Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Drogokat és robbanóanyagot keresnek a méhek

Egy brit cég olyan hordozható vegyi kereső alkalmatosság fejlesztésén dolgozik, amelyben a detektor szerepét élő méhek töltik be. A fullánkosok drogot vagy akár bombát is fül tudnak deríteni.
David Grant, a vállalat egyik kutatója elmondta: a méheket bizonyos illatokkal ingerlik, közben cukrot kapnak. Így ha legközelebb megérzik az adott illatot, akkor arra számítanak, hogy érkezik a cukor, és kidugják a nyelvüket.A méheket egy dobozba zárják, amelybe ventilátor segítségével juttatják be a kiválasztott szagot. Közben filmezik a méheket, egy számítógép pedig elemzi a rovarok viselkedését. Minden méhet csak két napig alkalmaznának drog- vagy bombakeresőként, utána visszaengednék őket a méhkasba.

A drog- és bombakereső méheket a cég kutatói jobbnak tartják, mint a hasonló feladatot végző kutyákat. Amíg az ebek játékként fogják fel a feladatot, a méheknél ez egy ösztönös reakció, így nem fordulhat elő, hogy elunják a munkát, és nem végzik el rendesen.

Az Inscentinel nevű céget 2002-ben alapítottákt. Bevétele még nincs, de már akáírt kutatási szerződéseket a brit és az amerikai hadsereggel is. Horvátországban egyébként már alkalmaznak méheket aknakeresésre.

Déli szomszédunknál nagy problémát jelentenek az 1990-es években lezajlott polgárháborúkból visszamaradt aknák: 1998 óta száznál is több embert öltek meg a robbanószerkezetek szomszédunknál. A zágrábi egyetem mezőgazdasági fakultása éppen emiatt kezdett kísérletekbe a méhekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó pillanatban zárták be a mátraszőlősi iskolát

Az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola… Tovább olvasom