Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Drága iskoláztatás, kevesebb gyerek

A gyermeknevelés során az első egy évet követően a legnagyobb anyagi terhet sok szülő számára a gyermekek iskoláztatása jelenti – derül ki a Generali biztosító nemrég végzett kutatásából.

A Generali-Providencia Zrt. idén tavasszal felmérést végzett annak feltérképezésére, hogyan gondolkodnak a családalapítás előtt álló fiatalok a gyermekvállalás kérdéséről, ennek anyagi vonzatáról. A kutatásból kiderült, hogy a leendő szülők számára rendkívül fontos tényező, hogy ez mekkora anyagi terhet jelent majd számukra. A megkérdezettek egy része úgy gondolja, a szülés és az első év költségei után a legnagyobb kiadást a gyermekek iskoláztatása jelenti. Azt mondják, az oktatás költségeibe nemcsak a könyvek és a tanszerek megvétele vagy a beiskoláztatás tartozik, de a szükséges tudás megszerzéséhez ma már egyre nagyobb technikai követelmény is társul, mint például a számítógép, a notebook vagy a széles sávú internet. A megkérdezettek azt is kiemelik, hogy iskoláskorban a gyermeknek már külön szoba, új bútorok is kellenek.

– A kutatásban részt vevők szerint míg a gyermeknevelés óvodáskorban átlag havi 38 ezer forintos költséggel jár, iskoláskorban ez az összeg már a 46 ezer forintot is elérheti, a felsőoktatási tanulmányok finanszírozása pedig már 78 ezer forint pluszköltséget ró a szülőkre – elemzi a kutatást Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának igazgatója. – Ráadásul a megkérdezettek átlagos költségekre gondoltak a válaszadáskor, extra kiadásokat, mint például egy drágább sport, nyelvtanulás, esetleg külföldi tanulás, nem vettek figyelembe, nem is említve az önálló élet megkezdésének extra költségeit – teszi hozzá.

Bár összességében a 18 éves korig tartó képzés emészti fel a legnagyobb anyagi tartalékokat, azonban arányaiban – különösen, ha a képzés hosszát tekintjük – a felsőfokú oktatás jóval nagyobb költséggel jár. Mivel az utóbbi években jelentősen megnőtt a továbbtanulók aránya, várhatóan egyre több szülőnek kell megteremtenie az ehhez szükséges anyagi hátteret.

– Kutatásunkból az is kiderül, hogy a szülők saját áldozatvállalásukkal is hozzájárulnak ahhoz, hogy a fiatalok egyre később gondolnak a családalapításra. Mivel a szülők a főiskolás kort is támogatják, egyre inkább kitolódik gyermekeik „elengedésének", önálló életük megkezdésének és saját családjuk tervezésének ideje. A fiatalok biztos jövőre vágynak, gyermeket a stabil anyagi háttér megteremtése után szeretnének. Be kell látnunk azonban, hogy ennek eléréséhez hosszú távon csak saját forrásainkra támaszkodhatunk.

A kutatásról

A Generali kutatása három lépcsőből állt: a szekunder adatgyűjtés mellett 500 fős szóbeli megkérdezés kvótákkal szabályozott országos mintában, illetve két fókuszcsoportos (budapesti) kutatás. Az adatgyűjtés és -felvétel ideje: 2010. április 12–16. A kutatás során vizsgált célcsoportok: 20–35 év közötti, tartós párkapcsolatban vagy házasságban élő nők és férfiak, akik már foglalkoznak a gyermekvállalás gondolatával, esetleg első gyermekük már meg is született.


Forrás: Generali-Providencia Biztosító Zrt.

Olvasóink írták

 • 2. szocdem 2010. szeptember 05. 16:22
  „Hehehehehehehehehehehehehehehe.....

  Valahogy nem értem ezt a nagy sírást rívást. Az európai szociális államokban az iskola nem ügy. Ott TÉNYLEG ingyenes az oktatás.
  Ott nem kell fősulira menni a munkanélküliség elkerülésére.
  Ott nem játszóteret, hanem elébb pl. gyermek intézményt építenek, mert valahogy nem hülyék azok akaik megállípítják a dolgok fontossági sorrendjét....

  Abban az országban ahol azért nem jöhet létre a szociális állam (valódi kapitalizmus) mert az emberek a szabadpiacot meg a rokkantak munkakényszerét, meg a szocsegélyek elvonásának szükségességét szajkózzák, visítozzák (no meg az adórendszert is összekevertik a szociális rendszerrel) és mélyen a valódi érték alatt adják el zokszó nélkül a munkaerejüket, ott nem csoda ha csökken a gyerekszám, és a meglévők eltartása is arányosan vagyonokba kerül!

  Azt hiszem a jövő évebn amikor 300 ezer család válisk hajléktalanná (mert a végteleneségig nem tartható fenn a klakoltatási tilalom) majd végre páran megállnak és elgondolkodnak azon hogy a nemzeti tulajdonságggá vált lustaság, és közöny a közügyek iránt hova süllyesztette le az országot. Addig emeljék csak a díjakat a sulikban meg az ovodákban!”
 • 1. janika 2010. szeptember 02. 17:32
  „Persze,hisz majd minden faluban építik a játszó tereket, hisz erre lehet pályázni!
  Alig van egy-egy tucat gyerek falvakban és többmilliós játszótereket rendeznek be nekik, mind, ha ez lenne a legfontosabb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Cigánybűnözés˝: gettó vagy szigorúbb törvények?

A jobbikos Szegedi Csanád szerint az általuk "cigánybűnözőnek" tartott embereknek gettóban a helyük. Az LMP elítéli a kijelentést és a tünetek helyett a problémát kezelné. Tovább olvasom