Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

EB: a magyar e-útdíj rendszer nincs összhangban az uniós joggal

Az Európai Bizottság szerint a július elsején bevezetett útdíjrendszer nincs összhangban az uniós joggal.
Az Európai Bizottság a múlt hónapban arról a véleményéről tájékoztatta a magyar hatóságokat, hogy a július elsején bevezetett útdíjrendszer nincs összhangban az uniós joggal - tájékoztatta szerdán az MTI-t Helen Kearns, a közlekedési kérdésekben illetékes EU-biztos, Siim Kallas szóvivője.

A brüsszeli kifogásokat részletezve a szóvivő elsőként arra tért ki, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb áruszállító járművek által fizetendő díj a jelek szerint nincs összefüggésben az infrastruktúra költségeivel, márpedig az uniós szabályok értelmében a díjaknak csak az infrastruktúra költségeinek fedezésére lenne szabad szolgálniuk. Ezek a díjak a bizottsági megítélés szerint túl magasak, a díjszámítás módszertana pedig nem eléggé átlátható.

Másodsorban azt tette szóvá a biztos szóvivője, hogy a magyar hatóságok az uniós véleményezés előtt életbe léptették az útdíjrendszert, holott az uniós előírások előzetes értesítést követelnek meg, mégpedig hat hónappal a bevezetés előtt.

Helen Kearns szerint a magyar hatóságoknak most meg kell indokolniuk, hogy miért ilyen magasak a díjak, vagy pedig le kell szállítaniuk ezeket a díjakat. Emellett átláthatóbb díjszámítási módszert kell bemutatniuk - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a magyar hatóságok erre nem hajlandóak, a szóvivő azt válaszolta: az Európai Bizottság, "amennyiben az szükséges", kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása szerint a tárca vizsgálja az uniós kifogásokat. A minisztérium előzetes álláspontja szerint Magyarország az Eurovignetta irányelvnek megfelelően határozta meg a díjakat. A díjszintek kialakítása során a tárca folyamatosan egyeztetett az uniós szakértőkkel. A megbeszéléseken nem érkezett olyan észrevétel, hogy a tervezett díjszintek nem felelnek meg az uniós előírásokban foglaltaknak - írta a minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Először a Népszabadság írt arról szerdán, hogy az Európai Bizottság értékelése szerint az útdíjrendszer nem felel meg a közösségi irányelveknek.

A tárca vizsgálja a kifogásokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakértői vizsgálják az Európai Bizottság e-útdíj rendszert érintő kifogásait. A tárca szerdai közleménye szerint a bizottság a közelmúltban küldte meg véleményét az idén júliusban bevezetett úthasználati díjrendszerről.

A tárca előzetes álláspontja szerint Magyarország az Eurovignetta irányelvnek megfelelően határozta meg a díjakat. A díjszintek kialakítása során a minisztérium folyamatosan egyeztetett az uniós szakértőkkel. A megbeszéléseken nem érkezett olyan észrevétel, hogy a tervezett díjszintek nem felelnek meg az uniós előírásokban foglaltaknak - írta a minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátették, az NFM a nézetkülönbségek tisztázása céljából egyeztetést kezdeményez az Európai Bizottsággal, és kész minden szükséges tájékoztatást megadni az állásfoglalás megalapozott felülvizsgálata érdekében.

A Népszabadság a szerdai számában írt arról, hogy az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyarországon július 1-jétől alkalmazott útdíjrendszer nem felel meg a közösségi irányelveknek. Az újság példaként említi, hogy a bizottság szerint az úthasználati díjak lényegesen magasabbak a kormány által tavaly novemberben, majd 2013 februárjában bemutatott díjszámítási modellből levezethető összegeknél, illetve nincsenek a modell használatához elengedhetetlen alapvető adatok.

Olvasóink írták

 • 4. oxana 2013. szeptember 10. 13:36
  „2. apokalipszis

  Várd ki a végét.”
 • 3. xverax 2013. szeptember 05. 00:01
  „kettős mérce ismét....”
 • 2. apokalipszis 2013. szeptember 04. 22:47
  „szokasos mubalhe az uniotol semmi mas.idiotak.”
 • 1. blaze 2013. szeptember 04. 21:42
  „Jogos. Fideszék csak a pénzt zsebelik be, de az utakra nem költenek semmit! Végülis nem baj, mert útjfelújítás helyett a tábla-trafi kombo szintén pénzt hoz... A futóműjavításra költött pénzek pedig növelik a GDP-t...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a magyar-horvát határ aknamentesítése

Befejeződtek a napokban a magyar-horvát aknamentesítési munkák a határ magyar oldalán. Tovább olvasom