Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Dr. Temesváry Beáta: Egy tanulságos ''mese''

Temesváry Beáta pszichiáter, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzati Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Osztályának osztályvezető főorvosa Dickens: Karácsonyi ének című regényéről beszél.
„Életem egyik legfogékonyabb időszakában – 14-15 éves koromban – az orosz klasszikusok mellett figyelmemet főként a modern francia, német és amerikai szépirodalom kötötte le. Nem értettem, hogy édesapám miért idéz annyiszor Dickens Karácsonyi énekéből, engem akkor ez nem érdekelt túlzottan. Jóval előbb 'varázsolt el' Alain Fournier Titokzatos birtokának mindmáig kitörölhetetlenül bennem élő hangulata, vagy Thornton Wilder története a sorsról, a Szent Lajos király hídja…

A Karácsonyi ének olyan, mint a nagy regények vagy az éppen nagyon is egyszerű mesék, esetleg bizonyos pszichológiai tesztek, amelyekbe az ember saját lelkének jellegzetességeit vetíti bele.

Első pillantásra egy nem túl izgalmas kísértettörténetnek hat, a főleg horroron szocializálódott olvasókat akár mosolygásra is késztetheti. A regény második rétege, a múlttal, jelennel, s leginkább az ismeretlen jövővel való szembesülés szinte minden ember örök vágya. Ez a misztikum többeket is vonzhat. Nekem az élni tudásnak (vagy nem tudásnak) a parabolája, s mióta pszichiáter vagyok és sokat foglalkozom élettel-halállal és önpusztítással, az önsorsrontás tanmeséje is.

Gyakran tapasztalom, hogy az ember halála a legtöbbször olyan, mint amilyen az élete volt. Az elmúlás sosem könnyű, de elkerülhetetlen. Megdöbbent, hogy mennyi ember 'nem tud élni', s ez az élni nem tudás korántsem az anyagiakon múlik. Tanítani kellene az életszeretetet és az élni tudást, mert kevesünknek adatik meg olyan katartikus élmény, mint a Karácsonyi ének főhősének, Scrooge-nak; kevesen döbbennek rá időben, hogy a rilkei 'változtasd meg élted'-gondolatnak mindnyájunk egyik legfőbb erkölcsi kötelességének kellene lennie addig, amíg van még idő…"

Olvasóink írták

  • 1. Temesváry Kati 2008. január 06. 13:27
    „Milyen tanulságosak a családi szálak, nekem Gábor lelkesedése hívta fel figyelmem erre a nagy könyvre. Igy én is részesülhettem hasonló élménybe igaz, hogy elég későn. Üdv Kati”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától látható a mozikban A herceg haladéka című film

A héten tartják Tímár Péter legújabb filmjének, A herceg haladékának országos premierjét: Kulka… Tovább olvasom