok végrehajtásához. Az IMF delegációjának közlése szerint a 2012. évi 1,5 százalékos visszaesés után 2013-ban várhatóan stagnál a magyar bruttó hazai termék. A magyar gazdaság gyenge teljesítménye részben strukturális okokra vezethető vissza, de egyes gazdaságpolitikai intézkedések is hátráltatják a kilábalást - szögezi le a valutaalap közleménye.

Török Zoltán a növekedést a magyar gazdaság legfájóbb problémájának nevezte, de hozzátette: az is látszik, hogy a kormányzat a növekedés beindítására, a növekedési fordulat megvalósítására törekszik. Ezt szolgálja, hogy egyes kormányzati intézkedések a fogyasztás esetleges bővítést szolgálják, ide lehet sorolni a rezsicsökkentést, vagy a nyugdíjemelést, amelyek a fogyasztás enyhe emelkedését hozhatják. A nettó export továbbra is jól áll, de a beruházásokat növelni kell, kérdés, hogy a jegybank következő vezetése és a kormány a bankszövetséggel egyetértésben milyen eszközökkel tudja újraindítani a hitelezést.
Az idei költségvetés alakulását, a 3 százalékos hiány tartást illetően is kérdés, hogy a növekedési fordulat megvalósítása igényel-e plusz forrásokat.

"A növekedés beindítása kapcsán politikai kérdés az, hogy a kormány 3 százalék alatt tartja-e az államháztartási hiányt" - mondta Török Zoltán.
Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az IMF 2013-ban 3,25 százalékos GDP-arányos hiányt vár, és a következő években is 3 százalék fölötti deficitre számít, így kérdés az, hogy Magyarország további intézkedések nélkül ki tud-e kerülni az EU túlzottdeficit-eljárása alól.

Az, hogy Magyarország növekedési kilátása gyenge, a leggyengébb a régióban, a korábbi IMF/EU-véleményekben is szerepelt. Hozzátette: a gyenge növekedés kérdésköre azért lehet problémás, mert gyenge növekedés mellett a 3 százalékos vagy az alatti GDP-arányos hiány nehezen tartható fenn - mondta az Erste vezető elemzője.
Emellett az is figyelemre méltó, hogy az IMF 2015-re 2 százalék körüli, alatti hiányt tart célszerűnek a csökkenő adósságpálya fenntartásához - emelte ki Árokszállási Zoltán.

Olvasóink írták

  • 1. Valaki 2013. január 29. 08:28
    „Aki adja a kalácsot, az aggyon tanácsot! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas Sándor juhokat számolt, pelikánokat etetett és génmegőrzést ajándékozott

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz telepítik a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t. Tovább olvasom