Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Drámai kép a világ energiajövőjéről

Drámai képet festett a világ energiajövőjéről a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzésében. Az éves jelentés megállapítja: ha a jelenlegi irányzat folytatódik, akkor igen drága és bizonytalan lesz a világ energiaellátása, és nagyon megnő a környezet szennyezése. A szervezet szerint a jövőben sokkal jobban kell takarékoskodni az energiával, növelni kell az energiaipari beruházásokat és támogatni kell az alternatív energia előállítását, közte az atomenergiát. Elemzők szerint az IEA ezúttal minden korábbinál egyértelműbben és határozottan támogatta az atomenergiát.
Az IEA szakértői elsősorban az üzemanyag-felhasználás csökkentésének szükségességére figyelmeztetnek a közlekedésben, és takarékoskodni kell az árammal is a háztartásokban, illetve az ipari üzemekben. Az IEA szerint a következő 25 évben megkétszereződik a világ áramszükséglete, és az Egyesült Államokban, illetve Európában éppen a napokban is megtapasztalt áramkimaradások miatt sürgősen növelni kell a beruházásokat az áramtermelésben, illetve bővíteni és fejleszteni kell a hálózatokat.
Növelni kell a beruházásokat az olajkitermelésben és a finomításban is. A szűkös kapacitások miatt az IEA jelentősen felfelé módosította a kőolaj árának várható alakulását 2030-ig: a nominálisan számított ár – évi 2,7 százalékos inflációt feltételezve – 97,30 dollár körül várható 2030-ban hordónként, de a legrosszabb forgatókönyv szerint 130 dolláros ár is lehetséges. Egy évvel ezelőtti jelentésében a szervezet még 65 dollárra számított.
Az IEA szerint a következő 25 évben legalább 20 billió dollárt kellene fordítani az áram-, a kőolaj- és földgáztermelés bővítésére, ha „nem változtatunk a mostani hozzáállásunkon”. Az összeg közel 60 százaléka az áramtermelés bővítésére menne el. E körben az IEA figyelmeztette a kormányokat arra, hogy több atomerőművet kell építeni, mert különben az ásványi energiaforrások kereslete több mint 50 százalékkal nőhet 2030-ig, együtt a szennyezőanyag-kibocsátás növekedésével. Határozott intézkedések, köztük az atomenergia-felhasználás terjesztése nélkül a világ kőolajszükséglete közel 40 százalékkal napi 116 millió hordóra nőhet 2030-ra az IEA szerint.
A szervezet szakértői szerint a jelenlegi tendenciák mellett a világ energiafelhasználása 2030-ra 53 százalékkal fog növekedni, takarékoskodás, illetve hatékony technológiák kifejlesztése esetén a növekedési ütem 34 százalékra mérséklődhet. A különbséghez akár 10 százalékpontnyi mínusszal járulhat hozzá az atomenergia – feltéve, hogy a világ atomenergia-termelő kapacitása az IEA által szükségesnek tartott mértékben, több mint 40 százalékkal 519 gigawattra nő 2030-ra –, és ez 16 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményezhetne – a különbség annyi, mint az Egyesült Államok és Kanada mostani teljes kibocsátása. Az IEA megjegyezte, az atomerőművek építésének akadálya, hogy egy reaktor elsődleges beruházása átlagosan 3,5 milliárd dollárba kerül, ez jelentős akadály, de ezen segíthet az állami-magán tőketársítás – írták elemzői.
Az IEA számítása szerint a hatékonyabb, takarékosabb áramfogyasztók – elektromos berendezések – fejlesztésére fordított minden egyes dollár révén több mint két dollárt lehetne megtakarítani az áramtermelési, áramszállítási és elosztó infrastrukturális beruházásokban. Az IEA elismerte, hogy ennek kezdeti költségterhét nyilván a felhasználók állnák.
A szén felhasználása jelentős mértékben növekszik az IEA szerint: 2030-ban 8,9 milliárd tonna körül várható, 60 százalékkal több a 2004-esnél, ha minden úgy megy, mint eddig. Elsősorban az ázsiai országokban nő meg a kereslet, az OECD-tagországokban kevésbé. Az atomenergia jelenleg a világ áramszükségletének 15 százalékát fedezi, a többit túlnyomórészt szén-, olaj- és gáztüzelésű erőművek termelik, hozzájárulva az üvegházhatáshoz. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

győri eto

MTK

Győr, DAC-pálya, 13.30 ó. V.: Iványi Z. Tovább olvasom