Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

E. T. az üzletben: Előítélet Tréning

Sok cégnél problémát jelenthet, ha a munkatársak különböző értékrendszerekkel rendelkeznek, különböző – akár politikai – nézeteket vallanak, illetve nem tudják elfogadni egymást a munkavégzés során. Ezt küszöböli ki az Előítélet Tréning.

A jelenség a multinacionális vállalatok számának növekedésével, valamint a globalizáció előretörésével egyre gyakrabban megfigyelhető: mindennapossá vált, hogy különböző kultúrákból származó munkatársaknak kell együtt dolgozniuk egy-egy feladat megoldásán.

Ha egy szervezeten belül rosszul működik a különböző értékeket valló csoportok közötti kommunikáció, vagy a felső vezetés nem kellőképpen érzékeny ezen csoportok eltérő igényeire, akkor a szervezeten belül előítéletek alakulhatnak ki. A beosztottak úgy gondolják, hogy a vezetés nem érti meg őket, a vezetők pedig azon gondolkodhatnak, hogy a beosztottak miért nem képesek végrehajtani a szerintük egyértelmű utasításokat. Előítéletek keletkezhetnek a különböző nemek, korosztályok, vállalati részlegek között is, amennyiben ezek az egymás közötti interakciók során valamiért nem kellő nyitottsággal, toleranciával viselkednek. Az ilyen módon kialakult előítéletek gyakran számokban is mérhető módon rontják a szervezet teljesítményét.
Amikor például egy team úgy épül fel, hogy abban különböző csoportok, kultúrák tagjai vannak képviselve, akik eltérő szokásokkal, értékekkel és normákkal rendelkeznek, akkor a csapat működése gyakran lehetetlenné válik, a projekt pedig kudarcba fullad. Ezekben az esetekben nehéz megoldani, hogy az egyes megbeszélések zökkenőmentesen kerüljenek lefolytatásra. A közös hang megtalálása érdekében minden résztvevőnek tisztában kell lennie a többiek kommunikációs mintájának és értékrendszerének jellegzetességeivel, így az értekezlet végén mindenki ugyanazzal a tudással hagyhatja el a tárgyalótermet. A felső vezetés számára elengedhetetlen a jutalmazási rendszer átgondolása is, a különböző csoportok sokszor teljesen más ösztönzőkre reagálnak fokozott teljesítménnyel.

Erre a piaci igényre reagálva született meg az „Előítélet Tréning", vagyis E. T., amelynek során a résztvevők elsajátíthatják azt a nyitott szemléletmódot, amely képessé teszi őket a csoportok közötti munkavégzésre. Az E. T. elnevezés egyben utalás a jól ismert földön kívülire is, mivel a Merényi & Társai tapasztalata szerint az eltérő értékrendszerekből fakadó konfliktusok odáig fajulhatnak, hogy a szervezet dolgozói egymásra már „idegenként" tekintenek. Az E. T. az Európa Tanács által kiadott és javasolt módszertanon alapszik, de a tréning tematikájának összeállításában felhasználásra kerültek a klasszikus csapatépítő és kommunikáció-javító módszerek, a szerteágazó lehetőségeknek megfelelően jelentősen kibővített eszköztárral. Egy-egy konkrét konfliktus feldolgozásában alkalmazható a – bár klasszikusnak számító, de széleskörűen nem használt – Sherif-féle fölérendelt célok elemzése, amelynek során a résztvevők egyrészt kognitív módon, másrészt játékokkal, analógiákkal ismerik fel saját szervezetük magasabb céljait, messzebbre tekintve az egyes csoportok közötti konfliktusoknál.

A tréninget alapos felkészüléssel és a szervezet tanulmányozásával lehet megalapozni, amelynek során összegyűjtésre kerülnek a potenciálisan konfliktusokat okozó különbségek. A résztvevők számára az előítéletek megszüntetésére irányuló tréningek sokszor kihívást jelentenek, mivel át kell menniük egy olyan folyamaton, amelynek során megtanulják saját attitűdjeiket megkérdőjelezni. Az átélt feszültséget a trénerek komoly, de ugyanakkor humoros elemeket is hordozó játékokkal enyhítik.

A tapasztalatok szerint a folyamat végére a résztvevők eljutnak odáig, hogy a multikulturális szervezeti formából – amelyben a különböző csoportok, kultúrák tagjai egymás mellett élnek – tovább tudnak lépni egy interkulturális szervezeti és együttműködési formába, amelyben a szervezet különböző csoportjai segítő és megértő interakcióban állnak egymással, és képesek együttműködni a szervezet valódi céljainak megvalósításán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leier-siker

Bécsben átadták „Az év legsikeresebb osztrák családi vállalkozása” díjakat. Az… Tovább olvasom