Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Drágább lett a magyar munkaerő

A működőtőke-befektetők már megkezdték az elvándorlást Magyarországról az olcsóbb munkaerőt kínáló helyszínekre, általában Kínába, de más kelet-európai országokba is – áll a múlt heti keddi Financial Times térségi felmérésében, amely szerint azonban sok szakértő alapjában egészségesnek tartja ezt az átrendeződést, mert a maradó külföldi cégek most már inkább nagyobb értékű munkákat hoznak Magyarországra.

A vezető londoni üzleti napilap közép- és kelet-európai mellékletének Magyarországról szóló részében az áll, hogy az utóbbi négy évben a dollárban számolt átlagbér csaknem megkétszereződött. A bruttó havi átlagbér tavaly 18,3 százalékkal 474 dollárra nőtt, éppen abban az időszakban, amikor a globális gazdasági lassulás is nehezítette a multik többségének életét.

Akik elmentek

Kattintson a képre!
A lap szerint Magyarországon Székesfehérvár az új, nehezebb idők jelképe. Októberben az IBM – az Audi után a második legnagyobb magyar exportőr – jelentette be gyárának bezárását, ami 3700 munkahely elvesztését jelentette, és távozott a japán Kenwood autórádió-gyártó részlege is, szintén több száz állást felszámolva.
Még a Videoton is Bulgáriában vásárolt gyárat, hogy ott végeztesse a legalacsonyabb hozzáadott értéktartalmú munkákat – írta a Financial Times.

Peter Baumgartner, a magyarországi gyárakat is működtető, főleg távközlési berendezés gyártóknak bérgyártást végző Flextronics európai ügyvezető igazgatója azt mondta a lapnak: „Magyarország talán túl sokáig épített saját olcsóságára. Ez hosszú távon nem elég, a világban mindig van valaki más, aki még olcsóbb."

Kevesebb befektető, de komolyabb beruházások

A cikk szerint azonban a magyar vállalati szektor ezzel együtt is meglepő ellenálló képességet tanúsít. Jóllehet kevés új nagy befektetés érkezik már a magyar gazdaságba, azok a cégek, amelyek már ott vannak, gyakran hoznak át fejlett gyártási technológiákat Nyugat-Európából, még olyanok is – például a Philips –, amelyek bizonyos munkafolyamatokat kivittek Magyarországról.

A Financial Times szerint sok megfigyelő a folyamatot alapjában egészségesnek tartja, mert úgy látják, hogy javul a magyar munkavállalók termelékenysége, és azok a multik, amelyek maradnak az országban, egyre jelentősebb gyártási feladatokat hoznak be. Tavaly a General Electric költöztette európai, közel-keleti és afrikai izzógyártó részlegének központját Londonból Budapestre, és ez csak egyike azoknak a regionális vállalati központoknak, amelyek az utóbbi időben Budapestre költöztek – áll a londoni napilap elemzésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar filmsiker Brüsszelben

A brüsszeli Európai Filmfesztivál nagydíját, az Írisz-díjat nyerte el Mundruczó Kornél "Szép napok"… Tovább olvasom