Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Drágább a gáz, jobban fogy a szén, a fa

A földgáz emelésének hírére élénkült a forgalom a rábaközi Tüzépeken. Jobban fogy a fa, a szén, de a vásárlók többsége egyszerre csak kis tételt tud kifizetni.
Megnőtt a kereslet a tűzifa iránt a rábaközi Tüzép-telepeken. A szakmában dolgozók azt mondják, ez minden bizonnyal a gáz árának folyamatos és drasztikus emelkedése miatt van. A fa mellett az olcsó szenet is keresik.
Bognár Sándor több mint harminc éve dolgozik az egyik csornai Tüzépen. Azt mondja, akkor volt „igazi” a forgalom, amikor egy cég működött a városban, és még vezetékes gáz sem volt a környéken. Azóta több telep is működik Csornán és a közeli településeken is.
– Nálunk a jiri kockaszén fogy legjobban, az a legolcsóbb – mondta a Kisalföld érdeklődésére Bognár Sándor. – Keresik még a ledvicei diót is, ami szintén nem a legdrágább fajta. A jiri eddig 1720 forint volt mázsánként, most 1870 forintra megy fel az ára. A ledvicei mázsája 2400 forint. Viszik a lengyel szenet is, igaz, azt kisebb mennyiségben, hiszen drágább, mint a többi. Sokan keresik a tűzifát, a hasított akácot és a csert.
A kereskedők úgy látják: mostanában nem

az időjárás, mint inkább a vásárlók pénztárcája határozza meg, hogy mennyi tüzelőt szereznek be. Sokan inkább többször kisebb tételt

vitetnek haza.
– Van, aki csak öt mázsa fát tud kifizetni, és inkább többször jön, ahogy az anyagi helyzete megengedi – ismertette a csornai tüzépes. – Persze ellenpélda is akad, hiszen a napokban három ügyfél is húsz mázsa fára fizetett be.
Hasonló a tapasztalata a Winkler és Tonkó Tüzép csornai vezetőjének, Tonkó Gézának is. P azt mondja: előfordul, hogy mindössze egyzsáknyi szenet visznek el a telepről.
– A pénztelenség befolyásolja a forgalmat – jegyezte meg Tonkó Géza. – Már az olyan alapvető szükségleten is, mint a fűtés, igyekeznek spórolni az emberek. A nyugdíj és a fizetés kézhezvétele után többen fordulnak meg nálunk, de jellemző, hogy öt–tíz mázsákat vásárolnak. Akad olyan is, aki csak néhány zsákot rakat meg tüzelővel. Az olcsóbb barnaszenet viszik, és inkább hetente többször is kijönnek hozzánk, hogy ne egy összegben kelljen sokat kifizetni. Van olyan vásárlónk, aki csupán hétvégére tölti fel a szeneskamrát. Spórolnak a szállításon is, és saját maguk oldják meg, hiszen manapság már városon belül is néhány ezer forintba kerül a fuvar hazáig.
A Tüzépen dolgozók elmondták: annak idején azok tették okosan, akik a gáz beköttetésekor a régi fűtésrendszert is meghagyták. Így most, a gázár emelésének hírére visszatérhetnek a régi kazánhoz. Igaz, mint hozzátették, a tűzifa és a szén ára is emelkedik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepvárás a győri belvárosban

November 24-én gyúlnak ki a karácsonyi fények Győrött, 90 faház és 80 program várja a kilátogatókat.… Tovább olvasom