Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Down-ambulancia Szegeden

Szeged - Hivatalosan is helyet kapott a szegedi gyermekklinikán a Down-szindrómával született gyermekek ambulanciája. Az érintett kis betegek a Down Dada Szolgálaton keresztül juthatnak el azokhoz a szakorvosokhoz, akik a Down-szindrómás gyerekek speciális betegségeit is ismerik.
Az egy évtizede a régióban működő Down Dada Szolgálat eddig is jó kapcsolatot ápolt a szegedi gyermekklinikával, most azonban már hivatalosan is működik egy olyan ambulancia, amelyik a Down-szindrómával született gyermekek teljes körű egészségügyi ellátását tudja biztosítani. Az ambulancián dolgozó szakemberek már korábban is találkoztak Down-szindrómás gyerekekkel, és van tapasztalatuk abban is, hogy a saját szakterületükön belül milyen speciális betegségek léphetnek fel a Down-szindrómával született gyerekeknél.

Patyik Gabriella Down Dada egy évtizede kezdte a munkáját, jelenleg ötven család mindennapjait követi figyelemmel. A deszki asszonynak egy egészséges és egy Down-szindrómás gyermeke van, és nagyon fontosnak tartja, hogy a hasonló helyzetben lévő szülők már a gyermek születésekor segítséget kapjanak.

– Ha megszületik egy Down-szindrómás kisbaba, és a szülők megkeresnek bennünket, nagyon sok mindenben tudjuk őket segíteni. Nemcsak lelki támaszt nyújtunk, hanem elmondjuk nekik, mit hoz számukra az új élethelyzet. Ellátjuk őket hasznos információkkal a gyermekneveléssel kapcsolatban, és például fejlesztőpedagógushoz is tudjuk őket irányítani. A most elindult ambulancián tizenhét szakorvos várja a gyerekeket, például fül-orr-gégész, gasztroenterológus, gyermeknőgyógyász, szívspecialista – sorolta Patyik Gabriella.

Hozzátette: ezt azért tartották szükségesnek, mert a Down-szindrómás gyermek akkor fejleszthető eredményesen, ha a korai fejlesztéssel párhuzamosan, az előre meghatározott szűrővizsgálati programra alapozva biztosítják az optimális orvosi ellátást. A Dada Szolgálat által összeállított szűrővizsgálati program felsorolja, hogy melyik életkorban milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

Az ambulanciával kapcsolatosan a Down Dada Szolgálatot kereshetik fel az érintettek a 20/390-4292-es telefonszámon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jamaicánál jár a Dean hurrikán

Vasárnap elérte Jamaica partjait a Dean hurrikán. A viharos erejű szél fákat csavart ki, és… Tovább olvasom