Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

E-útdíj - Kormányhatározat a díjpolitikáról és a beszerzésről

A kabinet 42 milliárd forintot szán a használatarányos elektronikus útdíj rendszerének tervezésére és kiépítésére, továbbá az "éles üzemi" indulástól számított egy évig tartó bevezetés támogatói tevékenységére - tartalmazza a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat.
Felhívja egyúttal a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2013. évi költségvetésben gondoskodjanak az országos közutak használatáért fizetendő útdíj rendszerének kiépítéséhez szükséges forrásról. A jövő évi büdzsé egyébként bevétellel már eddig is számolt az év közepétől bevezetni tervezett díjból, 75 milliárd forinttal.

A határozat az útdíj rendszerére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításával és a szerződés megkötésével az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-t bízza meg.

A közelmúltban már több cég jelezte érdeklődését a tender iránt: a Deutsche Telekom érdekeltségébe tartozó T-Systems Magyarország Zrt. a műholdas GNSS technológiával indulna, és az EFKON Group, a világ egyik vezető intelligens szállítási és útdíj-megoldásokat kiépítő és üzemeltető vállalata is bejelentette indulási szándékát.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter egy képviselői kérdésre adott augusztusi keltezésű írásbeli válaszában emlékeztetett: a kormány májusban határozott arról, hogy a 3,5 tonna feletti tehergépjárműveknek a gyorsforgalmi utakon, valamint az országos közúthálózat lakott területen kívüli szakaszain kell a megtett úttal arányosan fizetniük. A 2012. évi hálózaton ez összesen 6.318 kilométer díjköteles úthosszt jelent.

A mostani kormánydöntés a személyautók esetében annyiban változtat a korábbi határozaton, hogy fenntartja az időtartamhoz kötött gyorsforgalmiút-használati díjfizetési rendszert, de már nem említi az önkéntes csatlakozás lehetőségét a megtett úttal arányos díjszedési rendszerhez.

Olvasóink írták

 • 4. czs76 2012. szeptember 18. 10:53
  „A bevételt vajon az utakra fordítják-e, ha már az üa.adótartalmát nem igazán.”
 • 3. Goldman 2012. szeptember 18. 08:26
  „És mikor lesznek járható utak?”
 • 2. 01010 2012. szeptember 17. 21:28
  „1 Igen
  Az elmúlt 8 évben hozzászoktunk :(”
 • 1. állampógár 2012. szeptember 17. 20:19
  „Újabb panama lehetőség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Giró-Szász: azért húzódnak az IMF-tárgyalások, mert túl jók vagyunk

Kevés kormány van Európában, amelyik teljesíti az elvárt számokat. A kormányszóvivő szerint magyar ilyen, és ez az oka az IMF-hiteltárgyalások elhúzódásának. Tovább olvasom