Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Drágulhat a benzin az olajvám miatt

Megdobhatja a hazai üzemanyagárakat az orosz–belorusz ellentét. Olajipari szakemberek szerint ez 10 százalékkal emelheti a Mol beszerzési árait.
Fehéroroszország tonnánként 45 dolláros tranzitvámot vetett ki az országon keresztül szállított nyersolajra. A lépés minden bizonnyal összefügg azzal, hogy az orosz állami érdekeket képviselő Gazprom az év elején kétszeresére emelte a fehérorosz belföldi felhasználásra szánt gáz árát. (Magyarország tarifája ennél még így is háromszorta nagyobb.) Szakértők számításai szerint a fehérorosz vám mintegy 10 százalékkal emelné a Mol kőolaj-beszerzési árát, ami néhány héten belül hasonló mértékű üzemanyagár-emelkedéshez vezethet – írja a Népszabadság.

Az Oroszországból Magyarország felé haladó Barátság kőolajvezeték egy szakasza Fehéroroszországon keresztül vezet. Ebből Magyarországra mintegy 8 millió tonna jut. Az itt érkező olaj ára tonnánként körülbelül 380 dollár. Pontos számot nem tudni: az ár napi mértéke a nemzetközi tőzsdei jegyzésárak függvénye. A Mol nem árulja el a szerződések részleteit, és a cég hivatalos közlése szerint nem a beszerzési költségek, hanem a nemzetközi jegyzésárak alapján áraz.

A Mol a piaci szereplők megfigyelései szerint nem nemzetközi, hanem térségi árat alkalmaz: a lényeg az, hogy a forgalmazóknak éppen ne érje meg a környékbeli finomítókból vásárolni. Ha pedig a fehéroroszok lépése nyomán valóban mintegy 10 százalékkal megemelkedik a beszállított kőolaj beszerzési ára, az kihat a környékbeli konkurensek áraira is.

A Molnak lenne lehetősége a Horvátországból induló Adria vezetéken is – tengeren érkező, jellemzően arab – kőolajat behozni, de ez részint még így is némileg drágább, másrészt a százhalombattai finomítót a gyenge minőségű orosz kőolajra optimalizálták, így az átállás is növelné a költségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rátgéber László:

– Úgy tqnik, megviselte játékosainkat a mérkőzés előtti huzavona. Gratulálok a… Tovább olvasom