Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Drágulni fognak az élelmiszerek

A gazdasági növekedés beindulása és az üzemanyagok árának emelkedése, valamint a bioüzemanyag elállításához szükséges növények termelésének növekedése miatt a következő években drágulni fognak az alapvető mezőgazdasági termékek.

A két évvel ezelőtti nagy árrobbanáshoz képest csökkent ugyan a fontosabb mezőgazdasági cikkek ára az elmúlt időszakban, de a 2010-2019 között években várható árak mindenképpen magasabbak lesznek az elmúlt tíz év átlagánál.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet(OECD), valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete(FAO) az élelmiszerbiztonsági kockázatokra is felhívta a figyelmet, elsősorban Európát illetően, mivel megállapításai szerint a nagy nyugat-európai importőr országokban stagnálni fog a termelés, viszont jelentősen növekszik majd egyebek mellett Kínában, Brazíliában, Indiában, Oroszországban és Ukrajnában.

Az OECD-FAO közös előrejelzése szerint a búza és a szemestermények ára reálértékben 15-40 százalékkal lesz magasabb az elkövetkező tíz évben, mint az árrobbanást megelőző tíz esztendőben, azaz 1997-2006 között. A növényi olajok 40 százalékkal, a tejipari termékek 16-45 százalékkal drágulhatnak - a legnagyobb mértékben a vaj ára mehet fel -, és drágulhatnak a hústermékek is, de a többiekhez viszonyítva kisebb mértékben.

A mezőgazdasági kibocsátás várhatóan Brazíliában növekszik majd a legnagyobb mértékben a következő évtizedben 40 százalékkal.

Oroszországban 26 százalék, Ukrajnában 29 százalék, Kínában 26 százalék, Indiában 21 százalék körüli lesz a növekedés. Ezzel szemben az Európa Unióban mindössze 4 százalékos termelésbővülés várható.

Olvasóink írták

  • 1. accelerator 2010. június 15. 21:30
    „Enni kell, sz*rni muszály, <moderálva> meg kutya kötelesség...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztítószereket juttattak el az árvízkárosultaknak

Tizennégy millió forint értékű tisztítószert és kézfertőtlenítőt adományozott egy tisztítószerekkel… Tovább olvasom