Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Döntöttek az 50 bázispontos kamatcsökkentésről

A monetáris tanács kis többséggel döntött az 50 bázispontos kamatcsökkentésről, volt javaslat 75 bázispontos és 100 bázispontos kamatcsökkentésre is.

A jegybanki alapkamat 7,0 százalék lett, ennél alacsonyabb szinten 2006 júliusban állt. A testület nemcsak azt regisztrálta, hogy az utóbbi három hónapban a fogyasztóiár adatok a vártnál alacsonyabbak lettek, de azt is, hogy infláció belső szerkezete kedvező képet mutat - magyarázta a jegybank elnöke, hozzátéve, "meglepetést okozott, hogy szeptemberben a piaci szolgáltatások éves áremelkedése a korábbiaknál sokkal alacsonyabb szintre állt be".

A piaci szolgáltatások áarait mindig is kiemelt figyelemmel kíséri a testület, mivel azok alakulása jelzi, hogy van-e vagy nincs inflációs nyomás a rendszerben - hangsúlyozta az elnök. A szeptemberi inflációs adatok megerősítették a tanács véleményét és hitét abban, hogy megnövekedett annak valószínüsége, hogy az infláció középtávon jelentősen elmarad a 3 százalékos inflációs céltól. Ez tehát annyit jelent, hogy inflációs szempontból nemcsak lehetséges de szükséges is az alapkamat csökkentése - rögzítette Simor András, aki azt is jelezte, hogy "a monetáris tanácsnak nem célja a 3 százalékos cél alullövése, mint ahogy felüllövése sem".

A reálgazdaság helyzetét elemezve, a Monetáris Tanács úgy látja, hogy az MNB augusztusi előrejelzése, azaz a 6,7 százalékos visszaesési adat továbbra is érvényes. "Némi fejtörésre az ad okot, hogy a többi régiós országgal szemben, Magyarországon rövid távon nem indul be a növekedés, és megvan az esélye annak, hogy a magyar gazdaság növekedése kicsit elválik a többi gazdaság növekedésétől" - fogalmazott a jegybank elnöke.

A pénzügyi piacok helyzete a világban továbbra is kedvezően alakul, nem következett be a globális kockázatvállalási hajlandóság visszaesése, és ezen belül Magyarország megítélése is javult - mondta Simor András. A tanács regisztrálta, hogy Magyarország CDS-felára tovább csökkent, akárcsak a magyar állampapírok hozama, a forint erősödik, s az Európai Bizottság a magyar államadóságot fenntarthatósági szempontból közepesnek minősítette, ami jelentős előrelépés a korábbi évek minősítéséhez képest - magyarázta Simor András.

A Monetáris Tanácsnak nincs hosszú távra elhatározott kamatpályája, így az elemzők által megnevezett kamatszint 5,5 százalékos alsó határáról nincs véleménye - felelte egy kérdésre a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A Magyar Nemzeti Bank vezetése kedden találkozik az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói oldalának képviselőivel, hogy a bértárgyalások végső szakasza előtt konzultáljanak a gazdaság helyzetéről és a várható inflációról, illetve a bérváltozások várható hatásáról az infláció alakulására - válaszolta az MTI-nek Csató Judit, a jegybank kommunikációs osztályának vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárná a nyilvános pártvitákat a budapesti MSZP

Egyhangú szimpátiaszavazással döntött az MSZP budapesti szervezete a hétvégi kampányfelkészítő… Tovább olvasom