Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Dorina születése: `férjem zokogott, azt mondta: nincs arca`

Az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordultak panasszal annak a másfél éves orosházi kislánynak a szülei, aki torz arccal, ajak-, állcsont- és szájpadlás-hasadékkal született a szentesi kórházban. Rendellenességét megszületéséig nem diagnosztizálták, a zárójelentésben pedig fiúként könyvelték el. Megindító történet a Csőke-család és Dorina pokoljárásáról.
Boldog gyermekkacaj fogadott, amikor beléptünk az orosházi Csőke család otthonába. Az öttagú família szeme fénye, a másfél éves Dorina a nagyszobában játszott, s amikor megpillantott bennünket, kíváncsian hozzánk mászott. A kétoldali teljes ajak-, állcsont- és szájpadlás-hasadékkal a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban világra jött kislány mögött emberpróbáló hónapok állnak: három komoly műtéten esett át eddig. Súlyos rendellenességét a szakirodalom szerint már a terhesség 18. hetében észlelni kellett volna, de arra megszületéséig nem derült fény.

– A szentesi kórház egyik szülész-nőgyógyászához, aki Orosházán magánorvosi rendelőt működtet, jártam terhesgondozásra – mondta Dorina édesanyja, Csőke Tünde. – A rendszeres ultrahang- és laborvizsgálatok eredménye mindig ugyanaz volt: minden rendben van, a magzat megfelelően fejlődik. A hetek pedig nyugodtan, panaszmentesen teltek.

A már kétgyermekes, 35 éves nőt a terhessége 39. hetén vették fel a szentesi kórház szülészet-nőgyógyászati osztályra, ahol tavaly május 8-án megszületett Dorina.

A kórházi zárójelentésben az olvasható Dorináról, hogy az édesanya érett fiú magzatot szült. Fotó: Tésik Attila
A kórházi zárójelentésben az olvasható Dorináról, hogy az édesanya "érett fiú magzatot szült".
Fotó: Tésik Attila

– A szülés nem ment teljesen simán, a köldökzsinór ugyanis rövid volt – mesélte tovább könnyes szemmel Tünde. – Amikor felsírt a baba, a férjem is zokogni kezdett. Nagyon megijedtem. Az orvos azt mondta: nyugodjak meg, a kislány jól van, de a párom így szólt: „nincs arca".

A szülők másfél óráig vártak a szülőszobában, senki sem foglalkozott velük. Tünde már nagyon várta a baba érkezését, amikor először látta, fel sem fogta, milyen komoly a baj: magához szorította, becézgette. Később magyarázatot szerettek volna kapni arra, hogy a vizsgálatok során miért nem vették észre a kislány rendellenességét. Válaszok helyett azonban a nevelésével kapcsolatban kaptak életvezetési tanácsokat, és azzal vigasztalták őket, hogy a torzulást műtétekkel szépen helyre lehet hozni. Orvosukkal a szülés után kétszer találkoztak, de nem tudtak vele beszélni. Sőt az volt az érzésük, kerüli őket.

Dorinát először 5 hetes korában operálták meg, zöld hályogot távolítottak el a bal szeméről, amellyel – ettől függetlenül – soha nem fog látni. Öt hónaposan az ajak-, nyáron pedig az állcsonthasadékot szüntették meg a Szegedi Tudományegyetem klinikájának specialistái. Januárban újabb műtét következik, ekkor zárják majd a szájpadlást. Ezzel azonban nem ér véget a beavatkozások sorozata, a hegeket ugyanis csak plasztikai műtétekkel lehet majd eltüntetni. Az ügy egyik furcsasága, hogy – habár a terhesség 34. hetében kiderült, hogy a magzat lány – a szentesi kórház zárójelentésében azt olvashatjuk: Csőke Tünde „érett fiú magzatot szült 3360 grammal."

A másfél éves Dorina és édesanyja – a kislányra még műtétek sorozata vár. Fotó: Tésik Attila
A másfél éves Dorina és édesanyja – a kislányra még műtétek sorozata vár.
Fotó: Tésik Attila

A család korábban peren kívüli kártérítési igényt nyújtott be a kórháznak, amelyet az intézmény elutasított. A szülők most ügyvéden keresztül panasszal fordultak az Egészségbiztosítási Felügyelethez, a kórházban ugyanis szerintük nem megfelelő gondossággal jártak el, és nem tudtak időben élni családtervezési jogukkal. Életjáradékot szeretnének a kislánynak, amellyel a jövője valamelyest biztosított lenne.

Megkerestük az ügyben a szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatóját. Várkonyi Katalin közölte: az egészségügyi törvény betegek adatvédelmével kapcsolatos passzusa miatt semmilyen felvilágosítást nem adhat az intézményben zajlott kezelésről. Hozzátette: az eset után vizsgálatot indítottak, de ennek eredményéről – a fentiekre hivatkozva – szintén nem nyilatkozik. Az érintett orvos jelenleg is a szentesi kórházban praktizál.

Nem először hibázott az orvos?

Ugyanaz volt a terhesgondozást végző szülész Dorinánál, mint néhány éve a végtaghiánnyal világra jött, ugyancsak orosházi kislánynál - legalábbis ezt állítja a Csőke család ügyvédje. Az esetek kísértetiesen hasonlítanak egymásra, hiszen az orvos egyiknél sem vette észre a magzat súlyos rendellenességét. A szülész állítólag a történtek után ment át az orosházi kórházból Szentesre. Úgy tudjuk, hogy hasonló körülmények között később született nála egy sérült kisfiú is.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. sopronilány 2008. november 07. 13:54
  „Kedves 49.!
  Attól, hogy valakinek magánrendelője is van, még rendelhet a kórházban is, nem?
  Szó sem volt arról, hogy az anyuka magánrendelésre ment volna!”
 • 24. trix 2008. november 06. 11:21
  „Nem véletlenül van AFP vizsgálat, ami vérvétel....itt a szélső érték már gyanus folyamatokra adhat okot. Általában ilyenkor a kismamát visszatapsolják és új vizsgálatot kérnek/persze ha lelkiismeretes a doki/ A számtalan UH...Jó UH orvosnak ezt látni kell! Korai stádiumban alakul ki, nem véletlen, hogy annyiszor kell menni ilyen olyan vizsgálatokra. Ha a szülő nem jár vizsgálatokra eleve magát kizárja az anyasági, GYED és egyéb juttatásokból...ez sem indok arra, hogy ilyen megtörténjen. 4D ultrahang a mi megyénkben 25 ezer ft, egy jobb Uh szakorvosnál. Nem hiszem , hogy ezt mindenki megengedheti magának. a kötelező vizsgálatok is számtalanszor vannak, ez kiszűrhető lett volna nagyobb odafigyeléssel.”
 • 23. Bornemissza 2008. november 06. 08:20
  „Simike# Igazad van rengeteg vizsgálat van a megszületésig hogy kizárják az ilyen problémás gyerekeket,de ha a szülö nem jár vizsgálatokra,mert abban bizik,hogy egészséges gyereket hoz a világra,a több dimenzios ultrahangos vizsgálat kiszürte volna,de lehet,hogy a szülö nem vette igénybe e szolgáltatást,most meg perelné orvosát!!!Gusztustalannak tartom!!”
 • 22. Simike 2008. november 05. 22:48
  „Uramisten!
  Bornemissza, tudod egy sereg más vizsgálatot is elvégeznek a terhesség ideje alatt. Pontosan azért hogy az ilyen szörnyűségeket kiküszöböljék..”
 • 21. Kate13 2008. november 05. 20:50
  „11-es látom te érted miről is van szó .Én is átérzem a helyzetüket.
  Én is farkas torokkal születtem ( ez nem látszik külsőleg csak a beszédben hallani),anyukámék sokat "szenvedtek" velem evés ,szopás ,súly gyarapodás ,semmi nem ment úgy mint más gyereknél ,Több műtét ,és akkor csak B.pesten csinálták ,volt ,hoyg 1 hónapig ben t voltem és akkor még szigorúan vették a látogatást és nem lehettett akaár mikor menni ,anyu csak hetente egyszer tudott jönni,sőt volt olyan mire felértek vége volt a látogatásnak és be sem engedték ,még az ajtón sem leshetet be.
  Ja és hiába vagyok ,vagyok csinos tanúlt nő ,de még mindíg orrhangom van ,de érteni amit mondok , nem találok rendes( mármint ami a végzettségem nek megfelelő lenne) állást magamnak. És a pályaválasztásban sem volt mindegy ,hogy hova megyek tanulni
  Én átérzem a sorsát a kislánynak és a szülőknek.
  Szerencsére gyermekeim nem örökölték tőlem,de én a másodiknál 4d is megnézettem a nyulszájat .”
 • 20. Boldog gyermekkacaj 2008. november 05. 19:34
  „Mivel is kezdödik ez a cikk? : "Boldog gyermekkacaj fogadott...." Ez a legfontosabb. Azt hiszitek, hogy csak egészséges embereknek van létjogosultságuk? Különben nem kell öt elfogadni, meg kell ölni mielött megszületne?? Nem kenném sem "Istenre", sem orvosra ami történt. Vannak dolgok, amiknek úgy kell történniük, ahogy történnek. Semmi sem történik az életben véletlenül. Miért kell mindig felelöst keresni? Ez nem kívánságmüsor.
  Fontosnak csak azt tartom, hogy ez a picike kislány boldog tudjon lenni amennyire lehetséges.! Lehet, hogy a boldogságának csak a buta emberek állnak majd az útjába, akik megnehezítik az életét a külseje miatt. Itt már a tolerancia lépne hatályba, aminek értelmében mindenkit úgy fogadjunk el, ahogy van. De hát ezt még tanulni kell.!”
 • 19. Bornemissza 2008. november 05. 18:54
  „Borzalmas tudatlanságra val itt sok beiró,mert van hogy az ultrahang vizsgálat nem mutat torzulásokat,mert ugy fordul a gyerek,hogy nem látható semmi hiányosság,éppen ezért nem lehet az orvost felelössé tenni,itt elsösorban a szülök felelösek mert ök nemzettek hiányos gyermeket,elsösorban itt azt kell vizsgálni nincs e vérprobléma,vagy az anyuka milyen fogamzásgátlot szedett,vagy terhesség alat milyen gyogyszereket használt!!”
 • 18. Lucifer 2008. november 05. 17:46
  „1 édesanya!
  Az abortusz mindenképpen abortusz.
  Képzelje el,hogy a várva várt,tervezett,még meg nem született,de már imádott gyermekére azt mondják,hogy talán beteg lesz.Könnyű szívvel hozná meg a gyilkos döntést?Biztosan nem:kapaszkodna az utolsó kis reménysugárba is.
  Ha pedig mellette dönt,lehet,hogy egy életen át furdalja a lelkiismerete.
  Nem olyan egyszerű dolog ez...”
 • 17. 1 édesanya 2008. november 05. 17:36
  „Perlaki Lajos!
  Kíváncsi lennék,hogy akkor is ilyen véleménye lenne ha az Ön gyermekével történt volna ez???
  Igenis hibázott az orvos,észre kellett volna vennie!És azért az ilyesféle abortuszt(amire most nem került sor)nem lehet összehasonlítani a sima abortusszal.
  Nagyon sok erőt kívánok a kislánynak és családjának.Tündéri kislány.”
 • 16. Icsi 2008. november 05. 17:04
  „ÚrIsten!
  Mennyi rosszindulatú ember!
  Ti mit csinálnátok ilyen helyzetben "okossak"?
  Inkább ne is szóljatok hozzá a témához. Ökörség nem kell!

  Perlaki!
  Ha neked ilyen gyermeked születne, akkor vigasztalnád magad azzal, hogy "nem baj, de hány 100 egészséges gyermek született az adott orvosnál?
  Erre válaszolj "védőügyvéd"!
  A másik okos a Bornemissza, kezet foghattok!
  Gratulálok a hozzászólásotokhoz!
  Minősíthetetlen!”
 • 15. 49. 2008. november 05. 17:00
  „"- A szentesi kórház egyik szülész-nőgyógyászához, aki Orosházán magánorvosi rendelőt működtet, jártam terhesgondozásra - mondta Dorina édesanyja."
  Az anya privát orvoshoz járt terhességrendelésre, aki nem vette észre a rendellenességet.
  Miért a kórházat perli, miért nem az orvost?
  A kórházban csak szülni ment.”
 • 14. Rózsi 2008. november 05. 16:53
  „Igen az orvos is ember és mindenki hibázhat de, hogy lelkiismeret furdalási lenne, nem vagyok biztos. Személy szerint is van tapasztalatom az orvosi mulasztással és inkább sms-ben irat a betegnek, ne hogy mondja az altató orvosnak, hogy szed 1 bizonyos gyógyszert. Inkább kitette a beteget a kockázatnak, talán nem fog elvérezni műtét közben. De szerencsénk volt, mert az orvos kérdezett előbb is utána jött az Sms. Úgy hogy haza küldték a beteget és később lett a műtét. És ezek után még nekünk kell csöndben maradni, mert élete végéig ahhoz az orvoshoz tartozik a beteg”
 • 13. Lucifer 2008. november 05. 16:48
  „trix!
  Ennyi erővel kérhetik az életjáradékot önmaguktól is,hiszen ők adták a géneket...és nem a doki zagyvált beléjük...hanem a mindenható...Hello,pereljük be istent...
  Nagyon sajnálom a kislányt és a szülőket,de tényleg érdekes,hogy miért most jutottak erre a lépésre...
  Másrészt:családtervezési jog...kiváncsi vagyok,ki tudja-e mondani az anyuka a kislányra nézve.hogy "igen,elvetettelek volna,ha tudom,hogy nem leszel egészséges..."
  Pro-kontra nézve a dolgokat...
  Mondom ezt úgy,hogy az első várandósságom első trimeszterében olyan fertőző ágensekkel találkoztam,ami miatt a védőnő mindenáron abortuszra akart beszélni,mondván,hogy túl nagy az esély,hogy beteg/sérült gyermekem születik.
  Én meg erre védőnőt váltottam...”
 • 12. Rózsi 2008. november 05. 16:44
  „Arra nem is gondol, kedves hozzászóló, hogy éppen azért nem mentek mindjárt feljelentésre mert nem az járt az eszükben, hogy pénzt tudnak ezzel szerezni. Hanem azon sok gond mellet voltak, hogy segíthetnének gyermeküknek, és el tudják fogadni így is. A másik, senki nem világosította fel őket hova is, fordulhatnak segítségért, és mégis mi jár nekik, mi illeti meg milyen jogok. Ezeket senki nem hangoztatja mi egyszerű emberek meg nem is, tudjuk hova fordulhatnának segítségért. Vagy ha esetleg megpróbálkoznánk az igazunk után járni az tart vissza, hogy nekünk kell előbb megfinanszírozni az anyagi oldalát, és majd valamikor viszontlátjuk a pénzünket. Sajnos nem engedhetjük meg magunknak és ezért nem is kapunk.”
 • 11. trix 2008. november 05. 16:16
  „A torzulás, a sok sok plasztikai műtét egy dolog. A kislány a szájpad hasadékkal az összes ételt félrenyeli, szegénynek az orrán jön ki, amit a száján berak. Szoptatása sem lehetett egyszerű eset. A sok sok műtét pokollá teszi a gyerek és a szülők életét is. Látott már valaki ilyen beteg kisgyereket???? Nem tud normálisan beszélni, mivel a hangképzése sem olyan, mint egy zárt szájú embernél! ...sorolhatnám még ...az a minimum, hogy életjáradékot kérnek!”
 • 10. kendermagos 2008. november 05. 15:21
  „nem tudtak élni családtervezési jogukkal, tehát nem tudták a magzatot időben elpusztítani. eszem megáll. amúgy nem felelős a kórház, hisz a fejlődési rendellenesség nem orvosi hiba eredménye.”
 • 9. Bornemissza 2008. november 05. 15:21
  „Nagyon furcsa,hogy most másfél év után jutottak a szülök arra,hogy hibázott az orvos,ezt biztos mások tanácsára tették meg mert manapság divat,pénzt követelni az államtol mindenért és a biroság meg is itéli,de a gyerek soha sem lesz tökéletes,itt kilog a lólább,hogy csak a lové a fontos a gyereket meg csak szépitö mütétekkel lehet megváltoztatni,a pénz hamar elfogy,és az is megtörténhet,hogy az oep már nem fogja finanszirozni a plasztikai mütéteket ha kifizeti a kártéritést.A szülöknek nem másokra kéne halgatni!!”
 • 8. Perlaki Lajos 2008. november 05. 14:48
  „Mindenki hibázhat. Az gondolom nem érdekes, hogy több száz-ezer csecsemőt világra segített. De mondom, nem akarom az orovst védeni.”
 • 7. Tundermacko 2008. november 05. 14:02
  „A cikkből számomra az derül ki hogy az anya magánrendelésre járt.Be lehetne jelenteni az APEH-hez,mert gondolom számlát egyszer sem adott...Én ezen a vonalon is elindulnék, hiszen a terheskönyvben megvannak a gondozási időpontok, és ha a doki adott számlát az nála meg kell hogy legyen.
  Ha én fizetek egy szolgáltatásért akkor azt hiszem, hogy többet várhatok el.
  Igenis büntessék meg és akiknél bebizonyosodik hogy tévedtek vegyék el a diplomájukat.Ha egy mérnök rosszul tervez meg valamit és emberek halnak meg azt biztos hogy lecsukják.Az orvosokkal miért is kivételezünk?
  Nekem ne mondja senki hogy túlterheltek.Magánrendelést nem köteles fenntartani!!
  Egyenlő bánásmódot!”
 • 6. Icsi 2008. november 05. 13:30
  „Ne kiabáljuk kígyót-békát az orvosra?
  Én elhiszem, hogy emberek ők is és tévedhetnek, de a mai modern felszerelésekkel, ultrahanggal nem vette ezt észre?
  Nevetséges!
  Abba gondoljuk bele, hogy ennek a kislánynak az egész élete egy szenvedés lesz, nemcsak fizikai, mert ugye rengeteg műtét vár rá, hanem lelkileg is!Mennyi bántás fogja őt érni még!
  Igen, az orvost ha megviselte a dolog, majd feldolgozza és éli az életetét, meg persze kimossa a kórház a szarból, de ez a kislány egy életen át szenvedni fog!
  Ebbe gondoljunk bele!
  Szörnyű!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palcsó Tamásnak nem mozog a jobb karja!

Gyógytornász vette kezelésbe Palcsó Tamást (22). Az énekes ugyanis az elmúlt vasárnap történt… Tovább olvasom