Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Duzzogva fogadják el a zárszámadást?

A Fidesz vezérszónoka a legsúlyosabb problémának azt nevezte, hogy egy legyengült állapotú országot ért a válság 2009-ben, így súlyosabbak voltak a következmények, s ezek hosszú távon is jelentkeznek majd.
A demokrácia nemzetközi napjára emlékeztek, továbbá az egyszerűsített foglalkoztatásról, az önkormányzati jelöltállítás új szabályairól, az elszámoltatásról, a devizahitelesekről és a kormány Budapest-politikájáról beszéltek kedden a parlamentben napirend előtt felszólaló képviselők.

Latorcai: a demokrácia egyetemes értékrend
A Ház megemlékezett a demokrácia nemzetközi napjáról.
Az elnöklő Latorcai János elmondta, a kezdeményezéshez, amely szeptember 15-ét a demokrácia napjává nyilvánította, a magyar palament 2008-ban csatlakozott.
A demokrácia nem egyszerűen egy kormányzati modell, hanem egyetemes emberi értékrend, ami a törvények elsőbbségén, az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartásán alapul - fogalmazott.
Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a demokrácia fiatal és sérülékeny intézmény, amelyet óvni kell. A demokrácia olyan természetes közeg, amelynek léte sokszor csak az esetleges hiánya esetén tudatosul bennünk - mondta. Hozzátette, az Országgyűlés, mint legfőbb népképviseleti szerv hatalma a nép akaratából ered, a parlament törvényeket alkot, ellenőriz, ezáltal felelőssége is nagy: a törvényalkotóknak a társadalom minden rétegének akaratát igyekezniük kell képviselni. Mint mondta, a képviselők tevékenysége nem áldozat, hanem a legnemesebb szolgálat. Azért vagyunk mindannyian a törvény szolgái, hogy szabadok lehessünk - idézte Cicero szavait Latorcai János.

Jobbik: egyszerűsített foglalkoztatás sok adminisztrációval
Varga Géza (Jobbik) a "borosgazda szemével" értékelte az egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak gyakorlati tapasztalatait, és úgy értékelte: a módosított szabályok túlzott adminisztrációs terhet rónak a munkaadóra. Példaként említette, hogy egy 60 tagú szüretelőbrigád alkalmazásakor, amely 45 perc alatt leszedi a szőlőt az adott területről, a jogkövető gazda 70 percet fordít az adminisztrációra.
Czomba Sándor államtitkár jogosnak nevezte az észrevételt, ugyanakkor rámutatott: a mostani szabályok még mindig sokkal kedvezőbbek, mint a korábbiak voltak. Tüzet oltottunk, nem betonba öntött jogszabályt alkottunk - jelezte a tárca nyitottságát a rendszer javítását szolgáló módosításokra.

LMP: korlátozzák a demokráciát az új jelöltállítási szabályok
Karácsony Gergely (LMP) Elsikkasztott választás címmel az önkormányzati voksolás kapcsán úgy értékelte, hogy az új jelöltállítási szabályok korlátozzák a szabad választás esélyét, a demokráciát. Szerinte a módosítások az egyre kevesebb szavazóval, de megfelelő erőforrásokkal rendelkező MSZP érdekét is szolgálták. A Fidesz politikai értelemben mentőövet nyújtott a szocialistáknak azzal, hogy "bebetonozza az önkormányzati választáson az MSZP nagypárti jellegét" - tette hozzá. Gratulálok az ellenzékükhöz - zárta szavait Karácsony Gergely, utalva arra, hogy kedvező a Fidesznek egy olyan ellenzék, amelyre valószínűleg "már soha nem fognak annyian voksolni, mint korábban".
Szabó Erika államtitkár úgy érvelt, hogy egyszerűbbé, gyorsabbá, átláthatóbbá vált az önkormányzati választás, ami változott, az mindössze annyi, hogy némely esetben nőtt a jelölt-, illetve listaállításhoz szükséges ajánlások száma, ez azonban szerinte nem a demokrácia korlátozását jelenti. Rámutatott: az LMP például négy-ötszázalékos támogatottsággal főpolgármester-jelöltet és több helyen polgármesterjelöltet is tudott állítani. Az MSZP kispárt, a törvény pedig ugyanúgy vonatkozik rá, mint más politikai erőre - fűzte hozzá.

A Fidesz Szűcs Erikáról
A fideszes Czunyiné Bertalan Judit Szűcs Erika továbbfoglalkoztatása kapcsán firtatta, hogy szakmailag szükség volt-e a volt szociális miniszter monitorizó, sajtófigyelő munkájára "havi kilencszázezer forintokért".
Rétvári Bence államtitkár különösen pikánsnak nevezte, hogy szociális és munkaügyi miniszternek kérte fel azt az embert Gyurcsány Ferenc, aki minisztersége után ilyen módon visszafoglalkoztatta magát. Jelezte, kormánybiztos foglalkozik az elszámoltatás ügyeivel, többek között annak feltérképezésével, hogyan juthatott nagy állami megbízásokhoz egy bizonyos beszállítói kör az előző kormány idején.

KDNP: intézkedések a devizahitelesekért
Tarnai Richárd (KDNP) arról beszélt, hogy a devizahitelesek érdekében a Fidesz-KDNP kilakoltatási moratóriumot hirdetett, megszüntette a devizaalapú jelzáloghitelezést, valamint nyolcpontos javaslattal álltak elő, amelynek része többek között a középárfolyam alkalmazása és az önkényes kamatemelés tilalma is. Az emberek és ne a bankok mellé álljunk! - mondta a képviselő.
Csáfalvay Zoltán államtitkár szerint az előző kormány felelőssége is, hogy ennyien adósodtak el külföldi valutában Magyarországon. A közös kockázatviselést nevezte a fideszes nyolc pont legfontosabb üzenetének.

MSZP: miért mindig Budapesten csattan az ostor?
Horváth Csaba (MSZP) szerint a fővárosiak azt érzik, hogy a kormány "pikkel" a budapestiekre, több lépésével ugyanis "hadat üzent" a fővárosnak. Ide sorolta a Kósa Lajos Fidesz-alelnök csőd közeli állapotról szóló közlése utáni forintárfolyam-gyengülés következményeit, egy távhőáremelést sejtető nyilatkozatot, valamint azt, hogy a kormány vonakodik átutalni a Budapestnek járó 7,4 milliárd forintot.
Cséfalvay Zoltán cáfolta, hogy a kormánynak baja lenne a fővárossal, és furcsa logikának, "ökológiai tévkövetkeztetésnek" nevezte, hogy az árfolyamváltozás vagy a gázár változása speciálisan Budapestet sújtaná, hiszen ezek a kérdések mindenkit érintenek.

_________________________

A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint sodródás, trükközés jellemezte a 2009. évi költségvetést, amely az eredetileg tervezett 2,8 százalékos hiány helyett 3,9 százalékos deficittel zárt. Az Állami Számvevőszék elnöke a tavalyi zárszámadási törvényről szóló előterjesztés keddi általános vitájában azt állapította meg, hogy a normaszöveg és a mellékletek összhangjának tekintetében folytatódtak az utóbbi években tapasztalt kedvező változások, de a zárszámadás prezentációjának kialakult gyakorlata nem támogatja az információk átláthatóságát.

CSÉFALVAY: TRÜKKÖZÉS JELLEMEZTE A 2009-ES KÖLTSÉGVETÉST
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint sodródás, trükközés jellemezte a 2009. évi költségvetést, amely az eredetileg tervezett 2,8 százalékos hiány helyett 3,9 százalékos deficittel zárt. Cséfalvay Zoltán a 2009. évi zárszámadásról szóló előterjesztés kedden megkezdődött általános vitájában értékelt így az Országgyűlésben.
A 2009. évi eredeti költségvetési tervezet még egy százalékos gazdasági visszaeséssel és 2,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiánnyal számolt, de a gazdaság 6,3 százalékkal esett vissza, így az előző kormány folyamatosan módosította a hiánycélt is - mondta az államtitkár. Februárban 3,2 százalékra, májusban 4,3 százalékra, szeptemberben pedig 4,1 százalékra módosult a hiánycél, amely végül 3,9 százalékra teljesült - tette hozzá.
"A 2009. évi költségvetést közel 110 milliárd forinttal úgy javította az előző kormány, hogy a 2010-re eső bevételeket már 2009-ben beszedte, azzal az elvvel, hogy toljuk át a döglött lovat jövőre" - mondta.
Cséfalvay Zoltán az államháztartás gazdálkodásának 2009. évi szakszámi elfogadását javasolta, "ami nem azt jelenti, hogy az új kormány egyetért, vagy támogatja az előző kormány gazdasági és költségvetési politikáját".

ÁSZ: A ZÁRSZÁMADÁS BEMUTATÁSÁNAK GYAKORLATA NEM TÁMOGATJA AZ ÁTLÁTHATÓSÁGOT
Az Állami Számvevőszék a 2009-es költségvetés zárszámadásának vizsgálata során azt állapította meg, hogy a tavalyi zárszámadás normaszövegének és a mellékletek összhangjának tekintetében folytatódtak az utóbbi években tapasztalt kedvező változások, de a zárszámadás prezentációjának kialakult gyakorlata nem támogatja az információk átláthatóságát - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke kedden a parlamentben.
Az ÁSZ elnöke azt is kifogásolta, hogy a zárszámadási törvényjavaslat nem biztosítja a folyamatok megfelelő követhetőségét, az évek közötti összevethetőséget.
Domokos László az állami vagyon ellenőrzésével kapcsolatban kiemelte: a vagyonkezelő továbbra sem rendelkezik teljes körű és pontos vagyonnyilvántartással.
Elmondta: a számvevők már befejezték a 4-es metró első szakaszának ellenőrzését, a vizsgálat során a számvevők számos szabálytalanságot tártak fel, amelyeknek egy része tekintetében indokolt a büntetőjogi felelősség felvetése. Az ÁSZ szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok több esetben alátámasztják a hűtlen kezelés bűncselekménye elkövetésének alapos gyanúját - mondta a számvevőszék elnöke.

_________________________

A Fidesz szerint egy gazdaságilag legyengült országot ért a válság 2009-ben, amely így súlyosabb következményekkel járt. A zárszámadási törvényjavaslat kedden megkezdődött általános vitájában az MSZP vezérszónoka a kormány "igazságbeszédének" nevezte a javaslatot, míg a KDNP-s felszólaló leszögezte: az Orbán-kormány mindent meg fog tenni azért, hogy a szocialisták által az országra tett pénzügyi béklyótól megszabaduljanak.

Fidesz: legyengült országot ért a válság
Dancsó József, a vezető kormánypárt vezérszónoka a legsúlyosabb problémának azt nevezte, hogy egy legyengült állapotú országot ért a válság 2009-ben, így súlyosabbak voltak a következmények, s ezek hosszú távon is jelentkeznek majd. Az elmúlt nyolc év azt eredményezte, hogy Magyarország éllovasból sereghajtóvá vált - fogalmazott, hozzátéve: elhibázott gazdaságpolitikát folytatott az előző kormány, gazdasági lassulás következett be, az államháztartási hiány nőtt. 300 milliárd forinttal "szállt el" a költségvetés az eredetileg tervezetthez képest, s a bevételi és kiadási oldalt még véletlenül sem sikerült "eltalálni" - mondta. Kitért a jövedéki adóval való "trükközésre", amellyel folyamatosan megrövidítették a büdzsét.
Gazdaságélénkítő lépésekre lett volna szükség a megszorítások miatt - tette hozzá. Szerinte a válságra a munkaerő-piacon is rossz választ adtak, a Munkaerő-piaci Alapból számolatlanul folyt el a közpénz. Az önkormányzatok költségvetését megkurtították, eközben pluszfeladatokat róttak rájuk - említett egy másik problémát. Az uniós forrásokról azt mondta: több mint 100 milliárd ragadt benn a rendszerben, a bürokrácia, a pályázatok átgondolatlansága miatt. Ez az összeg lényegesen csökkentette volna a gazdasági visszaesést - vélte. Az állami vagyonnal elképesztő módon gazdálkodtak, magánkézbe játszottak át vagyontárgyakat gátlástalan módon és eszközökkel - közölte a kormánypárti politikus.

MSZP: a javaslat a kormány igazságbeszéde
Boldvai László szocialista képviselő azt mondta, hogy a javaslat nem más, mint az Orbán-kormány "igazságbeszéde". A javaslat hosszú hónapok óta az első olyan előterjesztése a kormánynak, ami magas színvonalú szakmai előkészítés után került az Országgyűlés elé. A javaslatot korrektnek és szakszerűnek nevezte a politikus és hozzátette: támogatják a kormány által benyújtott indítványt és egyetértett az abban tett megállapításokkal.
Kiemelte: az előterjesztés több elismerő, méltató állítást is megfogalmaz a korábbi kormányok teljesítményét illetően. Példaként említette, hogy elismeri a 2009. évi gazdasági folyamatokat alapvetően meghatározó világgazdasági válság kedvezőtlen hatásait és a Gyurcsány- illetve Bajnai-kormány szűk mozgásterét. "Méltatja a Gyurcsány- illetve a Bajnai-kormánynak a válság súlyosabb következményeinek elhárítása érdekében tett a gazdasági és pénzügyi rendszer stabilitását szolgáló jelentős lépéseit" - értékelte.
Kitért arra, hogy a beruházások csökkenése mérsékelt volt a régióhoz képest, ami véleménye szerint többek között az EU-források hatékony felhasználásának volt köszönhető. 2009-ben az export 9 százalékkal, az import 15 százalékkal esett vissza, az exporttöbblet így enyhítette a GDP csökkenésének mértékét - fejtette ki a képviselő, aki többször idézett a javaslatból. Az ország nettó adóssága 2,9 milliárd euróval csökkent. Az újraelosztás mértéke 50 százaléka alá került, az Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka 20 százalékkal nőtt.
Nehéz költségvetési évet kell lezárni a zárszámadás elfogadásával - summázta a politikus, aki reményének adott hangot, hogy a kormány a javaslathoz hasonlóan látja majd a jövőben is a gazdaság helyzetét.

KDNP: kényszerek hatása alatt született a 2009-es költségvetés
Hargitai János, a KDNP vezérszónoka az előtte elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy nem helyeseltek semmit abból, ami az elmúlt nyolc évben folyt. A szocialisták mindent szándékosan félre akarnak érteni és félre akarnak magyarázni - jelentette ki. Gyalázat volt, ami az elmúlt nyolc évben történt, valós számokat kendőztek el, hallgattak el, kijátszották a költségvetési szabályokat - összegzett a kereszténydemokrata politikus.
Hozzátette: a 2009-es folyamatokhoz az Orbán-kormánynak semmi köze nem volt. Ez már nem egy szabad ország költségvetése volt, a büdzsé a pénzügyi kényszerek hatása alatt született.

Felidézte, hogy 2008 őszén összeomlott a magyar állampapír-piac, s azt mondta, hogy ez volt a kijózanodás pillanata. Ezt követően 2009 végére soha nem látott megszorításokkal találkozott az ország, majd a kabinet kormányrendeletben állapodott meg az unióval tudomásul véve az unió és az IMF által megfogalmazott elvárásokat. A parlament, a költségvetés jogát "adták oda", hogy a csődöt elkerüljék, mások döntöttek helyettünk - mondta.
A KDNP-s politikus azt mondta, az Orbán-kormány mindent meg fog tenni, hogy a szocialisták által az országra tett pénzügyi béklyótól megszabaduljanak.

_________________________

Alkalmi nagykoalícióban elfogadja a parlament a zárszámadást, azonban ebben a politikai felelősségben a Jobbik-frakció nem osztozik - mondta az ellenzéki párt vezérszónoka a zárszámadási törvényjavaslat általános vitájában kedden, a parlamentben. Az LMP a törvényjavaslatot nem szavazza meg, azt "többé-kevésbé használhatatlan" dokumentumnak tarja.

Jobbik: a korrupcióellenes harc legfontosabb eszköze a jó számviteli törvény
Nyikos László jobbikos vezérszónok felszólalásában azt emelte ki: nem sok értelme van annak, hogy arról vitatkozzanak a képviselők, hogy jó volt-e a 2009. évi költségvetés. Ez a költségvetés - a maga módján - legális költségvetés volt, hiszen az akkori parlamenti többség elfogadta.
Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy a magyar állam zárszámadási jogának alapját az 1848. évi harmadik törvénycikk teremtette meg. Hozzátette: az 1870-es zárszámadás volt az első, amit az Állami Számvevőszék készített, aminek a feladata az volt, hogy megvizsgálja, a kormány elszámolásai korrektek-e, valósághűek-e.
Beszélt arról is, hogy a kormány számviteli, jogi és politikai felelősséggel tartozik a parlamentnek és a polgároknak. Ha a zárszámadás számviteli és jogi szempontból rendben van, akkor a lényeget tekintve korrekt elszámolás történt az állam vagyonáról - tette hozzá.
Nyikos László szerint a kormány számviteli felelősségének megállapítását egyetlen törvény sem mondja ki. Mint mondta, nyara egy részét azzal töltötte, hogy számvevőszéki törvénytervezetet állított össze.
Nincs számviteli törvényünk, ami megmondaná, hogy milyen elvek alapján kell a zárszámadást elkészíteni - jelentette ki a jobbikos képviselő.
Mint mondta, azt tartja a korrupcióellenes harc legfontosabb eszközének, ha jó számviteli törvényt alkot az Országgyűlés.
Nyikos László úgy fogalmazott: alkalmi nagykoalícióban elfogadja a parlament a zárszámadási törvényjavaslatot, de ebben a politikai felelősségben a Jobbik-frakció nem kíván osztozni.

Az LMP nem fogadja el a zárszámadási javaslatot
Vágó Gábor szerint a zárszámadási dokumentum ékes bizonyítéka mindannak, ami rossz és változtatásra szorul a magyar államháztartásban.
Mint fogalmazott, a zárszámadási törvényjavaslat tükre az ország jelenlegi helyzetének, fenntarthatatlanul működő államháztartás képét festi elénk. Pártja álláspontját hangsúlyozva kiemelte: az LMP nem fogadja el a javaslatot.
Az ellenzéki képviselő szólt arról is, hogy szerinte a 2009-es költségvetésnek nem volt kitapintható célja, "sodródó költségvetés" volt, a kormány csak túlélni akart.
Közölte azt is: a törvényjavaslatot többé-kevésbé használhatatlan dokumentumnak tarja az LMP. Hozzátette: átfogó költségvetési reformra van szükség, amely kiterjed a költségvetési beszámolók és dokumentumok formátumára.
Szabó Tímea LMP-s képviselő arról beszélt, hogy a tavalyi évben csökkent a szociális és foglalkoztatáspolitikai területre fordított összegek nagysága. Mint mondta, milliárdokat buktak a 2008-as finanszírozási szinthez képest egyebek közt a regionális munkaügyi központok, a regionális képzőközpontok és az állami foglalkoztatási szolgálat.
Az aktív munkaerőpiaci programok is a tavalyi év vesztesei voltak - tette hozzá.
Jávor Benedek azt hangsúlyozta: a zárszámadási törvényjavaslat bírálandó a fenntartható fejlődés szemszögéből is.
Kiemelte, hogy a zöld szektor a 2009. évi megszorítások nagy vesztese volt.
Az LMP-s képviselő szintén azt mondta: pártja a törvényjavaslatot nem tudja támogatni, és a kormányt is arra kérik, hogy ne támogassa azt.

____________________________

A vezérszónoki felszólalásokat követően kedden délután képviselői felszólalásokkal folytatódott a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat várhatóan az esti órákig tartó általános vitája. Az MSZP korrektnek, a Jobbik azonban felháborítónak tartja az indítványt, amellyel kapcsolatban kormánypárti képviselők azt hangsúlyozták: az ország iránti felelősségből el kell fogadni.

Fidesz: az ország iránti felelősségből kell támogatni az egyébként elfogadhatatlan zárszámadást
Kovács Zoltán fideszes képviselő szerint az Országgyűlésnek európai uniós kötelezettségéből fakadóan is kötelező elfogadni az előző évi költségvetéséről szóló, szerinte "egyébként elfogadhatatlan zárszámadást", amit ő csak "duzzogva, az ország iránt érzett felelősségből" tesz meg.
Tállai András államtitkár mindezt azzal egészítette ki: a dokumentumból egyebek mellet kiderül, hogy az előző kormány 2009-ben havonta 100 milliárd forinttal költött többet, mint amennyit előre eltervezett.
Kiemelte: a szocialisták tavaly a forint árfolyamával kapcsolatban is félrevezették az embereket, mivel az euró átlagárfolyamat az év elején 245,50 forintra tervezték, de az a valóságban 280,60 forint lett. A politikus szerint az MSZP-nek először ezzel kell elszámolnia, és csak utána "döngetheti a mellét" a válságkezeléssel.
A kereszténydemokrata Latorcai János megjegyezte: 1991 óta tavaly fordult elő először, hogy 3,8 millió alá csökkent a foglalkoztatottak száma, miközben az álláskeresők tömege 600 ezer fő fölé emelkedett.
Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője a vitában arról beszélt: örömére szolgál, hogy az utolsó, még az MSZP vezette kormány által megalkotott büdzsé zárszámadásával a Ház lezárhatja "a szocialista korszakot", amelyet szerinte koncepciótlanság és állandó trükközés jellemzett.

MSZP: korrekt, szakmailag jól előkészített a javaslat
A szocialista Veres János, korábbi pénzügyminiszter felszólalásában korrektnek, szakmailag jól előkészítettnek, éppen ezért támogathatónak nevezte a 2009-es zárszámadásról szóló törvényjavaslatot.
Hangsúlyozta: a dokumentumban szereplő számok igazolják, hogy a tavalyi év költségvetési gazdálkodásával nem volt több probléma mint az előzőekkel, miközben a "politikai lózungok arról szóltak", hogy Magyarország egy tönkretett, romokban heverő ország.
A politikus szerint ezt a kormánypárti képviselők úgy kívánják feloldani, hogy a vita során "mást mondanak, mint ami a zárszámadási törvényjavaslatban le van írva".
Párttársa, Göndör István azt rótta fel a kormánypárti politikusoknak, hogy a tavalyi költségvetés elfogadásakor ellenzékből olyan módosító indítványok sorát terjesztették be, amelyek jelentősen növelték volna az állami kiadásokat.
A szocialista politikus arra is kitért, hogy a Fidesz évek óta kérdezi, hogy "hol a pénz". Ez a zárszámadásból világosan kiderül - tette hozzá.

Felháborítónak tartja a zárszámadást a Jobbik
A jobbikos Rozgonyi Ernő kifejtette: a tavalyi zárszámadási javaslat olvasásakor felháborodást érzett amiatt, hogy a dokumentum "elfogadhatónak, de legalábbis szükségesnek tartja mindazt, ami a 2009-es évben történt".
Az ellenzéki politikus a kormánypárti padsorok felé fordulva azt kérdezte, hogy a kabinet miért nem minősítette a javaslatban szereplő számokat.
Hozzátette: a fideszes képviselők elmondásával ellentétben a "szörnyű dolgok" nem nyolc évvel ezelőtt kezdődtek, hanem "amikor elhittük a nemzeti banknak és a külföldi tanácsadóknak, hogy (...) be kell hozni a külföldi tőkét".
Az ugyancsak jobbikos Szilágyi György szintén arra hívta fel a kormánypárti politikusok figyelmét, hogy a vitában elmondott kritikai észrevételeiket a zárszámadásról szóló előterjesztésben is szerepeltetni kellene. Úgy fogalmazott: ha már a felelőtlen gazdálkodásnak nincsenek jogi következményei, fontos lenne, hogy legalább a minősítése megtörténjen, s a zárszámadási indítvány ne csak a költségvetés teljesülését vizsgálja.
Bödecs Barna azt hangsúlyozta: a kormánypártok feleslegesen riogatnak az európai uniós támogatások elvesztésével arra az esetre, ha az Országgyűlés nem fogadja el a zárszámadást, a Jobbik ugyanis csak azt javasolja, hogy ne jelenlegi formájában, hanem azután mondjanak rá igent, hogy "kibontották az igazság minden elemét".

Fidesz: dolgozni kell még a zárszámadáson
A fideszes Mikola István - részben Bödecs Barna szavaira reagálva - azt mondta: a kormánypártok még dolgoznak rajta, és módosító indítványokkal változtatni is fognak a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslaton.
Hozzátette: az előterjesztést - különösen annak egészségügyi fejezetét - tragikusnak tartják.
A kereszténydemokrata Aradszki András felszólalásában "kettes alára" értékelte az előző évi költségvetési politikát.
Mint mondta, a zárszámadás annak a rombolásnak a "végbizonyítéka", amit a szocialista kormány végzett. Szerinte a zárszámadás elfogadása csak "kegyelem kettes", mint amikor "a bukdácsoló 16 évest" átengedik a nyolcadik osztály végén, hogy végre elhagyja az iskolát.

____________________________
Napirend utáni felszólalással zárta munkáját kedden az Országgyűlés, amely az önkormányzati választások után ül össze legközelebb.

Lezárult a 2009-es zárszámadás általános vitája
Az Országgyűlés kedden kora este befejezte a 2009. évi zárszámadásról szóló törvényjavaslat általános vitáját. A képviselők mintegy hét órán keresztül vitatták a kormány által beterjesztett javaslatot.
A kormány később, a részletes vita végén reagál majd a vitában elhangzottakra.

Novák: továbbra sincs folytatása a Kubatov-botránynak
A napirend utáni felszólalásra jelentkező Novák Előd jobbikos képviselő Kubatov Gábor országgyűlési választások előtt kiszivárgott hangfelvételére emlékeztetett, amelyen a fideszes politikus egy titkos választói adatbázis kiépítéséről beszélt.
Novák Előd hangsúlyozta: a "Kubatov Gábor szenvedélyes igazságbeszéde nyomán napvilágra került botrány a mai napig sem került orvoslásra", noha szerinte a Fidesz kampányfőnöke és pártigazgatója a parlamenti választásokat megelőzően, balatonszárszói beszédében "elárulta, hogy Orbán Viktor és a teljes pártelnökség hozzájárulásával olyan adatbázist épített ki, amelyen mindenki pártszimpátiáját rögzítették".
Az ellenzéki politikus szerint, ha a fentieket a Jobbik követte volna el, akkor az ügyészség minden bizonnyal kezdeményezte volna a párt feloszlatását, és a bűncselekményeket támogató elnökség több éves börtönbüntetésre számíthatott volna, mint ahogy "az normálisan járt is volna a jogosulatlan adatkezelésre utasítást adó Fidesz elnökségnek".
Az elnöklő Balczó Zoltán ezt követően lezárta az önkormányzati választások előtti utolsó parlamenti ülésnapot. A képviselők három hetes szünet után, október 4-én folytatják országgyűlési munkájukat.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. elemér 2010. szeptember 19. 17:38
  „Elmondtad hülyeségeidet, meg hogy a németek mit akarnak. Én ezzel tisztában vagyok. Németek nem bagóért dolgoznak és a szociális juttatások is jók náluk. Az adók ami az állami kasszában mennek az ne fájjon nekik, meg neked se. Valóban te tudatzavarokkal küzködsz.”
 • 53. gjozsi88 2010. szeptember 19. 09:14
  „elemer!
  Azt az ellentmondást old fel végre, amit elöidéztél!
  Nem jó a gatyaszorítás, mondod, de a németek, akik gatyaszorítást csinálnak, fognak kihúzni minket a szarból, ráadásul csak rövidtávon..! Ezt kellene feloldanod!
  Elmondom!
  Azt szertetnénk, hogy a munkát terhelő adókat, járulékokat csökkentsék, ami az általunk elöállitott termék versenyképességét javítja és mivel ez a költségvetés kiadási oldalán is jelentkezik fedezet hiányaként, ezzel párhuzamosan a nem létfontosságú kiadásokat, mint utazási kedvezmények, a használhatatlan ingyen diplomák, az egy főre jutó nagyon magas önkormányzati, egészségügyi intézmények, kórházi ágyak, és egyébb más országok által nem finanszirozott támogatások ésszerű karcsusítása!”
 • 52. elemér 2010. szeptember 18. 23:53
  „Gatyaszoritás a népnek egyáltalán nem okos dolog vagy megoldás. Tudnillik az órabérek alacsonyak, szociális biztositások, nyugdij, betegsegély, munkanélküli segéy stb. vacakok. Akkor mi a turót akartok ? Cigókat deportálni vagy forradalmat ?”
 • 51. gjozsi88 2010. szeptember 18. 16:15
  „elemer!
  46-ra!
  Ha nekünk a német megszorítás fog segíteni, akkor miért és főként miből lehetne nem gatyaszoritást csinálni!
  Ezt az ellentmondásodat próbáld feloldani!
  A németekre várunk, akik csak rövidtávon tudnak sikereket felmutatni a kiadáscsökkentéssel?”
 • 50. elemér 2010. szeptember 18. 13:37
  „Pénzügyi válságot a mindent tudó bankárok okozták. Mindenben bent volt a kezük, ingatlan, tözsde és minden pénzügyi manipuláció. Tiz év mulva ez megint ismétlödik, mert nemakarják az igazságot. Az amiben megállapodtak Bazelban csak rózsaviz. Gatyaszorittás az nektek kell, de nem nekik. Politikusok a zsebükben vannak.”
 • 49. load 2010. szeptember 18. 09:11
  „"USA nagy tapasztalattal rendelkezik. "
  Igen.
  A pénzügyi válság is onnan indult.
  Tudnak ők mindent.”
 • 48. elemér 2010. szeptember 18. 08:33
  „A fellazitás az kezdödött a bank kölcsönökkel. Enélkül teljessen összeomlott volna a világgazdaság. Tudnillik a bankárok buták voltak mint a segg. Ha pedig további segélyeket nem juttatnak, akkor többen elvesztik a munkát közhivatalokban. Rendörök, tanittók és állami alkalmazottak. Ez volt az USA tapasztalat. USA nagy tapasztalattal rendelkezik. Globalizmust és a modern világot az amcsik alapitották. Gazdasági szakértök az USA-ban vannak. Ilyesmi az unioban nem létezik. Politika viszont fontosab mint gazdasági szaktudás. Mo.-n egyébként is megszokták a gatyaszoritást, mert fejeteket már régóta ezzel tömik.”
 • 47. load 2010. szeptember 18. 08:08
  „46. elemér
  2008-ban a pénzügyi válság sokkja hatására Európában is sok ország próbálta ki az amerikaiak által preferált válságkezelést, a költségvetés fellazítását, a belső kereslet mesterséges felpörgetését.
  2009-ben ennek hatására iszonyúan elszálltak a tagországok költségvetési deficitjei, úgy, hogy közben a GDP 5,5%-al csökkent.
  A nagy élénkítők költségvetési deficitjei így néztek ki 2009-ben:
  Írország: -14,3%
  Görögország: -13,6%
  Egyesült Királyság: -11,5%
  Spanyolország: -11,2%
  Portugália: -9,4%
  Lettország: -9%
  Litvánia: -8,9%
  Románia: -8,3%
  Franciaország: -7,5%
  Lengyelország: -7,1%
  Németország óvatosabb volt és megúszta -3,3%-al. Mivel a görögök megsegítését is főleg neki kellett finanszírozni, beintett a többieknek is és megmutatta, hogy lehet deficit növelés nélkül is gazdaságot fejleszteni.
  Nem kell az egész Unióból Görögországot csinálni!
  Lazítani lehet, de könnyen összef..od magad.”
 • 46. elemér 2010. szeptember 17. 21:13
  „A németek gatyaszoritást vállaltak és ezt várják mindenkitöl. Gazdaságilag ennek semmi köze az ideiglenes sikerereikhez. Politikailag viszont Mo.-n is ezt kell követni. Gyakran félremagyarázzák a gazdaságban a realitásokat. Gatyaszoritás csak székrekedéshez vezet, pláne Mo.-n.”
 • 45. gjozsi88 2010. szeptember 17. 18:09
  „elemer!
  De a németek megszorítanak és ezt várják el mindenkitől az unióban mint az egyik legtöbb befizető!
  Hogy is van ez?
  A németek megszorítják magukat, hogy boldogan fizethessék a más országok erő feletti költekezesét?
  Tedd tisztába az érveidet, mert mindig mást állitasz!”
 • 44. elemér 2010. szeptember 17. 17:07
  „Bizalom visszatér a németektöl. Ha nekik megy, akkor huzzák fel a magyar gazdaságot. Ha nekik nem megy, akkor senkinek nem megy az unioban. Tehát nem is kell nagyon okosnak lenni, mert a problémákat megoldjákmegoldják vagy elcseszik a nagyok. Ez a magyar történelem dióhéjban.;))”
 • 43. gjozsi88 2010. szeptember 17. 12:51
  „elemer!
  Értem én, csak azt nem tudjuk, hogy:

  "elemer!
  "Gazdaság beindul mikor visszatér a bizalom."

  Mitől tér vissza a bizalom?"

  Ugyanis ezt elfelejtetted bemutatni!
  Ahogy azt sem tudtuk meg tőled, hogy van ez:

  "Kedvezményt az kap aki befektet és munkát teremt. Ha nincs piac akkor felesleges kedvezményeket osztogatni, ami csak az állami kassza rovására megy."

  Munka csak akkor lesz, ha lesz piac, ahhoz hogy legyen piac, munkát azaz többlet jövedelmet kell teremteni!
  Hogyan van ez?"

  PERSZE ÉRDEMI VÁLASZOK NÉLKÜL LEZÁRNI EGY SZÁMODRA KÍNOS BESZÉLGETÉST, OLY MÓDON, HOGY MÉG MEG IS SÉRTŐDSZ...! NO COMMENT!

  Ahogy a példád is bizonyítja, csak azt tudtad megmondani, hogy mi nem jó, a megoldással elsétálsz!

  "Amit megoldásnak emlitesz németben a gagyaszoritás, az csak illuzio. "”
 • 42. elemér 2010. szeptember 17. 12:34
  „Nincsenek magyar problémák, csak problémák és ezt idáig még senki nem oldotta meg. Az a baj hogy ti ezt nem értitek. Amit megoldásnak emlitesz németben a gagyaszoritás, az csak illuzio. Ezzel én befejeztem neked ezt a témát.”
 • 41. gjozsi88 2010. szeptember 17. 11:24
  „elemer!
  Magyarországon, magyar problémát kell megoldani, VALÓDI megoldási javaslatokkal!
  Én csupán a véleményed ellentmondásaira hivtam fel a figyelmet!
  Ráadásul, általános lózungjaidra kérdeztem vissza!
  Erre nem ez a válasz!
  De látom érdemi válaszod nincs!
  No comment!”
 • 40. elemér 2010. szeptember 16. 18:33
  „józsi nem ártana ha angolbol vizsgáznál. Ha ezt elénekled (Chic - le freak) kapsz egy ötöst.

  http://www.youtube.com/watch?v=4KUL9-eNXzQ&feature=player_embedded”
 • 39. gjozsi88 2010. szeptember 16. 13:57
  „elemer!
  "Gazdaság beindul mikor visszatér a bizalom."

  Mitől tér vissza a bizalom?

  "Kedvezményt az kap aki befektet és munkát teremt. Ha nincs piac akkor felesleges kedvezményeket osztogatni, ami csak az állami kassza rovására megy."

  Munka csak akkor lesz, ha lesz piac, ahhoz hogy legyen piac, munkát azaz többlet jövedelmet kell teremteni!
  Hogyan van ez?

  "Világválságot az ingatlanpiac összeomlása okozta az USA-ban. Ott nemvolt semilyen kalkulus, csak egyszerü csalás. Adták a bankok a kölcsönöket házakra fünek fának. A világ és Mo. pedig mindig az USA-t majmolja "
  Ezzel az a baj, hogy az USA-ban nem kértek többletfedezetet a hitelhez, ezért tudott bedölni az ingatlanpiac kinnt, nálunk a bankok túlbiztosítanak!
  A példádat ezért nem tudjuk komolyan venni!”
 • 38. elemér 2010. szeptember 16. 13:51
  „Világválságot az ingatlanpiac összeomlása okozta az USA-ban. Ott nemvolt semilyen kalkulus, csak egyszerü csalás. Adták a bankok a kölcsönöket házakra fünek fának. A világ és Mo. pedig mindig az USA-t majmolja és nem kinát. Ezeket a kölcsönöket becsomagolták más befektetésekkel és piacra dobták. Azért elösször felértékelték AAA. Ezt igy megvette a befektetö világ mint a cukrot. Japán, Svájc, Németország stb. Miért nemtudták ezt Mo.-n majmolni a bankárok, ezt nem értem józsi?;))”
 • 37. elemér 2010. szeptember 16. 11:01
  „Charlie kérdezi Országot az USA gazdaságrol. Ország aszongya 15% az ipari termelés és ez nem is lessz több. Fontos a termelés és az mindegy hogy milyen fajta. Lényeg az hogy versenyképességet növeljük. Mi vezteünk software és kompiban. Ezt alkalmazták is a tözsdén és bankárok. Kalkulusz programokat a befektetésre, mennyi letét és mekkora riziko. Baj csak ott volt hogy ez a matek nem jól müködött.;))”
 • 36. elemér 2010. szeptember 16. 10:19
  „Gazdaság beindul mikor visszatér a bizalom. Sok az adósság és spekulációs befektetések. Szóval itt évekröl van szó, mert ez világválság. Közben az érdekeltek szeretnék ezt kihasznállni kedvezményekkel. Egyszerü erre a válasz. Kedvezményt az kap aki befektet és munkát teremt. Ha nincs piac akkor felesleges kedvezményeket osztogatni, ami csak az állami kassza rovására megy. Mindenféle adó kedvezmény annak rovására megy, ezt mondta Ország. A bankadó lelassitja a gazdaságot szintén mese. Gazdagok az adókedvezményt pedig zsebredugják vagy vesznek maguknak luxus dolgokat. Bankárok pedig bonuszokat adnak maguknak a jó munkáért.”
 • 35. load 2010. szeptember 16. 09:51
  „Érdemes végighallgatni Navracsics Tibor 2009. április 17-i sajtótájékoztatóját, amelyen a válságkezelés programját és intézkedéseit kéri számon Bajnai Gordonon, 3! nappal azután, hogy Bajnai letette az esküt, és két nappal kormányának hivatalba lépése előtt.
  http://www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10030&Media=6782”
54 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a dinnyetolvajok

Bíróság elé állításukig őrizetbe vették azt a hét tolvajt, akik hétfőn próbáltak meg egy nagycserkeszi dinnyeföldről összesen 243 kiló dinnyét ellopni. Tovább olvasom