Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Dupláznak a belgák és a hollandok

Mórahalom - Mórahalom: mintatelepülés. Nem csak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Hogyan? Lapunkban azért szentelünk tízrészes sorozatot a kisvárosnak, hogy ezt bemutathassuk.
Miként vált élhető kisvárossá, közigazgatási központtá, a kistérségi összefogás szimbólumává. Hogyan lett a Homokhátság álmos településéből turistákat vonzó, hatezres fürdőváros, hogy vált fogalommá az agráriumban a Mórakert, miért jönnek ide befektetők a leggazdagabbnak vélt Nyugatról, Hollandiából vagy Belgiumból is?

Évtizedes, illetve mai életkép. Az első fecske, a Mórakert logisztikai központja volt az ipari parkban. Fotó: Miskolczi Róbert

Háromszázötven újabb munkahelyet ígér az a három befektető, akik ezekben a téli napokban is építkeznek a mórahalmi ipari parkban. Kettő közülük, a belga Pacapime és a holland LCPackaging csomagolóanyagokat állít elő, a harmadik, a húsfeldolgozással foglalkozó belga Fléma Snack pedig saslikgyártással foglalkozik majd a megvásárolt területen. A szerződést az önkormányzat tavaly májusban írta alá a külföldiekkel, akik több ütemben 350 újabb munkahelyet ígértek Mórahalmon. Jelenleg is építkeznek – mintegy 12 milliárd forintot fektetnek be –, a legjobban a saslikos üzem áll, amelyben tavasszal valószínűleg elkezdődik a gyártás.

S hogy miért éppen Mórahalomra esett a választás? A külföldiek a szerződés aláírásakor úgy nyilatkoztak, leginkább az ipari park hármas határhoz közeli elhelyezkedése miatt döntöttek a kisváros mellett, de szempont volt az önkormányzati támogatás, tudták, milyen hatalmas mennyiségben állítanak elő a térségben zöldséget – amit nyilván csomagolni kell –, ismerték a Mórakertet, és tudták, hogy rendelkezésre áll szabad munkaerő is.

Ma már bővíteni is kell, a háttérben külföldiek építkeznek.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Homokhát Térségi Agrár-Ipari Park 1997-ben kapta meg az ipari park címet, elsőként Csongrád megyében – mondta Pataki Sándor, aki az önkormányzatnál az ipari park felelőse. A délszláv háború miatt akkor nem tombolt a befektetési kedv, ezért először egy inkubátor centrum jött létre, amely jelenleg is működik. A Röszkei út két oldalán elhelyezkedő park 44 hektáros alapterületét azonban most már bővíteni kell – amikor kérdezősködtem, éppen ennek a papírmunkáját intézték –, így közel 60 hektáron fejleszthetnek a vállalkozók. De már csak 5,5 hektárnyit jegyeznek „szabad" területként. Az ipari parkba a három új, külföldi befektetővel együtt 26 vállalkozás települt, közülük a legnagyobb befektető és a legnagyobb foglalkoztató a Mórakert, Magyarország első elismert tésze. A Mórakertnek olyan neve van immáron külföldön is, amely vonzza a befektetőket. Jelenleg csaknem 300-an dolgoznak a mórahalmi ipari parkban, a belga és holland cégek ezt a létszámot duplázzák meg.

(Folytatjuk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királyi vendég a győri Püspökvárban

Tovább olvasom