Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

E-útdíj - 13 kilométerrel kevesebb az érintett útszakasz

A nemzeti fejlesztési miniszter módosította az útdíjtáblázatot, ennek köszönhetően 13 kilométerrel, 6500 kilométerre csökkent az e-útdíj-köteles útszakaszok hossza - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI érdeklődésére.
A múlt csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent módosított táblázat több helyen is pontosítja, kiegészíti az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló májusi rendelet 1. számú mellékleteként közölt táblázatot. Az új táblázat alapvető változásokat nem tartalmaz, de abban több tétel szerepel a korábbinál.

Az NFM az MTI kérdésére ezzel kapcsolatban azt közölte: a fuvarozói érdekképviseletekkel kötött stratégiai partnerségi megállapodások keretében az e-útdíj rendszer júliusi indulását követően felülvizsgálta a díjköteles úthálózatot. A minisztériumhoz érkezett számos megkeresés hívta fel ugyanis arra a figyelmet, hogy a fuvarozók sok úticélt - például ipari parkokat - a teljes úgynevezett elemi útszakasz bejárása nélkül is elérhetnek. A tárca az érdekképviseletek segítségével feltérképezte a legjelentősebb célpontokat.

A friss módosítás a szervezetek javaslatainak gyakorlatilag teljes mértékű átvételével szabja több szakaszra a meglévő úthálózatot. Ezzel lehetővé válik, hogy a rendszert életre hívó eredeti szándékoknak megfelelően az úthasználat után valóban csak a tényleges igénybevétellel arányosan fizessenek a járművezetők.

A lista a rendelet májusi kihirdetése óta átadott új szakaszokkal (például Keszthely elkerülő út) bővült. A módosítás néhány technikai pontosítást is tartalmaz. A változásokkal az úgynevezett elemi szakaszok száma 2075-ről 2243-ra nőtt, a díjköteles hálózat teljes hossza 13 kilométerrel, 6500 kilométerre csökkent.

A fejlesztési tárca a fennálló stratégiai partnerségi megállapodások keretében a jövőben is fogadja a fuvarozói érdekképviseletek javaslatait, nyitott az ésszerű igények meghallgatására, megfontolására - hangsúlyozza az NFM.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli gumit kaptott ajándékba az OMSZ, az OKF és a vöröskereszt

A Hankook abroncsadományozási programja keretében az idén mintegy 25 millió forint értékben adományozott téli gumiabroncsokat. Tovább olvasom