Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Drágulhat a buszjegy

Győr-Moson-Sopron - Valószínű, hogy az áfaemelést nálunk is ráterhelik júliustól a tömegközlekedés díjaira, de hogy lehet-e szó ennél nagyobb mértékű drágulásról is, még nem tudni. A városok most tárgyalnak a Kisalföld Volánnal, s a szaktárca sem hozott még döntést a helyközi busz- és vonatjegyárakkal kapcsolatban.

Ha csak az áfaemelés mértékével drágulnak júliustól a tömegközlekedési díjak, akkor 10 forinttal kell többet fizetnünk egy teljes árú buszjegyért úgy Győrben, mint Sopronban vagy Mosonmagyaróváron. Döntés azonban még sehol nem született. Még egy közgyűlést – illetve testületi ülést – tartanak a városok a nyári szünet előtt, s valószínű, hogy ezen fog eldőlni a buszjegyár sorsa.

Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta: ha csak az áfaemelés mértékét követi a díjszabás, az még nem oldja meg azokat a nehézségeket, amelyekkel a közlekedési társaságnak szembe kell nézni. Elég csak azt venni, hogy az árkiegészítés áfájával együtt mindjárt 7–7,5 százalékos költségnövekedésről beszélhetünk, és akkor még nem volt szó a jövedéki adó emeléséről, ami kihat az üzemanyagárra.

– Komoly problémája a társaságnak a drasztikus utasszámcsökkenés, amit nyilván nem a hatvanöt éven felüli, ingyenesen utazók és nem is a diákok körében, inkább a dolgozói bérletekkel, jegyekkel kapcsolatban észlelhetünk. Tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal csökkent az utasok száma – mondta Pócza Mihály, aki tárgyalást kezdeményezett Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár polgármestereivel. Az eddigi közgyűléseken, testületi üléseken még nem került napirendre a kérdés.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere szerint nem biztos, de valószínű, hogy az utolsó közgyűlési napon, június 18-án kerül napirendre a kérdés. Borkai Zsolt úgy véli, ez esetben a közgyűlés az áfaemelés mértékét követő drágulásról dönt, a vezérigazgató által megfogalmazott egyéb terhekről és problémákról még tárgyalni kell a városnak és a Volánnak. Sopronban egy héttel később, július 25-én lesz az utolsó közgyűlés a nyári szünet előtt, s várhatóan napirendre kerül a téma – tudatta Kuslics Balázs, a városháza sajtószóvivője. Ugyanekkor, június utolsó csütörtökjén ül össze a képviselő-testület Mosonmagyaróváron is. Szabó Miklós polgármester a Kisalföldnek azt nyilatkozta: a város nem tudja vállalni az áfaemelés terheit, ezért nagyon valószínű, hogy azt a lakosságra kell hárítania.

Kértük a közlekedési tárca tájékoztatását a helyközi járatok és a vasút várható díjszabásával kapcsolatban is, egyelőre azonban nem tudtak felvilágosítást adni. A kommunikációs osztály válaszában ennyi szerepel: ˝A helyközi közösségi közlekedés tarifarendszerének az adójogszabályok nyári módosulása miatti esetleges változásáról szóló döntés előkészítése folyamatban van a szaktárcánál. Pontos, részletes tájékoztatással a döntés megszületése után, a következő hetekben tudunk szolgálni.˝


Ma ezek a jellemző buszjegyárak

Helyközi járatoknál: a teljes árú jegy 10–15 km-nél 250, a havibérlet 9900 forint, 20–25 km-nél a jegy 375, a bérlet 15.000, 45–50 km-nél a jegy 750, a bérlet 30.000, 90–100 km-nél a jegy 1500, a bérlet 60.000, 120–140 km-nél a jegy 2040, a havibérlet pedig 81.500 forintba kerül.

Helyi járatoknál: Győrben a teljes árú menetjegy elővételben 210, a vezetőnél 275 forint. Az összvonalas havibérlet 4885, nyugdíjasok és tanulók számára 1800 forintba kerül. Sopronban a teljes árú menetjegyet elővételben 190-ért, a vezetőnél 220 forintért kapjuk. Az összvonalas havibérlet 4470, nyugdíjasok számára 1425, tanulóknak 400 forint. Mosonmagyaróváron a teljes árú jegyért 200 forintot, a havibérletért 3105, nyugdíjasoktól és tanulóktól 1050 forintot kérnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön ezt várta? - Fidesz: 56%, MSZP: 17%, Jobbik: 14%, MDF 5%

FRISSÍTVE - Országos adatok: FIDESZ-KDNP 56,37%, MSZP 17,37 %, Jobbik 14,77 %, MDF 5,3 % -… Tovább olvasom