Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Duna-stratégia: komplex szemlélet szükséges

A Duna-stratégia alapját a környezeti fenntarthatóságnak kell képeznie, figyelembe véve a hajózási és energetikai szempontokat, valamint össze kell hangolni a készülő uniós Közös Agrárpolitikával (KAP), valamint más gazdasági és területfejlesztési elképzelésekkel is - mondta Jávor Benedek (LMP), az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke Budapesten sajtótájékoztatón, amelyen a témában pénteken rendezett konferencia megállapításait összegezte.

A tanácskozást a magyar soros uniós elnökséghez kapcsolódóan rendezték, több mint húsz ország nemzeti parlamentje környezetvédelemmel és területfejlesztéssel foglalkozó bizottságainak delegációi részvételével az Országház Felsőházi termében, pénteken.
Jávor Benedek jelezte: a Duna-régióra vonatkozó stratégia kialakítását nemcsak a régió államai, hanem a térséghez közvetlenül nem kapcsolódó országok is fontosnak tartják.

A fórumon részt vevők úgy vélték, hogy a Duna-stratégia modellként szolgálhat további, más régiós stratégiák kidolgozásához is. Példaként említette Jávor Benedek, hogy több ország delegációja is felvetette egy lehetséges Kárpát-régió gondolatát, valamint egy mediterrán térséghez kapcsolódó régiós stratégia kialakítását is.

A fenntartható fejlődés bizottságának elnöke tájékoztatása szerint Barsiné Pataky Etelka, a Duna-stratégia magyar kormánybiztosa bemutatta a résztvevőknek a készülő Duna-stratégia jelenlegi készültségét. Továbbá Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a Duna-stratégiával összefüggő környezetvédelmi szempontokat ismertette a fórumon. A civil szempontokat pedig Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója fogalmazta meg.

Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy a szempont-rendszereket a kormányzati, szakmai szervezetekkel és a civilekkel egyaránt meg kell vitatni annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldások szülessenek egy-egy kérdésben.

Az MTI kérdésére válaszolva, az LMP szakpolitikusa közölte: a Duna-stratégia megvalósítására nem lesznek külön új addicionális források, a programokat a már meglévő pénzekből fogják finanszírozni. A Duna-stratégia elfogadására várhatóan ez év közepén kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy 2008-as Híradó miatt kapott fél óra elsötétítést az MTV

Harminc percre felfüggeszti adását március 7-én a Magyar Televízió az ORTT 2009. május 13-i határozata alapján. Tovább olvasom