Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Drágább lesz a tüzelnivaló

Kellő mennyiségű tüzelőanyag van a telepeken, egyelőre még a „tavalyi" áron, ám számítani lehet rá, hogy rövidesen drágul a szén és a fa is. Jól teszi, aki időben gondoskodik téli melegéről.

Sopronban nincs fahiány, de drágább minden

Sopronban és környékén mind a cseh, mind a lengyel szén  drágább, mint a megyeszékhelyen. A barnaszén mázsája 1980  forint körül mozog, míg a feketeszénért 2640 forintot is elkérnek a Tüzép-telepeken. A fát illetően nincs hiány, folyamatos az 
ellátás. Egy köbméter cser és tölgy 11.850 forint (mázsánként 
körülbelül 1320), míg az akác 12.150 (mázsában: 1620) forint
ba kerül. Az árak a tizenöt százalékos áfát már tartalmazzák.
Most kezd igazából beindulni a forgalom a tüzép-telepeken. A megye két legnagyobb tüzelőanyag-nagykereskedelmi cégétől kapott információk szerint szénből zavartalan az ellátás, tüzifából viszont akadozik.

Szeptember végétől drágább

Az árak egyelőre változatlanok. Barna szén mázsánként 1670 illetve 1700 forinttól kapható, feketeszén (minőségtől függően) 2350 forinttól.

Van, ahol már biztosan tudják, hogy még szeptemberben áremelkedés lesz, ha nem is nagy mértékű (2,5-3 szá zalékra számítanak). A szénárak a szállítóktól függenek.

A tüzépek cseh és lengyel szenet forgalmaznak, a kereskedők szerint mindegyik jó minőségű, a barna szén is. Tavaly ősszel még lehetett kapni magyar, felsőgallai szenet, ennek kitermelése azonban – ahogy számítani lehetett rá – megszűnt. Már a kazánokba való daraszén is Csehországból érkezik.

Faevő erőművek

Apropó, kazán. A tüzépesek tapasztalata, hogy egyre inkább eltűnnek a „kiöregedő" carborobot kazánok, helyüket a gáztüzelésűek veszik át. Emellett azonban mind többen építtetnek cserépkályhát, vagy vesznek kiegészítő tüzelőberendezésnek fa tüzelésű kandallót.

A fa sem olcsó, mázsája (cser) 1230-1250 forint, az akác „kuglizva" 1550 forint. Igazából nem is az ára a gond, hanem hogy akadozik belőle az ellátás. Az egyik telepvezető magyarázatot is ad rá: az ok, hogy a hőerőművek is fatüzelésre állnak át. Az ajkai erőmű éves igénye 50 ezer tonna, a pécsié 300 ezer tonna, és Borsodban is épül egy ilyen erőmű.

Ezek miatt nőtt a tüzifa ára 25-30 százalékkal. Tartalék két hónapra Tüzelnivaló, mint említettük, van bőven egyelőre, a korábbi évek tapasztalata szerint a szállításokban jobbára a karácsonyi időszakban fordul elő fennakadás.

A megyeszékhely egyik nagy telepén például annyi szenet tárolnak, hogy másfél-két hónapig is képes lenne biztosítani Győr és környéke igényét. itt újdonság lesz az idén, hogy a cseh és lengyel mellett megjelenik az orosz szén is, barna, fekete és daraszén „formában" egyaránt. az orosz szenek igen jó fűtőértékűek, ráadásul gyakorlatilag kénmentesek. Kéntartalmuk 0,2 százalékos, a cseh és lengyel szeneké 0,8 és 0,8 százalékos (egyébként a megengedett értéken belüli). Az orosz szén 4-6 ezer kilométer távolságból érkezik, ez persze némiképp az árában is érzékelhető lesz majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIFESTŐK/Scooby Doo

A nagyításhoz kattintson a képrészletekre - ezután könnyedén kinyomtathatja a… Tovább olvasom