Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Drámának kell történni a változtatáshoz?

Embermese - Nem volt szolgálatban, otthon volt és éppen a csak formailag mellékes munkájával foglalatoskodott. Egy virágzóan szép házaspár esküvői filmjét vágta. Elgyönyörködött bennük, akkor érzett először nyomást a mellkasában. Sokáig nem áltathatta magát.
Túl az első szívinfarktuson

– Volt már néhány napom, pontosan négy itt bent, a Petz Aladár Megyei Oktató kórház kardiológiai osztályán, hogy magamon, az életemen gondolkodjak. Kevéssel még innen vagyok a negyvenkettedik születésnapomon és már túl az első szívinfarktuson. Ez aztán igen... Pedig szerencsésen vagyok túl, ezért töprenghetek. Nyilvánvaló, hogy most változtatni kényszerülök az eddigieken. Változtatni is fogok. Erős dohányos vagyok és eddig hiába próbáltam abbahagyni. Legfeljebb három hétre sikerült. Most nincs mese, abba fogom hagyni. Következnek majd Sopronban a szanatóriumi hetek. Később pedig csökkenteni kell a tempón. Kollégáim, le a kalappal előttük, többen már nem is egyszer itt voltak nálam, ők járnak az eszemben, meg a barátaim. Drámának kell történnie, hogy változtassunk az életünkön?

A betegek szolgálatában

A mosonmagyaróvári Nagy László 18 éves korában már nem töprengett azon, merre is kellene indulnia. Határozott volt, mentős szeretne lenni. Egészségügyi iskolában tanult Győrött, aztán ahogy szerette volna, Mosonmagyaróvárott lett mentőápoló. Sopronban katonáskodott később, aztán – más szeretni egy munkát és más megélni belőle, még inkább elindulni az életben – három év kiruccanás a mentősségtől, amikor benzinkutas volt. Aztán persze ment vissza a mentőkhöz. Az ápoló később mentőpilóta lett. A férfi húsz éve nős, tizenhat és kilencéves lányai vannak.

Az ország uniós csatlakozása előtt a mentősök 24 órás szolgálatban voltak, most 12–12 órát dolgoznak, ehhez jön Nagy Lászlónak az a bizonyos keresetkiegészítő mellékes. Kis médiavállalkozása van. Levélen, ahol él a család, a férfi a szülői munkaközösség elnöke, önkormányzati képviselő. Mindent összeadva sok az elfoglaltsága, időben sokat dolgozik, kevés marad regenerálódásra. Azt mondja, ahogy a legtöbb ember, benne van a gyorsan pörgő kerékben. De ki gondol erre, amikor benne van?

Nyugalomban jött a fájdalom

Esküvőről készült filmet nézett, amikor érezte a mellkasában a szorítást. Csak ijesztgetés, gondolta, és persze nyilván meg is ijedt. Tíz perc után viszont a mentősnek már tudnia kellett, hogy mi lehet a fájdalom hátterében. A feleségével indultak a kórházba. Nem hívott mentőt, nem akarta zavarni a kollégákat. A mosonmagyaróvári kórházban Bodnár főorvosnak nem volt kétsége, mi baja lehet a férfinek. Már mentővel küldte tovább és a Petz Aladár Megyei Oktató kórház szívcentrumában egyenesen a műtőasztalra fektették. Dézsi főorvos néhány perc elteltével már katéterezte a szívét. Azt mondja, a körbefutó szívkoszorúérben volt az elzáródás, azt kellett megnyitni. A mentőpilótának a helyszín már ismerős volt, vitt oda betegeket, s azt is részletesen tudta, hogyan zajlik a beavatkozás. Mégis más volt, amikor maga feküdt a műtőasztalon.

Legfontosabb az egészség

– A beavatkozás teljesen fájdalommentes, s ha jól érzékeltem, talán 40 percig, ha tartott a szívkatéterezés. A végére pedig teljesen megszűnt a mellkasi fájdalom. Én is csak azt mondhatom, összeszokott, nagyszerű gyógyító csapat dolgozik a szívcentrumban és nagy szerencse, hogy létezik Győrben ilyen intézmény.

Búcsúzásként azt mondja a férfi, annyit most mindenképpen megtanult, hogy nincs fontosabb, mint az egészségünk. Szerencsésebb, ha valaki még azelőtt jön rá erre, mielőtt megtörténik vele a baj.


Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve Csongrád megye rendőrfőkapitánya Lukács János

Szeged - Törvényesen, szakszerűen, tisztességesen! Ezzel a jelszóval kezdte meg főkapitányi munkáját… Tovább olvasom